Καθώς διασχίζει κανείς τον Νομό Έβρου, 48 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Αλεξανδρούπολη, συναντάει το Δήμο Τυχερού. Ένα Δήμο πρότυπο, σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, για την αναπτυξιακή πολιτική και την προοδευτικότητά του. Για τον λόγο αυτό βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1995.

Ο Δήμος δημιουργήθηκε το 1987 από συνένωση των Κοινοτήτων Φυλακτού και Τυχερού. Σήμερα καλύπτει έκταση 221.000 στρεμμάτων έχει πληθυσμό 5.000 κατοίκους και περιλαμβάνει τους οικισμούς: Θυμαριά, Λευκίμη, Λύρα, Προβατώνα, Ταύρη, Φυλακτό και Τυχερό.

Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Στις πεδινές περιοχές καλλιεργούνται σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιοτρόπια, ζαχαρότευτλα, κηπευτικά και σπαράγγια.

Το χωριό Τυχερό βρίσκεται 4 χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού Έβρου και μπροστά του απλώνεται η εύφορη πεδιάδα με τις καλλιέργειες. Οι κάτοικοί του προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από δύο χωριά που βρίσκονται λίγο νοτιότερα στην απέναντι όχθη του ποταμού. Εγκαταστάθηκαν εδώ το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Το 1953 μετονομάζεται σε Τυχερό.

Μετά το 1987, δηλαδή μετά τη συνένωση σε Δήμο με την τότε Κοινότητα Φυλακτού, ο Δήμος διέθεσε 1.000 στρέμματα δημοτικής γης για την καλλιέργεια σπαραγγιών και χώρους για την κατασκευή διαλογητηρίου - παρασκευαστηρίου. Έτσι οι κάτοικοι πέρασαν από την παραδοσιακή γεωργία σε μορφές οργανωμένων αγροτικών καλλιεργειών και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας από τους πρωτοποριακούς Δήμους της Ελλάδας σε θέματα αγροτικής πολιτικής και οργάνωσης.

Με τις ενέργειες αυτές δημιουργήθηκαν 60 θέσεις τρίμηνης απασχόλησης ενώ άλλα 300 άτομα απασχολούνται εποχικά στη συγκομιδή των σπαραγγιών αυξάνοντας σημαντικά τα εισοδήματα των αγροτών.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να δείτε το χωριό στο χάρτη.

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (13-5-2006)