Πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο

Ας περιηγηθούμε στους παρακάτω δικτυακούς τόπους για να καταλάβουμε ποιοι άνθρωποι γίνονται πρόσφυγες σήμερα, κάτω από ποιες συνθήκες, και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν στο ταξίδι τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας θα είχε να γνωρίσουμε τα προβλήματα των προσφύγων μαθητών ανά τον κόσμο.

 

 «Παγκόσμια προβλήματα» [πηγή: Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Στ΄ Δημοτικού]

 

 

«Λίγα λόγια για τους πρόσφυγες» [πηγή: Μικρός Αναγνώστης]

 

«Προστατεύοντας τους Πρόσφυγες. Ερωτήσεις & Απαντήσεις» [πηγή: Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε.] Στην ίδια πηγή ας εξερευνήσουμε και την ενότητα «Εκπαίδευση».

 

 

Βλέποντας το κολάζ με φωτογραφίες από τις παραπάνω ιστοσελίδες, μπορούμε να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας για το θέμα των προσφύγων;

 

Πάνος Χριστοδούλου, «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές» (κείμενο και ανάγνωση) [πηγή: Μικρός Αναγνώστης]

 

«Το Ταξίδι της Φυγής» (διαδραστικό παιχνίδι)

Σε αυτό το διαδραστικό παιχνίδι μπορούμε να φανταστούμε ότι γινόμαστε πρόσφυγες και ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που συναντάμε στο ταξίδι της φυγής μας. [Μεταφέρουμε τον κέρσορα επάνω στην εικόνα και κάνουμε «κλικ» για να παίξουμε].

 

Τέλος, μπορούμε να δούμε τις δημιουργίες μαθητών και μαθητριών (κείμενα, ζωγραφιές, αφίσες - κολάζ, βίντεο) που βραβεύτηκαν στους ετήσιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.