Ιστορία της τυπογραφίας και του ελληνικού τύπου

 

Η Βικιπαίδεια και ένα μουσείο για την ιστορία της τυπογραφίας

Στο άρθρο της Βικιπαίδειας «Τυπογραφία» θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την παγκόσμια ιστορία της τυπογραφίας, ενώ στα άρθρα «Ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας» και «Ιστορία της τυπογραφίας στο νεοελληνικό κράτος» θα ενημερωθείτε για την ιστορική εξέλιξη της τυπογραφίας στην Ελλάδα.

Περιηγηθείτε στον δικτυακό τόπο του Μουσείου Τυπογραφίας της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», αλλά και στο ίδιο το μουσείο, με τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης που προσφέρει.

noesis

 

Αναζητήστε βίντεο για την ελληνική τυπογραφία στο Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ

Θέλετε να εντρυφήσετε στην ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας; Εννιά βίντεο αφιερωμένα στο θέμα θα βρείτε στη σειρά εκπομπών «Η ελληνική τυπογραφία» που φιλοξενείται στο Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ. Για να τα δείτε, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:

Τώρα, η καρτέλα αναζήτησης θα πρέπει να έχει την εξής εμφάνιση:

ert_anazitisi

Πειραματιστείτε με τις επιλογές στην καρτέλα αναζήτησης, ώστε να βρίσκετε οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό της ΕΡΤ για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν. Να έχετε υπόψη ότι το αρχείο εμπλουτίζεται διαρκώς.

 

Ιστορική εξέλιξη των εφημερίδων και της έντυπης δημοσιογραφίας από το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ

Στο επεισόδιο «Τύπος» της σειράς «Ριμέικ» μπορείτε να παρακολουθήσετε μια προσέγγιση του τύπου και της δημοσιογραφίας από την εποχή πριν την τηλεόραση μέχρι σήμερα.

Αφιερωμένο στον ελληνικό έντυπο τύπο και την εξέλιξή του από το 1950 μέχρι σήμερα είναι το επεισόδιο «Η εφημερίδα ποτέ δεν πεθαίνει» της σειράς «Η ζωή μας σε ριπλέι».

Από δύο μέρη αποτελείται το επεισόδιο της σειράς «Παρασκήνιο» που σας προτείνουμε. Το πρώτο μέρος με τίτλο «Εστία, το απωλεσθέν θέλγητρον» παρουσιάζει την ιστορική διαδρομή της Εστίας, «της τελευταίας εφημερίδας του πλανήτη που υπέκυψε στις νέες τεχνολογίες». Το δεύτερο είναι αφιερωμένο, όπως εύγλωττα λέει ο τίτλος του, στην «Παραδοσιακή τυπογραφία» και τις σχέσεις της με τις νέες τεχνολογίες.

ert

 

info