Ο μαγικός κόσμος του θεάματος
Από τον οδηγό ταινιών για παιδιά και για νέους του «Νεανικού Πλάνου» μπορούμε να επιλέξουμε μια θεματική ενότητα που μας ενδιαφέρει και να κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση των ταινιών που περιλαμβάνει στους συμμαθητές μας. Επίσης, να μην παραλείψουμε να δώσουμε οδηγίες για τον χώρο και τις ώρες προβολής αυτών των ταινιών.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών «Τα σχολεία πάνε σινεμά» του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης μπορούμε να επιλέξουμε την ταινία που θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε.
Στο Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση ακολουθώντας έναν από τους τρεις τρόπους αναζήτησης: χρονολογικά, αλφαβητικά ή με το όνομα της παράστασης.
Επίσης, στον δικτυακό τόπο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για όποια παράσταση θα μας ενδιέφερε (για την υπόθεση του έργου, για τους συντελεστές, τη διανομή, τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής της).
Πώς νιώθουμε όταν βρισκόμαστε σε ένα αρχαίο θέατρο; Μπορούμε να φανταστούμε μια θεατρική παράσταση να ζωντανεύει από το παρελθόν; Ας διαβάσουμε και το παρακάτω ποίημα του Γ. Ρίτσου για να δούμε πώς νοιώθει ένας νεαρός Έλληνας στο κέντρο ενός αρχαίου θεάτρου.
Γ. Ρίτσος, «Αρχαίο Θέατρο» [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου]
Ο Καραγκιόζης είναι από τους αγαπημένους χαρακτήρες του θεάτρου σκιών.
Στο Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ μπορούμε να δούμε δύο αφιερώματα γι' αυτόν στις εκπομπές «Στου Καραγκιόζη το μπερντέ» (βίντεο, 31:49 min) και «Καρναβάλι και Καραγκιόζης» (βίντεο, 51:21 min) και να παρακολουθήσουμε παραστάσεις στις εκπομπές «Και μιλάει... και λαλάει» (στην «Αναζήτηση κειμένου» πληκτρολογούμε τον τίτλο της εκπομπής Και μιλάει και λαλάει και στη συνέχεια πατάμε το πλήκτρο «Αναζήτηση»).
Ακόμη, μπορούμε να διαβάσουμε ιστορίες του όπως «Ο Καραγκιόζης Μαέστρος» του Ευγένιου Σπαθάρη [πηγή: Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού].