Η
αλκοολική ζύμωση αλλά και άλλες ζυμώσεις είναι γνωστές και χρησιμοποιούνται
από την αρχαιότητα. Ο μηχανισμός των ζυμώσεων όμως ερμηνεύθηκε από τον
Lοuis Pasteur.
Μετά από αίτημα του οινοπαραγωγού Bigo από τη Βόρειο Γαλλία, ο Pasteur
άρχισε να εξετάζει τα αίτια της προσβολής του κρασιού από διάφορες ασθένειες
κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Γρήγορα απέδειξε ότι κάθε είδους ζύμωση
σχετίζεται με την ύπαρξη ενός μικροοργανισμού ή ζύμης.
Αυτή η ανακάλυψη έθεσε τις βάσεις της μικροβιολογίας.
Ο αυτοκράτορας Ναπολέων ο 3ος ζήτησε στη συνέχεια από τον Pasteur να μελετήσει
τις ασθένειες των κρασιών που προκαλούσαν μεγάλες οικονομικές ζημιές στη
βιομηχανία του οίνου. Ο Pasteur εγκαταστάθηκε σε έναν αμπελώνα στην Arbois
και μετά από πολλούς πειραματισμούς έδειξε ότι οι μικροοργανισμοί που
προκαλούν τις ασθένειες σκοτώνονται αν το κρασί θερμανθεί στους 55o C
για αρκετά λεπτά. Αφού εφαρμόσθηκε στη μπύρα και στο γάλα η μέθοδος αυτή
διαδόθηκε σε όλο το κόσμο και είναι γνωστή ως "παστερίωση".
|