Πηγές για ένα βιογραφικό σημείωμα του Παπαδιαμάντη

 

Παρατηρήστε από πόσες πηγές μπορούμε να αντλήσουμε υλικό για να συγγράψουμε ένα βιογραφικό σημείωμα του Αλ. Παπαδιαμάντη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες από αυτές τις πηγές για να αναζητήσετε υλικό για έναν/μία συγγραφέα που σας ενδιαφέρει. Ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός, αλλά ανθολογεί ορισμένες από τις σημαντικότερες διαδικτυακές πηγές πληροφοριών για συγγραφείς, κυρίως της ελληνικής λογοτεχνίας. Πατώντας στο εικονίδιο-λογότυπο ενός δικτυακού τόπου μεταβαίνετε στην αρχική του σελίδα.

 

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.)

Βιογραφικό σημείωμα του Παπαδιαμάντη από το Ε.ΚΕ.ΒΙ., με ενδεικτική βιβλιογραφία για τον συγγραφέα και εργογραφία του θα βρείτε εδώ.

Για να αναζητήσετε το βιογραφικό σημείωμα ενός/μιας συγγραφέα στο Ε.ΚΕ.ΒΙ., επιλέγετε από την αριστερή στήλη της σελίδας την ενότητα «8. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία».

ekebi

 

Πολιτιστικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας (ΠΟ.Θ.Ε.Γ.)

Βιογραφικό σημείωμα και ποικιλία άλλων πληροφοριών για τον Παπαδιαμάντη από τον ΠΟ.Θ.Ε.Γ. θα βρείτε εδώ.

Ο ΠΟ.Θ.Ε.Γ. παρέχει για κάθε συγγραφέα που περιλαμβάνει στον κατάλογό του βιογραφικό σημείωμα, εργογραφία, βιβλιογραφία, καθώς και κριτικά κείμενα και αποσπάσματα από το έργο του/της. Ο κατάλογος συγγραφέων εμφανίζεται στην επιλογή «Συγγραφείς» στην αριστερή πλευρά της σελίδας.

2

 

Βιβλιονέτ

Εδώ θα βρείτε βιογραφικό σημείωμα του Παπαδιαμάντη με επιλεγμένο κατάλογο έργων του.

Στη βάση δεδομένων της Βιβλιονέτ θα βρείτε βιογραφικά σημειώματα για έλληνες/ελληνίδες και ξένους/ξένες συγγραφείς, καθώς και εργογραφικό κατάλογο με βιβλία τους που έχουν καταχωρηθεί στη βάση. Πατώντας σε έναν τίτλο έργου, μεταβαίνετε στη βιβλιοπαρουσίασή του από τη Βιβλιονέτ. Για να αναζητήσετε έναν/μια συγγραφέα, συμπληρώνετε στη φόρμα αναζήτησης της αρχικής σελίδας το όνομά του/της στο πεδίο «Πρόσωπο». Για να διαβάσετε το βιογραφικό του/της σημείωμα πατάτε το εικονίδιο 1 στην ίδια σειρά.

4

 

Βικιπαίδεια

Για να μεταβείτε στο λήμμα «Παπαδιαμάντης» της Βικιπαίδειας, πατήστε το διπλανό εικονίδιο: 1

Στη Βικιπαίδεια μπορείτε να βρείτε βιογραφικά σημειώματα και πληροφορίες για χιλιάδες πρόσωπα. Πολλά από τα λήμματα περιλαμβάνουν παραπομπές σε περαιτέρω υλικό, το οποίο μπορείτε επίσης να διερευνήσετε. Πληκτρολογήστε τον τίτλο του λήμματος που σας ενδιαφέρει στο πεδίο «Αναζήτηση» πάνω δεξιά στη σελίδα.

5

 

Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού

Τη «Φόνισσα» και ορισμένα ακόμα έργα του Παπαδιαμάντη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού ανθολογούνται κείμενα από το έργο συγγραφέων με σημαντική παρουσία στα νεοελληνικά γράμματα. Για να μεταβείτε στον κατάλογο των συγγραφέων αυτών, πηγαίνετε στην επιλογή «Ανθολόγιο Λογοτεχνίας» στην αριστερή πλευρά της σελίδας. Για να ακούσετε απαγγελίες και αναγνώσεις έργων, επιλέγετε το «Ανθολόγιο Αναγνώσεων» που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

6

 

Βικιθήκη

Στη Βικιθήκη μπορείτε να διαβάσετε ένα μέρος από το έργο του Παπαδιαμάντη: τη «Φόνισσα», αρκετά διηγήματα, μερικά ποιήματα και δύο άρθρα.

Η Βικιθήκη είναι ηλεκτρονική βιβλιοθήκη τύπου wiki που περιλαμβάνει χιλιάδες κείμενα προσβάσιμα σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Για να την αξιοποιήσετε προκειμένου να αναζητήσετε κείμενα ενός/μιας συγγραφέα, πηγαίνετε στον αλφαβητικό «Κατάλογο συγγραφέων» στη δεξιά πλευρά της αρχικής σελίδας ή αξιοποιήστε την «Αναζήτηση» πάνω δεξιά.

7

 

Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Για συγγραφείς ή έργα με ιδιαίτερη θέση στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας μπορείτε να βρείτε βίντεο-παραγωγές της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης στον δικτυακό της τόπο. Στην ενότητα «Δευτεροβάθμια», υποενότητα «Γλώσσα και Λογοτεχνία», θα βρείτε τρία βίντεο που αφορούν τον Παπαδιαμάντη: «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης "Το μοιρολόγι της φώκιας"» που αφορά το ομώνυμο διήγημα, «Η Σεληνοφεγγής νυξ στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» για το μοτίβο της σελήνης στο έργο του συγγραφέα και «Παπαδιαμάντης, Ελύτης. "Φόνισσα"» που αφορά την προσέγγιση της «Φόνισσας» από τον Ελύτη.

εκπαιδευτική τηλεόραση

 

Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ

Το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για μια μεγάλη ποικιλία προσώπων και θεμάτων. Πληκτρολογώντας στο πεδίο αναζήτησης το όνομα ενός/μιας συγγραφέα, θα εμφανιστεί κατάλογος με τα βίντεο που τον/την αφορούν. Αν θέλετε μόνον αφιερώματα και όχι όλα τα βίντεο που περιέχουν αναφορές στον/στην συγγραφέα, φροντίστε ώστε στο μενού «Αναζήτηση κειμένου σε» να είναι επιλεγμένη η ένδειξη «Τίτλος». Δοκιμάστε τις δυνατότητες του Αρχείου πληκτρολογώντας το όνομα του Παπαδιαμάντη.

10

 

Άλλα Αφιερώματα

Στην πλατφόρμα διαδικτυακής δημιουργίας i-create θα βρείτε μαθητικές δημιουργίες που εκπονήθηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού «100 χρόνια μετά...» του Υπουργείου Παιδείας και αφορούν τον Παπαδιαμάντη, τον Γκάτσο, τον Τσίρκα και τον Ελύτη. Κάτω από το εισαγωγικό σημείωμα θα βρείτε βίντεο, αφίσες και blogs αφιερωμένα στους τέσσερις λογοτέχνες και εμπνευσμένα από το έργο τους.

9

 

Μην ξεχνάτε το σχολικό βιβλίο

Στα σχολικά βιβλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας μπορείτε επίσης να αναζητήσετε βιογραφικά σημειώματα και κείμενα των συγγραφέων που ανθολογούνται εκεί. Στα εμπλουτισμένα ηλεκτρονικά βιβλία του Ψηφιακού Σχολείου θα βρείτε επιπλέον πολυμεσικό υλικό.

ψηφιακό σχολείο

info