'Αμυλο
... είναι ένας από τους τρεις πιο σημαντικούς ομοπολυσακχαρίτες, μαζί
με την κυτταρίνη και το γλυκογόνο.
Αποτελείται μόνο από γλυκόζη και παίζει το ρόλο της "αποθήκης" ενέργειας για τα φυτά.
Έχει ως δομική μονάδα του το δισακχαρίτη της μαλτόζης και συναντάται ως μίγμα δύο πολυσακχαριτών,
της αμυλόζης και της αμυλοπηκτίνης. Η πρώτη είναι γραμμική (μέχρι 200 μόρια γλυκόζης),
ενώ η δεύτερη είναι διακλαδισμένη (με 15 έως 30 μόρια γλυκόζης ανά διακλάδωση).
Στη φυσική του κατάσταση το άμυλο απαντά με τη μορφή κόκκων, ενώ η μερική υδρόλυση
του δίνει ενώσεις γνωστές ως δεξτρίνες.