Ο θολωτος ταφος του Ατρεως
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Σχέδιο που αναπαριστά το θολωτό τάφο του Ατρέως έναν από τους μεγαλύτερους και πιο εντυπωσιακούς τάφους από τους εννέα συνολικά που έχουν βρεθεί στις Μυκήνες. Βρισκόταν νοτιοδυτικά της Ακρόπολης των Μυκηνών, στο δρόμο που συνέδεε τις Μυκήνες με το Ηραίο του Άργους. Χρονολογείται μεταξύ του 1350 και του 1250 π.Χ.. Ο τάφος ήταν γνωστός από την εποχή του περιηγητή Παυσανία (2ος αι. μ. Χ) ως «θησαυρός του Ατρέως», δηλ. θησαυροφυλάκιο του ιδρυτή της μυκηναϊκής ακρόπολης του Ατρέως. Ονομάζεται επίσης "Τάφος του Αγαμέμνονα". Θεωρείται ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή δείγματα του συγκεκριμένου τύπου τάφου. Η θόλος του τάφου είχε ύψος 13,20 μ. και διάμετρο 14,20 μ. Η σκεπή του ήταν θολωτή και κωνική. Οι παρειές του θαλάμου και του μακρού "δρόμου" είχαν μήκος 36 μ.και πλάτος 6 μ. και ήταν επενδεδυμένες με τετραγωνισμένους ογκόλιθους. Οι θολωτοί τάφοι προορίζονταν για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και τους ευγενείς. Υπήρχαν ακόμη οι λακκοειδείς τάφοι που σκάβονταν με χτιστά τοιχώματα σε σχήμα ορθογώνιο και σκεπάζονταν με πλάκες όπως σήμερα. Συχνά οι λακκοειδείς τάφοι κατασκευάζονταν κατά ομάδες και δημιουργούνταν ένας λοφίσκος και ένας ενιαίος κυκλικός τύμβος. Στις Μυκήνες τέτοιου είδους τύμβοι περιείχαν βασιλικές ταφές. Υπήρχαν ακόμη οι θαλαμωτοί ή θαλαμοειδείς τάφοι ακανόνιστου σχήματος που ήταν λαξευμένοι στις πλαγιές λόφων. Ήταν οικογενειακοί τάφοι και χρησιμοποιούνταν συνήθως από τα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Κατασκευάζονταν κατά συστάδες σχηματίζοντας νεκροταφεία.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Προτείνεται οι μαθητές να περιγράψουν το σχέδιο του θολωτού τάφου του Ατρέως και να συζητήσουν για τις ταφικές συνήθειες κατά τη μυκηναϊκή περίοδο. Μπορούν ακόμη να παρακολουθήσουν το δεύτερο επεισόδιο της σειράς της ΕΡΤ <<Αρχαιολογικές Ξεναγήσεις>> με τίτλο <<Η Ακρόπολη ων Μυκηνών>> που αναφέρεται στο Θησαυρό του Ατρέως.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 15
INTENDED END USER
SPECIAL NEEDS
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Prehistory PrehistoryPrehistory > Tombs and funerary traditions Tombs and funerary traditionsTombs and funerary traditions
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
affective > to respond and participate
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΑΚΗ
metadata validator: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΟΣΔΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE