Γλυκερίνη

... ονομάζεται αλλιώς και γλυκερόλη και είναι η διπρωτοταγής και δευτεροταγής αλκοόλη με συστηματική ονομασία 1,2,3-προπανοτριόλη.
Η γλυκερίνη εμφανίζει όλες τις ιδιότητες των αλκοολών. Η πιο σημαντική αντίδραση της γλυκερίνης, που έχει και βιολογικό ενδιαφέρον, είναι η εστεροποίηση των υδροξυλίων της με ένα πλήθος οξέων.
Εστεροποίηση του ενός (ακραίου) υδροξυλίου με Η3PO4 δίνει τη φωσφορική γλυκερίνη, η οποία αν εστεροποιηθει στα άλλα δύο υδροξύλια με λιπαρά οξέα δίνει το φωσφατιδικό οξύ. Τα ελεύθερα υδροξύλια της φωσφορικής ομάδας του φωσφατιδικού οξέος μπορούν να ενωθούν και με αζωτούχες ενώσεις, όπως η χολίνη, η αιθανολαμίνη και η σερίνη, δίνοντας ενώσεις γνωστές ως φωσφογλυκερίδια.
Ενώσεις του φωσφατιδικού οξέος με την εξαϋδρική αλκοόλη ινοσιτόλη ή φωσφορικών παραγώγων αυτής καλούνται.