Η καρτέλα (ή σελίδα) της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες (μεταδεδομένα) που την περιγράφουν και συνιστά την ταυτότητά της. Στόχος είναι να δώσει μια συνοπτική εικόνα για την εκπαιδευτική πρακτική ώστε ο χρήστης να είναι σε θέση να καταλάβει εάν η εκπαιδευτική πρακτική μπορεί να του φανεί χρήσιμη/αξιοποιήσιμη.

Επιπλέον, η καρτέλα περιλαμβάνει επιλογές με τις επιτρεπόμενες ενέργειες του χρήστη σε σχέση με την ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική.


Οι πληροφορίες (μεταδεδομένα) για κάθε ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική οργανώνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: Γενικά Στοιχεία Ανοιχτής Εκπαιδευτικής Πρακτικής, Αρχεία Ανοιχτής Εκπαιδευτικής Πρακτικής, Στοιχεία Συντελεστών Ανάπτυξης/Εφαρμογής, Σχόλια Χρηστών

Για κάθε στοιχείο εμφανίζεται το όνομά του και από κάτω η τιμή ή οι τιμές που λαμβάνει για τη συγκεκριμένη ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική.

Αναλυτικότερα, η καρτέλα της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής περιλαμβάνει:

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ (THUMBNAIL)

slide image Πατώντας το εικονίδιο (thumbnail) ανοίγει σε αναδυόμενο παράθυρο στην ίδια σελίδα μία προεπισκόπηση του εγγράφου περιγραφής της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής .

ΛΕΞΕΙΣ – ΚΛΕΙΔΙΑ

slide image Πρόκειται για λέξεις ή μικρές φράσεις (2-3 λέξεων) που χαρακτηρίζουν την ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική. Κάνοντας κλικ στη λέξη κλειδί γίνεται αναζήτηση στο Φωτόδεντρο ΑΕΠ με αυτήν.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

slide image

Περιλαμβάνονται:

ΤΙΤΛΟΣ
Το όνομα της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Σύντομη περιγραφή (περίληψη) της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής, ώστε να γίνεται σαφές το θέμα της, οι γενικοί σκοποί της και το ευρύτερο πλαίσιο εφαρμογής της.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ
Εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του χρήστη (εκπαιδευτικού) που έχει αναρτήσει την ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική και η ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ανάρτηση. Το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού λειτουργεί ως υπερσύνδεσμος στο πλήρες προφίλ του στο Φωτόδεντρο ΑΕΠ, όπου εμφανίζονται σε λίστα όλες οι εκπαιδευτικές πρακτικές που έχει δημοσιεύσει στο αποθετήριο, οι αξιολογήσεις που έχει κάνει και τα σχόλια που έχει υποβάλει.

ΣΥΛΛΟΓΗ
Προσδιορίζει τη Συλλογή στο Φωτόδεντρο ΑΕΠ όπου έχει υπαχθεί η ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική.

ΒΑΘΜΙΔΑ
Προσδιορίζει την εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία πραγματοποιήθηκε και για την οποία προτείνεται να αξιοποιηθεί η ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική.

ΤΑΞΗ
Προσδιορίζει την τάξη στην οποία πραγματοποιήθηκε και για την οποία προτείνεται να αξιοποιηθεί η ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Προσδιορίζει τη διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής [μικρής διάρκειας (≤ 3 ώρες), μεσαίας διάρκειας (από 4 ώρες έως 1 μήνα), μεγάλης διάρκειας (> 1 μήνα)].

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Αφορά στην ταξινόμηση της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ως προς το θέμα της ή το γνωστικό αντικείμενο που αφορά.

ΑΡΧΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

slide image

Στα αρχεία της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής περιλαμβάνονται:

  • ένα έγγραφο .pdf (υποχρεωτικό) στο οποίο περιγράφεται (σύμφωνα με το δοθέν πρότυπο περιγραφής της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής) η προτεινόμενη διδακτική παρέμβαση, τεχνική ή μεθοδολογία, το πλαίσιο στο οποίο υλοποιήθηκε, τα αποτελέσματα και ο αντίκτυπος που είχε, καθώς και η δυνατότητα επέκτασης και προσαρμογής της ώστε να είναι εφικτή η αξιοποίησή της και από άλλους εκπαιδευτικούς, σε παρόμοιο ή διαφορετικό πλαίσιο.
  • ένα αρχείο.ppt (συνιστώμενο) το οποίο αποτελεί μια παρουσίαση της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής (σύμφωνα με το δοθέν πρότυπο παρουσίασης)
  • ένα αρχείο .zip (προαιρετικό) το οποίο περιέχει συνοδευτικό / υποστηρικτικό υλικό, όπως κείμενο, βίντεο, ηχητικά αρχεία, κ.λπ. τα οποία κρίνονται σημαντικά για την ολοκληρωμένη τεκμηρίωση της πρακτικής.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ/ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

slide image

Εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο, η ειδικότητα, ο ρόλος και το σχολείο κάθε εκπαιδευτικού που συνεισέφερε στον σχεδιασμό ή/και την πραγματοποίηση της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής, καθώς και η ημερομηνία συνεισφοράς.

ΑΔΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ / ΔΙΑΘΕΣΗΣ

slide image

Οι ανοιχτές εκπαιδευτικές πρακτικές του αποθετηρίου διατίθενται ελεύθερα με την άδεια Creative Commons CC BY-NC-SA, δηλαδή, διατίθενται για ελεύθερη χρήση, αναπαραγωγή, αναδιανομή, παρουσίαση και αξιοποίηση, με την προϋπόθεση α) να υπάρχει αναφορά στον δημιουργό ή στον δικαιούχο της άδειας, β) να μην υπάρχει πρόθεση εμπορικής εκμετάλλευσης και γ) οποιοδήποτε παράγωγο έργο να διανέμεται μόνο με την ίδια ή παρόμοια άδεια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

slide image

Εμφανίζεται η αξιολόγηση που έχει λάβει η ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική από πιστοποιημένους χρήστες του αποθετηρίου. Κάθε εκπαιδευτικός, εφόσον έχει συνδεθεί στο Φωτόδεντρο ΑΕΠ με τον λογαριασμό που διαθέτει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μπορεί να αξιολογήσει μια δημοσιευμένη ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική. Η αξιολόγηση αποτυπώνεται με αστεράκια (με άριστα τα 5 αστέρια) σε καθένα από τα ακόλουθα κριτήρια: Προσέγγιση & Καινοτομία, Ανάπτυξη δεξιοτήτων 21ου αιώνα, Μεθοδολογία, Χρησιμότητα & Επεκτασιμότητα, Περιγραφή & Παρουσίαση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

slide image

Στην περιοχή αυτή εμφανίζονται σχόλια πιστοποιημένων χρηστών. Κάθε εκπαιδευτικός, εφόσον έχει συνδεθεί στο Φωτόδεντρο ΑΕΠ με τον λογαριασμό που διαθέτει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μπορεί να σχολιάσει μια δημοσιευμένη ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και ιδεών ώστε να διευκολυνθεί η διάδοση και αξιοποίηση των καλών ανοιχτών εκπαιδευτικών πρακτικών στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Από τη σελίδα μιας ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής δίδεται πρόσβαση σε συγκεκριμένες ενέργειες που διευκολύνουν την αξιοποίησή της. Οι ενέργειες αυτές είναι οργανωμένες σε τρεις ομάδες. Η πρώτη με τίτλο «ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ» περιλαμβάνει ενέργειες που αφορούν στη χρήση της ανοιχτής εκπαιδευτική πρακτικής, η δεύτερη ομάδα με τίτλο «ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ» περιλαμβάνει ενέργειες που αφορούν στην κοινοποίηση της εκπαιδευτικής πρακτικής σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τρίτη ομάδα με τίτλο «ΑΞΙΟΛΟΓΩ» περιλαμβάνει ενέργειες που αφορούν στην αξιολόγηση της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής.



slide imageΣημείωση: Μία τέταρτη ομάδα με τίτλο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ» εμφανίζεται στους εγγεγραμμένους χρήστες μόνο στις σελίδες των ανοιχτών εκπαιδευτικών πρακτικών που έχουν δημοσιεύσει οι ίδιοι, παρέχοντας τη δυνατότητα επεξεργασίας των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών πρακτικών.

Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της προεπισκόπησης, ανοίγει σε αναδυόμενο παράθυρο στην ίδια σελίδα μία προεπισκόπηση του εγγράφου της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής. Εναλλακτικά, για να δείτε την προεπισκόπηση του εγγράφου της εκπαιδευτικής πρακτικής, μπορείτε να κάνετε κλικ στο εικονίδιό της (thumbnail), που εμφανίζεται στο πάνω μέρος της σελίδας.


Επιλέγοντας την ενέργεια «Άνοιγμα σε νέο παράθυρο», ανοίγει ένα νέο παράθυρο ή καρτέλα, όπου μπορείτε να δείτε το έγγραφο (pdf) περιγραφής της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής στο περιβάλλον προβολής (viewer) του αποθετηρίου.


Μπορείτε να αποθηκεύσετε το αρχείο (pdf) της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της «Αποθήκευσης».


Επιλέγοντας το εικονίδιο «Facebook», οδηγείστε σε ένα νέο παράθυρο ή καρτέλα από όπου μπορείτε να μοιραστείτε τον σύνδεσμο της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής μέσω του λογαριασμού σας στο Facebook.


Επιλέγοντας το εικονίδιο «Twitter», οδηγείστε σε ένα νέο παράθυρο ή καρτέλα από όπου μπορείτε να μοιραστείτε τον σύνδεσμο της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής μέσω του λογαριασμού σας στο Twitter.


Επιλέγοντας την ενέργεια «Προβολή QRCode», εμφανίζεται σε αναδυόμενο παράθυρο ένα QRCode που οδηγεί στη σελίδα της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής. Το QRCode μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γρήγορη πρόσβαση στη σελίδα της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής μέσα από φορητές συσκευές που υποστηρίζουν την ανάγνωσή του.


Επιλέγοντας την ενέργεια «Αξιολόγηση» -εφόσον είστε συνδεδεμένοι στο αποθετήριο με τα στοιχεία που έχετε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ)- εμφανίζεται ένα αναδυόμενο παράθυρο από όπου μπορείτε να αξιολογήσετε την ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική.


Για την αξιολόγηση της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής χρησιμοποιείται το σύμβολο αστέρι με μέγιστη τιμή βαθμολόγησης τα 5 αστέρια και διαβάθμιση όπως ορίζεται παρακάτω:


Η συνολική αξία της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής θα προκύψει από την αξιολόγηση στους επιμέρους τομείς:

  • Προσέγγιση & Καινοτομία,
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων 21ου αιώνα,
  • Μεθοδολογία,
  • Χρησιμότητα & Επεκτασιμότητα,
  • Περιγραφή & Παρουσίαση.

Σημείωση: Εάν δεν είστε συνδεδεμένοι στο αποθετήριο με τα στοιχεία του ΠΣΔ, θα σας ζητηθεί πρώτα να συνδεθείτε και κατόπιν θα μπορείτε να υποβάλετε την αξιολόγησή σας.

Επιλέγοντας την ενέργεια «Σχολιασμός» -εφόσον είστε συνδεδεμένοι στο αποθετήριο με τα στοιχεία που έχετε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο- εμφανίζεται, στην περιοχή Σχόλια Χρηστών που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής, ένα πεδίο εισαγωγής σχολίου (με το όνομά σας και τη φωτογραφία προφίλ σας). Για να υποβάλετε ένα σχόλιο, πληκτρολογείτε το κείμενό σας και επιλέγετε υποβολή σχολίου.


Σας παροτρύνουμε να εισάγετε σχόλια που είναι εποικοδομητικά, θέτουν νέους προβληματισμούς, παρουσιάζουν μια διαφορετική οπτική ή εκδοχή αξιοποίησης και χρήσης του ψηφιακού περιεχομένου, προσθέτουν νέες πληροφορίες, επεξηγούν με διαφορετικό τρόπο και προσέγγιση τεχνικές και έννοιες που πραγματεύονται οι εκπαιδευτικές πρακτικές, φροντίζοντας πάντα να ακολουθείτε την Πολιτική Αποδεκτής Χρήσης του αποθετηρίου.

Σχόλιο το οποίο θα κριθεί εκτός θέματος, ανάρμοστο, εριστικό, υβριστικό ή προσβλητικό και που γενικότερα παραβαίνει τους Όρους και την Πολιτική Αποδεκτής Χρήσης του αποθετηρίου, είναι μη αποδεκτό και μπορεί να αναφερθεί ως ακατάλληλο από άλλους πιστοποιημένους χρήστες.

Δύο αρνητικές αναφορές από μέλη της κοινότητας έχουν ως αποτέλεσμα την αποδημοσίευση του σχολίου με ταυτόχρονη ενημέρωση τόσο των διαχειριστών του αποθετηρίου όσο και του χρήστη που εξέφρασε το σχόλιο. Οι διαχειριστές του αποθετηρίου διατηρούν το δικαίωμα να επαναφέρουν σχόλια χρηστών που διαγράφηκαν, αν και εφόσον διαπιστώσουν αβάσιμη αναφορά.

Σημείωση: Εάν δεν είστε συνδεδεμένοι στο αποθετήριο με τα στοιχεία του ΠΣΔ, θα σας ζητηθεί πρώτα να συνδεθείτε και κατόπιν θα μπορείτε να υποβάλετε το σχόλιό σας.

Επιλέγοντας την ενέργεια «Αναφορά ως ακατάλληλη» -εφόσον είστε συνδεδεμένος στο αποθετήριο με τα στοιχεία που έχετε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο- εμφανίζεται σε αναδυόμενο παράθυρο ένα πλαίσιο εισαγωγής κειμένου στο οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε τους λόγους για τους οποίους κρίνετε ακατάλληλη την ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική.


Είναι υποχρεωτικό να τεκμηριώσετε τον λόγο για τον οποίον θέλετε να αναφέρετε ως ακατάλληλη την ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος-κρίση μιας ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής θα πρέπει να σχετίζεται μόνο με το αν αυτή συμμορφώνεται με τους Όρους και την Πολιτική Αποδεκτής Χρήσης του αποθετηρίου και να μην αφορά στην αξιολόγηση της ποιότητας του περιεχομένου της, της παιδαγωγικής προσέγγισης που ακολουθείται ή του μετασχολιασμού της.

Αν υπάρξουν δύο αρνητικές αναφορές η ανοιχτή εκπαιδευτική πρακτική αποδημοσιεύεται και ενημερώνονται σχετικά τόσο οι διαχειριστές του αποθετηρίου όσο και ο δημιουργός-καταθέτης.

Σημείωση: Εάν δεν είστε συνδεδεμένοι στο αποθετήριο με τα στοιχεία του ΠΣΔ, θα σας ζητηθεί πρώτα να συνδεθείτε και κατόπιν θα μπορείτε να υποβάλετε την αναφορά σας.