Το εσωτερικο της πυραμιδας του Χεοπα
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για άποψη του εσωτερικού της πυραμίδας του Χέοπα στη Γκίζα της Αιγύπτου που περιλαμβάνεται στη συλλογή της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρου Ωνάση. Στη φωτογραφία απεικονίζεται μία όψη της κατωφερούς στοάς και μέρη που βρίσκονται στο συγκρότημα των πυραμίδων της Γκίζας. Το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί, για να μελετήσουν οι μαθητές το εσωτερικό της πυραμίδας του Χέοπα, τις τεχνικές κατασκευής της πυραμίδας και να προβληματιστούν για το ρόλο και την αξία των πυραμίδων στην αρχαία Αίγυπτο. Επίσης, η φωτογραφία αποτελεί αφορμή, για να διευρύνουν οι μαθητές το πεδίο γνώσης και έρευνας τους στον πολιτισμό των αρχαίων Αιγυπτίων.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το συγκεκριμένο μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας στην ενότητα για τον πολιτισμό της αρχαίας Αιγύπτου. Οι μαθητές, αρχικά, καλούνται να παρατηρήσουν και να περιγράψουν το εσωτερικό της πυραμίδας του Χέοπα, όπως απεικονίζεται στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Στη συνέχεια, μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες: α) για τα υλικά κατασκευής της πυραμίδας β) τις τεχνικές κατασκευής της γ) τη Μεγάλη Στοά δ) το θάλαμο της Βασίλισσας και του Βασιλιά. Επιπλέον, η έρευνα μπορεί να επεκταθεί και στη συλλογή εικόνων και πληροφοριών για τις υπόλοιπες πυραμίδες της αρχαίας Νεκρόπολης της Γκίζας. Κατατοπιστικός θα ήταν ένας χάρτης του συγκροτήματος των πυραμίδων της Γκίζας, ο οποίος θα μπορούσε να προβληθεί από τον εκπαιδευτικό με έναν βιντεοπροβολέα. Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι και οι ερωτήσεις που οξύνουν την κριτική ικανότητα των μαθητών, όπως: 1) Από που προήλθε και τι συμβολίζει το σχήμα των πυραμίδων; 2) Γιατί βρίσκονται οι πυραμίδες κοντά α) στις ακτές του Νείλου και β) μάλιστα στη δυτική όχθη του; Υλικό που αφορά τον αιγυπτιακό πολιτισμό οι μαθητές μπορούν να αντλήσουν και από την ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο συγκεκριμένο Μουσείο κρίνεται ωφέλιμη, για να παρατηρήσουν από κοντά οι μαθητές και άλλα δημιουργήματα της αιγυπτιακής τέχνης. Επίσης, στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορα ντοκιμαντέρ με θέμα τις Πυραμίδες της Αιγύπτου, τα οποία μπορούν να προβληθούν στην τάξη. Μπορούν, επίσης, οι μαθητές να σχηματίσουν ένα σχεδιάγραμμα για τα χαρακτηριστικά του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού. Επιλογικά, οι μαθητές, με αφορμή την πυραμίδα του Χέοπα, η οποία είναι ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου,μπορούν να αναζητήσουν και τα υπόλοιπα θαύματα.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Prehistory PrehistoryPrehistory > Tombs and funerary traditions Tombs and funerary traditionsTombs and funerary traditions
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to pay attention
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΤΣΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE