Μυκηνες, η Πυλη των Λεοντων
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για ασπρόμαυρη φωτογραφία, τραβηγμένη το 1923, που εικονίζει την Πύλη των Λεόντων, την κύρια είσοδο στην Ακρόπολη των Μυκηνών. Η πύλη των Λεόντων είναι ένα επιβλητικό μεγαλιθικό μνημείο, που κατασκευάστηκε περίπου το 1.250 π.Χ και θεωρείται το πρώτο παράδειγμα μνημειακής γλυπτικής που γνωρίζουμε στην Ευρώπη. Η είσοδος της πύλης αποτελείται από δύο παραστάδες, το κατώφλι και το υπέρθυρο. Πάνω από το υπέρθυρο υπάρχει το ανακουφιστικό τρίγωνο, το οποίο μεταφέρει το βάρος από τους τεράστιους ογκόλιθους στα πλάγια, έτσι ώστε να μην καταρρεύσει το υπέρθυρο. Το τρίγωνο αυτό καλύπτεται από ανάγλυφη πλάκα στην οποία παριστάνεται σύνθεση δύο αντιμέτωπων λιονταριών, τα οποία πατούν τα μπροστινά τους πόδια πάνω σε βωμό. Ανάμεσά τους υπάρχει κίονας Μινωικού τύπου. Η επιβλητική πύλη ήταν το σύμβολο του γοήτρου και της ισχύος των Μυκηναίων ηγεμόνων. Στη φωτογραφία επίσης διακρίνονται τα τείχη δεξιά και αριστερά της πύλης, καθώς και ένας άνθρωπος που στέκεται ακριβώς κάτω από το υπέρθυρο. Παρόλο που η παράσταση με τους λέοντες δεν φαίνεται με λεπτομέρεια, εξαιτίας της απόστασης από την οποία εχει τραβηχτεί η φωτογραφία, εντούτοις η εικόνα είναι κατάλληλη για τη διδασκαλία της μυκηναϊκής τέχνης, καθώς επιτρέπει να διαφανεί ο εντυπωσιακός όγκος των μυκηναϊκών τειχών, κυρίως με την τοποθέτηση του ανθρώπου μέσα στο πλάνο, που επιτρέπει τη σύγκριση του μεγέθους του κτίσματος με το ανθρώπινο μέγεθος.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Στο μάθημα της Ιστορίας η εικόνα μπορεί να αξιοποιηθεί στο κεφάλαιο της μυκηναϊκής τέχνης και του μυκηναϊκού πολιτισμού γενικότερα. Ο διδάσκων μπορεί να την προβάλει στην τάξη και να ζητήσει από τους μαθητές να κάνουν κάποια παρατήρηση σχετικά με τον άνθρωπο που εικονίζεται και το μέγεθός του σε σχέση με την πύλη του κάστρου. Αυτή είναι και η αφετηρία για τη συζήτηση γύρω από το μέγεθος και τον όγκο της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής. Αξίζει να εξηγηθεί εδώ και ο όρος "μνημειακή αρχιτεκτονική" (αυτή που επιβάλλεται με τον όγκο της), που αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της μυκηναϊκής εποχής. Μπορεί επίσης να ζητηθεί από τους μαθητές να εξηγήσουν ποιοι είναι, κατά τη γνώμη τους, οι λόγοι που επέβαλαν, γενικότερα, τόσο μεγάλου όγκου οχυρώσεις και κτίσματα (συχνές επιδρομές, επιβολή, επίδειξη δύναμης κ.ά.). Προτείνεται η εικόνα να προβληθεί μαζί με μια πιο σύγχρονη, κοντινή και έγχρωμη φωτογραφία που θα επιτρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς το ανάγλυφο των Λεόντων, ενώ απαραίτητη είναι και η προβολή των θολωτών τάφων των Μυκηνών, που, μαζί με την Πύλη των Λεόντων, αποτελούν τα εντυπωσιακότερα και αντιπροσωπευτικότερα ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to remember
affective > to pay attention
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΓΑΠΗ ΔΑΛΚΟΥ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE