Η
καταλληλότητα του εδάφους για καλλιέργεια εξαρτάται από τη σύστασή του.
Ωστόσο, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το pH του. Τα πιο πολλά φυτά προτιμούν
να αναπτυχθούν σε εδάφη που έχουν τιμές pH κοντά στο 7. Σε ακραίες τιμές
της κλίμακας του pH είναι αδύνατο να ευδοκιμήσουν φυτικοί οργανισμοί.
Τα δασικά εδάφη έχουν συνήθως pH ελαφρά όξινο. Σε εδάφη με όξινο pH καλλιεργούνται
καλλωπιστικά φυτά, όπως οι γαρδένιες. Τα σιτηρά και οι πατάτες προτιμούν
εδάφη με τιμές pH από 5,5 έως 7,5, ενώ ο καπνός 5 έως 5,8.
Όταν
το pH του εδάφους είναι τελείως ακατάλληλο για καλλιέργεια, προκειμένου
να γίνει γόνιμο, είναι δυνατό να προστεθούν κατάλληλα παρασκευάσματα που
έχουν ως σκοπό τη διόρθωση του pH. Έτσι, προστίθενται παρασκευάσματα υδροξειδίου
του ασβεστίου σε όξινα εδάφη για να αποκτήσουν pH κοντά στο 7.
Από
όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ένα εύκολο πείραμα στο εργαστήριο,
με το οποίο θα μπορούσε να προσδιοριστεί η τιμή του pH του εδάφους, θα
ήταν πολύ χρήσιμο. Για το λόγο αυτό, η Χημεία σκέφτηκε κάτι απλό. Κάνε
κλικ στη διπλανή εικόνα για να παρακολουθήσεις το βίντεο.
|