Ταφοι Μαμελουκων Σουλτανων, Καιρο
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πίνακας από το βιβλίο του Edward Daniel Clarke «Travels in various Countries of Europe Asia and Africa…, Russia Tahtary [sic] and Turkey…, Greece, Egypt and the Holy Land…]», τ. ΙII, Λονδίνο, R. Watts for Cadell and Davies, MDCCCXIV [=1814]. Ο Clarke ειδικός στην ορυκτολογία, σε ηλικία τριάντα ετών, περιηγήθηκε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι τους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο. Ο πίνακας, στον oποίο απεικονίζονται Τάφοι των Μαμελούκων Σουλτάνων στο Κάιρο, μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα Θρησκευτικών της Β΄ Λυκείου, κατά τη διδασκαλία ενότητας με θέμα το Ισλάμ.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Κατά τη διδασκαλία ενότητας με θέμα το Ισλάμ, ο εκπαιδευτικός αναφέρεται μεταξύ άλλων στα βασικά χαρακτηριστικά της θρησκείας αυτής, στον ιδρυτή της Μωάμεθ, στο ιερό βιβλίο το Κοράνι, στον τρόπο ταφής των Μουσουλμάνων, στη διαδοχή στην ηγεσία του Ισλάμ ανά τους αιώνες, στο σημερινό Ισλάμ. Ως συμπληρωματικό εποπτικό υλικό μπορεί να αξιοποιήσει τον παρόντα πίνακα, στον οποίο απεικονίζονται Τάφοι των Μαμελούκων Σουλτάνων στο Κάιρο. Πληροφορεί τους μαθητές ότι οι Μαμελούκοι ήταν δούλοι – πολεμιστές που κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα κατάφεραν να υποτάξουν την Αίγυπτο (1250-1517). Ο ισλαμικός πολιτισμός γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση την περίοδο εκείνη και το Κάιρο έγινε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις. Οι Μαμελούκοι έχτισαν τους τάφους τους στη βόρεια πλευρά του Καΐρου, κάτω από την Ακρόπολη. Οι σουλτάνοι τους τάφηκαν σε τάφους-παλάτια μαζί με τις οικογένειές τους. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να επεκτείνει τη συζήτηση στην κατάσταση που επικρατεί στο Κάιρο τα τελευταία χρόνια και στον τρόπο που αξιοποιείται η Νεκρόπολη της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Ενημερώνει τους μαθητές ότι με το πέρασμα των αιώνων και καθώς το κέντρο της πόλης μετακινούνταν, το νεκροταφείο της πόλης βρίσκεται πλέον εντός του Καΐρου. Στις αρχές του αιώνα μας, ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε σημαντικά και μαζί και οι άστεγοι. Άστεγες οικογένειες εγκαταστάθηκαν στη Νεκρόπολη, οι τάφοι μετατράπηκαν σε σπίτια με αυλή και δωμάτια υποδοχής, ενώ το κράτος παρέχει νερό και ηλεκτρικό.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
15 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Religious Education Religious EducationReligious Education > Non-Christian Religions Non-Christian ReligionsNon-Christian Religions > Islam IslamIslam
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE