Η Κενταυρομαχια στον ναο του Ηφαιστου (Θησειο)
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το Μαθησιακό Αντικείμενο αποτυπώθηκε στο βιβλίο «The Antiquities of Athens» από τους Βρετανούς περιηγητές -αρχιτέκτονες James Stuart και Nicholas Revett το 1816. Ο ναός του Ηφαίστου, γνωστός και ως «Θησείο», αποτελεί το καλύτερα σωζόμενο δείγμα δωρικού ναού στην Ελλάδα και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του οικοδομικού προγράμματος του Περικλή. Οικοδομήθηκε λίγο μετά τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στον Ήφαιστο και την Αθηνά Εργάνη. Η παρουσία του Θησέα έδωσε αφορμή για τη λανθασμένη ταύτισή του με το Θησείο και συνακόλουθα με τη διαιώνιση του λάθους, καθώς το όνομα αυτό πήρε ολόκληρη η συνοικία που περιβάλλει το μνημείο. Ο ναός έφερε πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Η ζωφόρος δεν διατρέχει και τις τέσσερις πλευρές του σηκού, αλλά μόνο τον πρόναο και τον οπισθόδομο στον οποίο και παριστάνεται η Κενταυρομαχία.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το Μαθησιακό Αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην διδασκαλία της Ιστορίας. Οι μαθητές του Δημοτικού θα μπορούσαν να αναζητήσουν και να συγκρίνουν εικόνες της Κενταυρομαχίας από άλλους σωζόμενους αρχαίους ναούς (Ολυμπία, Θόλος Δελφών, Θησείο). Ως πηγές προτείνονται ο ηλεκτρονικός κόμβος του Υπουργείου Πολιτισμού “Οδυσσέας” καθώς και οι έντυπες ή ηλεκτρονικές εκδόσεις των μουσείων της Ολυμπίας και των Δελφών. Οι μεγαλύτεροι μαθητές θα μπορούσαν να ερευνήσουν τους συμβολισμούς του θέματος μιας και η Κενταυρομαχία είναι ένα από τα πιο προσφιλή θέματα στην Αρχαιότητα. Συμβολίζει την αντίθεση ανάμεσα στη βαρβαρότητα και στον πολιτισμό. Το Μαθησιακό Αντικείμενο μπορεί να αποτελέσει έναυσμα συζήτησης αναφορικά με ένα εκ των χαρακτηριστικών της κλασικής εποχής: τη σημασία και τη σπουδαιότητα της τέχνης ως μέσο για την απόδειξη της ανωτερότητας της Δημοκρατίας και του πολιτισμού έναντι των βαρβάρων λαών.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 15
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
TEACHING APPROACH
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΡΤΗΣ
metadata validator: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΟΣΔΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE