Μαλτόζη
... είναι δισακχαρίτης, C12H24O12, που αποτελείται από δύο μόρια γλυκόζης.
Βρίσκεται σε μικρά ποσά στα σπέρματα του κριθαριού, της σόγιας και σε άλλα φυτά. Σχηματίζεται
κατά την υδρόλυση του αμύλου ή του γλυκογόνου από το ένζυμο αμυλάση.
Κρυσταλλώνεται με ένα μόριο νερού με τη μορφή άχρωμων βελονών, που έχουν σημείο τήξης 102°C.
Έχει γλυκιά γεύση, είναι ευδιάλυτη στο νερό και χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία, στην παρασκευή
αναψυκτικών και τροφίμων.