Παραδείγματα ιστορικών προσώπων που επέδειξαν αποφασιστικότητα σε κρίσιμες περιστάσεις

Ο Πλούταρχος στο έργο του «Θεμιστοκλής» μας περιγράφει τον αποφασιστικό χαρακτήρα του Θεμιστοκλή:

Πλούταρχος, Θεμιστοκλής

Η αποφασιστικότητα του Θεμιστοκλή πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (Πλούταρχος, Θεμιστοκλής 12.2-5)

[12.2] Αλλά, όταν ο στόλος των εχθρών φάνηκε στην Αττική και πλέοντας προς το λιμάνι του Φαλήρου σκέπασε τ’ ακρογιάλια ολόγυρα και ο ίδιος ο βασιλιάς με το πεζικό του κατέβηκε στη θάλασσα και τον είδαν με συγκεντρωμένο το στρατό του, γιατί όλες οι δυνάμεις του εχθρού μαζεύτηκαν σ’ ένα μέρος, τότε πια σβήστηκαν από το μυαλό των Ελλήνων τα λόγια του Θεμιστοκλή. Οι Πελοποννήσιοι έστρεφαν πάλι τα βλέμματά τους με ανησυχία προς τον Ισθμό και θύμωναν, αν κανένας τους έκανε άλλη πρόταση· έτσι αποφάσισαν να φύγουν τη νύχτα και δόθηκε διαταγή στους κυβερνήτες για το ξεκίνημα των πλοίων. [12.3] Στην περίπτωση αυτή ο Θεμιστοκλής, καταλυπημένος από τη σκέψη ότι οι Έλληνες, αδιαφορώντας για τη βοήθεια που τους προσφέρουν ο τόπος και τα στενά, έμελλαν να σκορπιστούν στις πόλεις τους, σκέφτηκε και σχεδίασε το περίφημο τέχνασμα με το Σίκιννο. [12.4] Ο Σίκιννος αυτός ήταν περσικής καταγωγής, αιχμάλωτος πολέμου, μα αφοσιωμένος στο Θεμιστοκλή και παιδαγωγός των παιδιών του. Τον έστειλε λοιπόν κρυφά στον Ξέρξη και του έδωσε διαταγή να πει ότι ο Θεμιστοκλής, ο στρατηγός των Αθηναίων, προτιμά να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του βασιλιά και γι’ αυτό σπεύδει να του κάμει γνωστό ότι οι Έλληνες σκέφτονται να φύγουν κρυφά και τον προτρέπει να μην τους αφήσει να φύγουν, παρά τη στιγμή που βρίσκονται σε αταξία και είναι χωρίς το πεζικό τους, να επιτεθεί και να καταστρέψει τη ναυτική τους δύναμη. [12.5] Ο Ξέρξης που πίστεψε πως αυτά του τα έλεγε άνθρωπος που τον αγαπά, ευχαριστήθηκε και αμέσως έδωσε διαταγή στους πλοιάρχους τα άλλα πλοία να τα ετοιμάσουν με ησυχία, αλλά με διακόσια να ξεκινήσουν αμέσως, για να περικυκλώσουν όλο το πέραμα γύρω γύρω και να περιζώσουν τα κοντινά νησιά, ώστε να μην ξεφύγει κανένας από τους εχθρούς του.

[πηγή: Πλουτάρχου Βίοι, Θεμιστοκλής και Περικλής Β Γυμνασίου, εισ. μτφ. σχόλ. Μιχ. Χ. Οικονόμου, ΟΕΔΒ, Αθήνα 1966]

 

anthem

Στη Βικιπαίδεια μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες για την αποφασιστικότητα του Ι. Καίσαρα πριν από τη μάχη κατά του Πομπηίου στον Ρουβικώνα ποταμό:

 

 

 

 

 

 


[πηγή: Βικιφθέγματα]

anthem

Στο βιβλίο της Ιστορίας της Γ Γυμνασίου διαβάζουμε για τη συμβολή του Ελευθέριου Βενιζέλου κατά τους βαλκανικούς πολέμους:

Χαρακτήρας Βενιζέλου

[Ιστορία Γ Γυμνασίου]

info