Έλαια
... ονομάζονται τα υγρά μίγματα εστέρων οργανικών οξέων (κυρίως ελαϊκού, λινελαϊκού,
λινολενικού, παλμιτικού και στεατικού) με γλυκερίνη.
Τα έλαια είναι φυτικά ή ζωικά και αποτελούν μέρος της διατροφής του ανθρώπου
με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.
Η υδρόλυση τους με καυστικό νάτριο δίνει άλατα των οργανικών οξέων με νάτριο
(σάπωνες) και γλυκερίνη.
Η καταλυτική αναγωγή (ή αλλιώς υδρογόνωση) των ελαίων με αέριο υδρογόνο και καταλύτη Νi
οδηγεί σε μετατροπή ορισμένων διπλών δεσμών των εστέρων των ακόρεστων οξέων σε απλούς
(υδρογονωμένα έλαια) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στερεοποίηση των ελαίων.