Αντοχή Υλικών - Επίλυση Δοκών

  

Μια κατασκευή από σίδερο, ξύλο ή σκυρόδερμα, που αποτελείται από επιμέρους δομικά στοιχεία όπως: η ράβδος, η δοκός, ο δίσκος, η πλάκα, το κέλυφος. Τα δομικά αυτά στοιχεία δέχονται εξωτερικές δυνάμεις, που ονομάζονται φορτία, τα οποία μεταβιβάζονται στην κατασκευή και ακολούθως στις στηρίξεις, που οφείλουν να κρατούν αμετακίνητη την κατασκευή.

Ένα δομικό στοιχείο το οποίο αναλαμβάνει κυρίως δυνάμεις κάθετες στον άξονά του και το μήκος του είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες διαστάσεις του είναι η δοκός.

Παράδειγμα: ο άξονας ενός αυτοκινήτου είναι δοκός.

Υπό την επίδραση των φορτίων η δοκός μεταβιβάζει τα φορτία αυτά στις στηρίξεις, με αποτέλεσμα στις θέσεις των στηρίξεων να αναπτύσσονται δυνάμεις αντίδρασης, οι αποκαλούμενες αντιδράσεις στηρίξεως.

Στο μαθησιακό αντικείμενο παρουσιάζεται η περίπτωση αμφιέρειστης δοκού με συγκεντρωμένο φορτίο. Χρησιμοποιώντας τις συνθήκες ισορροπίας δεσμεύουμε τους τρεις βαθμούς ελευθερίας της δοκού έτσι ώστε να μη μετακινηθεί (γενικά θέλουμε οι φορείς να παραμένουν αμετάθετοι). Η επίλυση των εξισώσεων των συνθηκών ισορροπίας μας βοηθάει να προσδιορίσουμε τις αντιδράσεις στηρίξεως και να σχεδιάσουμε τα διαγράμματα τεμνουσών δυνάμεων [Q] και καμπτικών ροπών [Μ].

Αμφιέρειστη δοκός μήκους ΑΒ = 5m καταπονείται από συγκεντρωμένο φορτίο F = 17KΝ, το οποίο απέχει από το σημείο Α (άρθρωση) l1 = 2.1m.

α) Χρησιμοποιώντας τις εξισώσεις των συνθηκών ισορροπίας στερεού σώματος, να υπολογίσετε τις αντιδράσεις στήριξης FA και FB.

β) Ποια είναι η μέγιστη καμπτική ροπή Μ που καταπονεί την δοκό και σε ποιο σημείο εμφανίζεται;

I. Στο αντικείμενο παρατηρούμε πως εμφανίζονται κατακόρυφες αντιδράσεις στα σημεία στήριξης ενώ δεν υπάρχουν οριζόντιες αντιδράσεις.

α) Μπορείτε να εξηγήσετε το λόγο για οποίο συμβαίνει αυτό;

β) Σε ποιες περιπτώσεις θα είχαμε και οριζόντιες αντιδράσεις στα σημεία στήριξης ενός φορέα;

γ) Με ποιο τρόπο επηρεάζονται οι αντιδράσεις στήριξης από τον τύπο της στήριξης (άρθρωση, κύλιση, πάκτωση).

II. Στο διάγραμμα τεμνουσών δυνάμεων (Q) παρατηρούμε πως σε ένα τμήμα της δοκού έχουμε θετικές τιμές φορτίου ενώ στο υπόλοιπο αρνητικές τιμές φορτίου. Τι συμπεράσματα μπορείτε να εξάγετε για την σχέση της διαγραμματικής αυτής απεικόνισης με την πραγματική καταπόνηση της δοκού;

Powered by GeoGebra

GeoGebra

Στοιχεία Θεωρίας

Εφαρμογή

Διερεύνηση