A Bulgarian bride
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Λιθογραφία που απεικονίζει Βουλγάρα νύφη στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Περιέχεται στη σελίδα 80 της έκδοσης Through Macedonia to the Albanian Lakes, Λονδίνο, Chapman and Hall, 1864, της Αγγλίδας Mary Adelaide Walker. Η Walker το 1860, ακολουθώντας τον αδερφό της που ήταν εφημέριος, έφτασε στη Θεσσαλονίκη μετά από μια μεγάλη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα η οποία βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή. Η λιθογραφία, όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια, είναι μια τεχνική εκτύπωσης, η οποία επινοήθηκε το 1798 περίπου από τον Α. Ζένεφελντερ και στηρίζεται στο γεγονός ότι το νερό και οι λιπαρές ουσίες δεν αναμιγνύονται ποτέ. Το θέμα ή η παράσταση σχεδιάζεται με λιπαρή κιμωλία πάνω σε πέτρα (πορώδη ασβεστόλιθο) και στην συνέχεια στεγνώνεται. Όταν το νερό τρέξει στις επιφάνειες που έχουν σχεδιαστεί, το λιπαρό μελάνι "πιάνει" μόνο στα σημεία που είναι χαραγμένα και όχι στην υγρή πέτρα.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η εικόνα μπορεί να προβληθεί με τον βιντεοπροβολέα σε μαθητές των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού, στην Ευέλικτη ζώνη ή σε μαθητές του Γυμνασίου κατά την υλοποίηση σχεδίου εργασίας με θέμα παραδοσιακές φορεσιές της Βαλκανικής χερσονήσου. Με αφορμή τη λιθογραφία οι μαθητές εργάζονται ομαδοσυνεργατικά και κάθε ομάδα αναζητεί πληροφορίες και κυρίως εικόνες παραδοσιακών φορεσιών του 19ου και 20ου αιώνα διαφορετικής εθνότητας της χερσονήσου. Μια ομάδα αναζητεί παραδοσιακές φορεσιές Ελληνικές, άλλη Βουλγαρικές, άλλη Τουρκικές, άλλη Σερβικές, άλλη Ρουμανικές και άλλη Αλβανικές. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της εργασίας της στην ολομέλεια και ακολουθεί συζήτηση τόσο για αναζήτηση ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ των φορεσιών όσο και για τις διαφορετικές χρήσεις τους όπως νυφικές, καθημερινές, εργασίας κ.ά. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές θα καταλάβουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των εθνοτήτων της Βαλκανικής χερσονήσου η οποία είναι αποτέλεσμα της μακραίωνης συμβίωσής τους. Επίσης, κατά το μάθημα των εικαστικών, μπορεί να προβληθεί η λιθογραφία και οι μαθητές των μεγαλυτέρων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου να διδαχθούν για την τεχνική της, για τα διάφορα είδη χαρακτικής και για την αξιοποίησή της με την αναπαραγωγή αντιτύπων σε χαρτί.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 15
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Society and everyday life Society and everyday lifeSociety and everyday life
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Design and Color Design and ColorDesign and Color
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
constructivist > socratic instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to pay attention
affective > to respond and participate
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ
metadata validator: ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΣΑΚΩΣΤΑ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE