Σακχαρόζη
... είναι δισακχαρίτης ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός με την ονομασία
"ζάχαρη", και αποτελείται από μία μονάδα γλυκόζης και μία μονάδα φρουκτόζης, οι οποίες συνδέονται
μεταξύ τους με έναν γλυκοζιτικό δεσμό.
Αποτελεί το σημαντικότερο και τον πιο διαδεδομένο δισακχαρίτη. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες
στο σακχαροκάλαμο (20% w/w) και στα σακχαρότευτλα (15% w/w) και σε μικρότερες ποσότητες στο
μέλι, στα χαρούπια κ.λπ.
Δεν είναι ανάγον σάκχαρο, επειδή δεν έχει ελεύθερο ημιακεταλικό υδροξύλιο στο μόριο του.
Εμφανίζει γλυκιά γεύση και κατά την υδρόλυση του δίνει ισομοριακό μίγμα γλυκόζης και φρουκτόζης (ιμβερτοσάκχαρο).
Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία των τροφίμων και ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική.