Snapshot from Smyrna, 1919
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Φωτογραφία από το λεύκωμα του Ελβετού φωτογράφου François Frédéric Boissonnas «L’Image de la Grèce. Smyrne. Photographies de Edmond Boissonnas, Introduction de Ed. Chapuisat» Γενεύη, Boissonnas, 1919, στο οποίο αποτύπωσε την εικόνα της Σμύρνης πριν την καταστροφή του 1922. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, που μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου και της Γ΄ Λυκείου κατά τη διδασκαλία ενότητας που αναφέρεται στη Μικρασιατική Καταστροφή, περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από την ελληνική συνοικία της πόλης.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Κατά τη διδασκαλία ενότητας που αναφέρεται στη Μικρασιατική Καταστροφή, ο εκπαιδευτικός προτείνεται να αναφερθεί αρχικά στη ζωή της πόλης πριν την καταστροφή της τον Αύγουστο του 1922, προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν το μέγεθος της ανείπωτης τραγωδίας. Ο εκπαιδευτικός εξηγεί πως μέχρι το 1922 η πόλη διακρίνονταν στον "Πάνω Μαχαλά", το αρχαιότερο τμήμα της πόλης, όπου διέμεναν κυρίως Τούρκοι, Εβραίοι και λίγοι Έλληνες και στον "Κάτω Μαχαλά" ή "Κάτω Πόλη", νεότερο τμήμα, όπου διέμενε ο κυρίως χριστιανικός πληθυσμός, οι Αρμένιοι (νότια), και οι Έλληνες (βορειότερα των Αρμενίων). Παρά την ανομοιομορφία του, ο πληθυσμός της πόλης ζούσε ειρηνικά. Αδιάψευστοι μάρτυρες αποτελούν οι σπάνιες φωτογραφίες της Σμύρνης που περιλαμβάνονται στο σχετικό φωτογραφικό λεύκωμα του François Frédéric Boissonnas, του Ελβετού φωτογράφου και φιλέλληνα, που επισκέφθηκε την Ελλάδα από το 1903 ως το 1920. Οι φωτογραφικές λήψεις παρουσιάζουν εικόνες από τις συνοικίες των Ελλήνων και των Τούρκων με γραφικές στιγμές της καθημερινής ζωής, την αγορά, τις γέφυρες και τα υδραγωγεία στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα ελληνικά πλοία στο λιμάνι, τον ελληνικό στρατό να παρελαύνει στην ακτή. Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει την παρούσα φωτογραφία με ηλεκτρονικό υπολογιστή και βιντεοπροβολέα. Προτείνεται να αναζητήσει και άλλες φωτογραφίες από την ελληνική αλλά και την τούρκικη συνοικία της πόλης στο ψηφιοποιημένο αρχείο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Λασκαρίδη, ώστε να παρουσιαστεί πληρέστερα η εικόνα της καθημερινής ζωής στην πόλη πριν την καταστροφή.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Society and everyday life Society and everyday lifeSociety and everyday life
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE