ΕΝΟΤΗΤΑ 4: «Αναλαμβάνουμε δράση»


  • Σχέδιο εργασίας 4.2: «Ζούμε με ασφάλεια στον τόπο μας»

 

   

Παρουσίαση του σχεδίου εργασίας «Ζούμε με ασφάλεια στον τόπο μας»

 

Το σχέδιο εργασίας απευθύνεται: Α΄, Β', Γ και Δ' τάξη Δημοτικού

 

Χρόνος: έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί ως ένα σύντομο σχέδιο εργασίας στο πλαίσιο του μαθήματος (4 δίωρα) είτε πιο εκτεταμένο στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης.

 

Κοινωνική οργάνωση: η παιδαγωγική χρήση του λογισμικού προβλέπει ποικιλία δραστηριοτήτων που μπορούν να λάβουν χώρα ατομικά, εταιρικά και ομαδικά με έμφαση πάντως στη συνεργατική διερεύνηση.

Προστασία από τα φυσικά φαινόμενα και το συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας

 Η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα είναι το θέμα του συγκεκριμένου σχεδίου εργασίας που αξιοποιεί το υλικό που περιλαμβάνεται στην υποενότητα «Ζούμε με ασφάλεια στον τόπο μας». Η υποενότητα πραγματεύεται τέσσερα σημαντικά θέματα που αποτελούν εν δυνάμει κινδύνους για την ασφάλεια ή την υγεία μας: σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα, ήλιος.

Το υλικό της υποενότητα αυτής μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την ενασχόληση των μαθητών με σημαντικά για την ασφάλεια και την υγεία τους ζητήματα. Το προτεινόμενο σχέδιο είναι μικρής διάρκειας αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και να συμπληρωθεί περαιτέρω με την πραγματοποίηση επισκέψεων σε ειδικούς (π.χ. γιατρούς, πυροσβέστες κ.λπ.) ή σε σχετικές υπηρεσίες (π.χ. πυροσβεστική), με την παρακολούθηση ενημερωτικών ή εκπαιδευτικών ταινιών, με σχετικές έρευνες (π.χ. πόσο έτοιμοι είμαστε στο σχολείο μας στην περίπτωση σεισμού) και την ανάπτυξη σχεδίων δράσης, με τη δημιουργία αφισών και ενημερωτικών φυλλαδίων από τους μαθητές για τα συγκεκριμένα θέματα που μελέτησαν.

Το υλικό του λογισμικού (υποενότητα «Ζούμε με ασφάλεια στον τόπο μας») μπορεί να αξιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους:

Α) ως ανεξάρτητο μικρό σχέδιο εργασίας που ως βασικό πεδίο μελέτης έχει το χώρο του σχολείου

Β) συμπληρωματικά στην ανάπτυξη σχετικών ενοτήτων των σχολικών εγχειριδίων

Γ) στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός προγράμματος στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης

Η ανάπτυξη του λογισμικού πραγματοποιήθηκε με βάση την παρακάτω ανάλυση:

Εννοιολογική ανάλυση του θέματος:

 

 

Η εξακτίνωση του θέματος είναι η ακόλουθη:

 

Ζούμε με ασφάλεια στον τόπο μας

Φύλλο εργασίας 1: «Σεισμός! Τι κάνουμε;»

Φύλλο εργασίας 2: «Προσοχή, κίνδυνος πλημμύρας!»

 Φύλλο εργασίας 3: «Φωτιά, φωτιά … το 199!»

Φύλλο εργασίας 4: «Ένα «καυτό» πρόβλημα»

 

Σε κάθε ένα από τα τέσσερα υποθέματα μελέτης αντιστοιχεί ένα φύλλο εργασίας με τον ίδιο τίτλο (συνολικά 4 φύλλα εργασίας).

 

Σημείωση: Τα φύλλα εργασίας είναι μια πρόταση (φυσικά όχι η μοναδική) για την αξιοποίηση του λογισμικού. Κατά την άποψή μας, τα φύλλα εργασίας θα πρέπει να μετασχηματίζονται και να αξιοποιούνται από το διδάσκονται με βάση τα χαρακτηριστικά των μαθητών της κάθε τάξης και τις ανάγκες τους.

 

 

 
Χρήσιμοι δικτυακοί Τόποι
   

http://kids.oasp.gr/kids_main/kids.html

Ιστοσελίδα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Με πλούσια εκπαιδευτικό υλικό κατάλληλο για μαθητές δημοτικού.

 

http://www.civilprotection.gr/games/default.html

Ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). Παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικές με την πρόληψη και προστασία από διάφορα φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.

 

http://www.fireservice.gr/

Ιστοσελίδα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης για τις δραστηριότητές της.

 

http://www.fema.gov/kids/

Ιστοσελίδα με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την ενημέρωση και την προστασία από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.