Η γέννηση ενός ποιήματος

 

Η γέννηση του «Άσματος ηρωικού και πένθιμου...» και του «Άξιον Εστί»

Ο Οδυσσέας Ελύτης στο βιβλίο του Αυτοπροσωπογραφία σε λόγο προφορικό αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ποιες εμπειρίες τον οδήγησαν στη σύνθεση του ποιήματος «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» και του «Άξιον Εστί». Το σχετικό απόσπασμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αποσπάσματα από το «Άξιον Εστί» μπορείτε να διαβάσετε στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου και στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Λυκείου, από όπου προέρχεται το εισαγωγικό σημείωμα που ακολουθεί. Δείτε πώς γίνεται η σύνδεση του ποιητικού αποσπάσματος με το ιστορικό πλαίσιο:

3

Απαγγελίες εκτενέστερων τμημάτων του έργου, ενταγμένες σε μια ζωντανή οπτικοακουστική παρουσίασή του, θα βρείτε στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση, σε τρία βίντεο που ακολουθούν τις αντίστοιχες ενότητες του έργου: «Γένεσις», «Τα πάθη», «Το δοξαστικό».

Το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» μπορείτε να το διαβάσετε στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού. Στην ίδια πηγή μπορείτε να ακούσετε απαγγελία αποσπασμάτων του (θα τα δείτε σημειωμένα με έντονη γραφή στο ποίημα όπως εμφανίζεται στο παράθυρο της απαγγελίας).

 

Η γέννηση του «Τελευταίου Σταθμού»

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, βιωμένος από διαφορετική οπτική γωνία, αποτελεί και για τον Γιώργο Σεφέρη την πρώτη ύλη για τη δημιουργία του ποιήματος «Τελευταίος Σταθμός». Διαβάστε το εισαγωγικό σημείωμα από τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Λυκείου που φιλοξενούν το ποίημα:

2

 

Για την ιστορική αφήγηση των σημαντικότερων γεγονότων του Β΄ παγκοσμίου πολέμου μπορείτε να ανατρέξετε στα σχετικά κεφάλαια της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Γ΄ Γυμνασίου και της Ιστορίας του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Γ΄ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Στο βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου γίνονται παραπομπές και στη λογοτεχνία, που υποδεικνύεται ως ένας διαφορετικός τρόπος αναπαράστασης του ιστορικού γεγονότος, όπως π.χ. στην ακόλουθη περίπτωση:

4

 

Ποιήματα για την Ποίηση

Η υποενότητα «Ποιήματα για την Ποίηση» της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης περιλαμβάνει ποιήματα που σχολιάζουν τη σχέση του ποιητή με την τέχνη του και με την εποχή του. Προλογίζεται ως εξής:

5

Μπορείτε να επεκτείνετε τη μελέτη σας και στα «Συνοδευτικά Κείμενα» της υποενότητας. Εκεί θα βρείτε παράλληλα κείμενα με το ίδιο θέμα, βιογραφικά σημειώματα των ποιητών/ποιητριών που ανθολογούνται καθώς και μια ενδιαφέρουσα ποικιλία ορισμών της ποίησης.

 

info