Επαγγέλματα που χάνονται στον χρόνο

Ο χρόνος περνά και αφήνει πίσω του κάποια επαγγέλματα. Μπορούμε να εντοπίσουμε μερικά από αυτά στην εικόνα;

image

Στα λαογραφικά μουσεία της χώρας μας, όπως το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς, μπορούμε να δούμε τα υλικά και τα εργαλεία με τα οποία δούλευαν οι παλιοί τεχνίτες και να τα συγκρίνουμε με ανάλογα μέσα εργασίας της εποχής μας.

 

image

Η οδός Εγνατία στη Θεσσαλονίκη είναι μια από τις παλαιότερες οδούς στην πόλη. Εκεί συγκεντρώνονταν πολλά «παλιά» επαγγέλματα, κάποια από τα οποία επιβιώνουν με δυσκολία και σήμερα. Ας κάνουμε μια βόλτα μέσω του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για να τα γνωρίσουμε:

«Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα: Χθεσινά επαγγέλματα στην Εγνατία» (βίντεο, 26:02min) Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]

image

Στην Κόνιτσα της Ηπείρου έμπειροι τεχνίτες επεξεργάζονται την πέτρα με τέχνη και μεράκι. Μπορούμε να δούμε τη δουλειά τους στο παρακάτω βίντεο:

«Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας: Τέχνη και τεχνική» (βίντεο, 44:52min) [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]

image

 

Σε πολλά σχολεία οι μαθητές, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, επισκέφτηκαν επαγγελματίες μιας άλλης εποχής, συζήτησαν μαζί τους και κοινοποίησαν την εμπειρία τους στην ιστοσελίδα του σχολείου τους. Μπορούμε να επισκεφτούμε τέτοιες σχολικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπως αυτή του 2ου Γυμνασίου Αιγίου:

«Επαγγέλματα που χάνονται» [πηγή: 2ο Γυμνάσιο Αιγίου]

 

image

Ακόμη και καλλιτέχνες ζωγράφισαν εμπνευσμένοι από αυτό το θέμα, όπως ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης. Ας δούμε κάποια από τα έργα του:

 [πηγή: επίσημος δικτυακός τόπος του ζωγράφου Τ. Ηλιάδη <http://www.triantafillos-il.com/>]

info