Εμφανής η τάση επιστροφής στα βουνά
Ολοένα και αυξάνεται το ρεύμα μόνιμης διαβίωσης στους ορεινούς οικισμούς της χώρας μας τα τελευταία χρόνια

Μια νέα ευκαιρία για μια άλλη ανάπτυξη στα ελληνικά βουνά εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία καταγράφεται μια μικρή, αλλά εμφανής πια τάση επιστροφής στα ορεινά. Η τάση ολοκληρωτικής εγκατάλειψης των ορεινών οικισμών έχει ανακοπεί, οι πληθυσμοί σε ορεινές πόλεις εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης, ενώ φυτρώνουν και τα πρώτα βλαστάρια μιας νέας παρουσίας σε ορεινά χωριά. «Ήδη τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια αύξηση 4% των πληθυσμών στους ορεινούς όγκους. Εκτιμάμε ότι η επιστροφή στα βουνά θα αποτυπωθεί με πιο καθαρό τρόπο στην απογραφή του 2011», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, καθηγητής του Μετσοβίου Πολυτεχνείου και συντονιστής του Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών».

Όσοι εξορμήσουμε τις μέρες των γιορτών στα ορεινά θα συναντήσουμε αυτό τον κόσμο, που πήρε τη μεγάλη απόφαση και... πήρε τα βουνά. Πρόκειται για δύο κατηγορίες. Καταρχήν, είναι οι λεγόμενοι εσωτερικοί «πρόσφυγες ποιότητας ζωής», δηλαδή πολίτες που αν και είχαν μια ικανοποιητική δουλειά στις μεγάλες πόλεις, απαυδισμένοι από την εντατικοποίηση, την κενότητα και την πολλαπλή ρύπανση των μεγαλουπόλεων αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, μια άμεση επαφή με τη φύση. Η δεύτερη μεγάλη δεξαμενή, η οποία θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, είναι οι νεόπτωχοι των πόλεων, μακροχρόνια άνεργοι ή εργαζόμενοι με πενιχρές αποδοχές, που δεν βλέπουν διέξοδο και αναζητούν ένα νέο ξεκίνημα στα χωριά τους.

Τα ελληνικά βουνά έχουν δυνατότητες να υποδεχθούν αυτές τις αναζητήσεις. Καταρχήν οι ορεινοί όγκοι στη χώρα μας είναι πολύ εκτεταμένοι. Η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη πιο ορεινή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 70% του εδάφους της να είναι ορεινό και ένα μεγάλο μέρος των οικισμών της να είναι κτισμένοι στα βουνά. «Για 500 τουλάχιστον χρόνια η Ελλάδα ήταν τα βουνά. Η ορεινή Ελλάδα, καρδιά και καταφύγιο του ελληνισμού τους τελευταίους πέντε αιώνες, υπέστη τέσσερα δραματικά πλήγματα στο τελευταίο μισό του εικοστού αιώνα. Αρχικά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που θέατρό του ήταν τα βουνά της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Ηπείρου, στη συνέχεια ο Εμφύλιος και μετά τα δύο συνεχόμενα “τσουνάμι”, της μετανάστευσης το ’60, και της αστυφιλίας το ’70, στράγγιξαν τη ζωή από τις ορεινές περιοχές, έκαναν την ορεινή Ελλάδα παρία των οικονομικών, τεχνολογικών και πολιτιστικών εξελίξεων», σημειώνει ο κ. Καλιαμπάκος…

Πηγή: Απόσπασμα από άρθρο του Γιάννη Ελαφρού στην Καθημερινή, 5/1/2012)