Τριγλυφα και μετοπες με διακοσμητικα θεματα
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στο σχέδιο των Βρετανών αρχιτεκτόνων και ζωγράφων James Stuart (1713-1788) και Nicholas Revett (1720-1804) μπορούμε να μελετήσουμε σπάνιες αναπαραστάσεις από τρίγλυφα και μετόπες αρχαίων μνημείων. Οι δημιουργοί προσπάθησαν μεταξύ του 1751 και 1755 να αποδώσουν, μέσα από αρχιτεκτονικά σχέδια, μνημεία και άλλες λεπτομέρειες αρχαιοτήτων της Αθήνας με μεγάλη ακρίβεια, διατηρώντας στη μνήμη στοιχεία που με το πέρασμα των χρόνων έχουν καταστραφεί ή χαθεί. Τα τρίγλυφα και οι μετόπες που μας παρουσιάζουν στο συγκεκριμένο σχέδιο αναπαριστούν διακοσμητικά μοτίβα που δεν τα συναντούμε συχνά στα αρχαία μας μνημεία. Τα τρίγλυφα και οι μετόπες ήταν στοιχεία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Τα τρίγλυφα ήταν μακρόστενα και κάθετα λαξέματα στο μάρμαρο που το σχέδιό τους καθιερώθηκε ώστε να θυμίζει τα ξύλινα δοκάρια που στέγαζαν παλαιότερα τους ναούς. Οι μετόπες βρίσκονταν ανάμεσα στα τρίγλυφα και ήταν είτε απλά κομμάτια μάρμαρου, είτε έφεραν γραπτές και ανάγλυφες παραστάσεις. Οι μετόπες πλαισιώνονταν πάντα από τα τρίγλυφα δεξιά και αριστερά σχηματίζοντας εν σειρά την ζωφόρο των αρχαίων ναών. Συνήθως τα τρίγλυφα ήταν βαμμένα μπλε ενώ οι μετόπες κόκκινες. Πάνω στα τρίγλυφα δεν υπήρχαν διακοσμητικά στοιχεία ή παραστάσεις σε αντίθεση με τις μετόπες πάνω στις οποίες παριστάνονταν ανθρώπινες μορφές ή συμπλέγματα ανθρώπου και ζώου. Τα θέματά τους ήταν παρμένα από τη μυθολογία, από τις μεγάλες γιορτές προς τιμή κάποιας θεότητας ή από παλαιούς και πρόσφατους νικηφόρους αγώνες των Ελλήνων κατά των εχθρών. Τα μοτίβα στα τρίγλυφα και τις μετόπες, επομένως, που μας παρουσιάζουν οι Stuart και Revett στο συγκεκριμένο σχέδιο έχουν μια ιδιαίτερη θεματική και ενδεχομένως πρόκειται για διακοσμητικά στοιχεία που προστέθηκαν στα τρίγλυφα και τις μετόπες μνημείων που κτίστηκαν κατά την ρωμαϊκή εποχή.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το σχέδιο των Stuart και Revett με τα πρωτότυπα σχέδια στα τρίγλυφα και τις μετόπες μπορεί να αξιοποιηθεί διδακτικά σε αναφορές στην αρχιτεκτονική των αρχαίων ναών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να ανατάμουν έναν αρχαίο ναό προκειμένου να κατανοήσουν τα αρχιτεκτονικά τμήματα από τα οποία αποτελείται αλλά και να γνωρίσουν συγκριτικά τους τρεις βασικούς ρυθμούς (ιωνικός, δωρικός, κορινθιακός). Με αφορμή την εικόνα των Stuart και Revett μπορούν να αναζητήσουν θέματα από τα τρίγλυφα και τις μετόπες αρχαίων ναών όπως της Ακρόπολης, του ναού του Ηφαίστου, του Ολυμπίου Διός κλπ. για να διαπιστώσουν ότι τα συγκεκριμένα θέματα που βλέπουμε στην εικόνα δεν αποτελούν τον κανόνα αλλά μία όμορφη παραλλαγή των θεμάτων που επιλέγονταν συχνότερα από τους αρχαίους καλλιτέχνες. Καθώς πρόκειται, ενδεχομένως, για ρωμαϊκά μοτίβα που προστέθηκαν στα ελληνικά μνημεία, μπορούν να αναζητηθούν τα στοιχεία της επιρροής που δέχτηκε η ελληνική τέχνη κατά την ρωμαϊκή περίοδο.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
6 - 18
INTENDED END USER
SPECIAL NEEDS
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.) > Arts, Letters and Culture Arts, Letters and CultureArts, Letters and Culture
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Sculpture SculptureSculpture
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΜΑΝΤΖΑΡΙΔΟΥ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE