Verdana
Campanula saxatilis - Καμπανούλα η βραχόφιλη. Ένα υποείδος της καμπανούλας αυτής είναι τοπικό ενδημικό των Κυθήρων και Αντικυθήρων, ενώ ένα άλλο υποείδος, είναι τοπικό ενδημικό της Δυτικής Κρήτης. Και τα δύο υποείδη του φυτού αυτού είναι εξαιρετικά σπάνια και θα τα βρούμε σε σχισμές βράχων, πετρώδη εδάφη ή ακόμα και σε τοίχους παλιών σπιτιών.
Cynoglossum sphacioticum - Κυνόγλωσσο το σφακιανόΤο συναντάμε συνήθως σε ξέφωτα δασών και βραχώδεις πλαγιές σε μεγάλα υψόμετρα. Το ύψος του φυτού φθάνει στα 80 εκατοστά και τα φύλλα του είναι μαλακά και χνουδωτά αναδύοντας μια δυνατή μυρωδιά. Χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό φυτό και βοηθά σε προβλήματα βήχα, πόνων, κολικών αλλά και της αϋπνίας.
Euphorbia rechingeri - Ευφόρβια Το συγκεκριμένο είδος ευφόρβιας το συναντάμε στα Λευκά Όρη της Κρήτης, στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς και στα γύρω φαράγγια. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Νανώδες ενδημικό φυτό της περιοχής που φύεται μόνο σε μεγάλα υψόμετρα και σε πετρώδη εδάφη και σχισμές.
Crocus sativus - Κρόκος ο ήρεμος ή ζαφορά ή σαφράνΕίναι ένα από τα σπάνια φαρμακευτικά, αρτυματικά και με μεγάλη χρωστική ικανότητα φυτά που απαντάται από πολύ παλιά στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από κείμενα του Ομήρου. Πλέον καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, με προεξέχουσα την καλλιέργεια στο νομό Κοζάνης και ιδιαίτερα στο χωριό Κρόκος. Χρησιμοποιείται στην πρακτική ιατρική, στη βαφική αλλά κυρίως διορθώνει το χρωματισμό, την οσμή και την γεύση των φαγητών.
Lilium candidum - Κρίνος ο παρθενικός ή Κρίνος της ΠαναγίαςΤο συγκεκριμένο φυτό φυτρώνει σε βραχώδεις και απλησίαστες τοποθεσίες. Υπάρχουν μόνο σε λίγες ορεινές τοποθεσίες της χώρας μας και θεωρείται είδος κινδυνεύον υπό εξαφάνιση.
Myosotis solange - Μη με λησμονείΤο φυτό αυτό με το πολύ ιδιαίτερο όνομα είναι πολύ σπάνιο, ενδημικό στα Λευκά Όρη της Κρήτης, γνωστό μόνο από μια τοποθεσία στην κορυφή Άγιο Πνεύμα
Paeonia mascula - Παιώνια η αρσενικήΠανέμορφο φυτό με βλαστό που φτάνει τα 60 εκατοστά, φύλλα πολυσχιδή και μεγάλα πορφυρώδη άνθη. Στην Ελλάδα το υποείδος mascula συγκεκριμένα εξαπλώνεται στη Βοιωτία, την Εύβοια και τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, Σάμο και Λέσβο.
Achillea occultaΕίναι ένα νέο είδος φυτού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από έλληνες επιστήμονες στο όρος Κουλοχέρα στη νότια οροσειρά του Πάρνωνα στην ΝΑ Πελοπόννησο. Ενδημικό είδος της περιοχής και προστατευόμενο είδος πλέον.
Centaurea achaia - Κενταύρια η αχαϊκήΟι κενταύριες είναι φυτά ανθεκτικά στο χειμώνα, ποώδη, πολυετή και ετήσια. Το συγκεκριμένο είδος το συναντάμε στο Όρος Χελμός, στο φαράγγι του Βουραϊκού και στην περιοχή των Καλαβρύτων και είναι αρκετά σπάνιο και προστατευόμενο.
Lilium ChalcedonicumΤο Lilium Chalcedonicum (κόκκινος κρίνος ή τουρκολούλουδο) είναι ένα πολύ όμορφο φυτό της ορεινής ζώνης που το βρίσκουμε σε ανοιχτό δάσος. Ο βλαστός του έχει ύψος 1 μέτρο και τα κόκκινα λουλούδια του ανθίζουν από τα τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Αυγούστου. Τέσσερις μικροί πληθυσμοί εμφανίζονται και στην Πάρνηθα. Ο ένας από αυτούς κινδυνεύει, καθώς βρίσκεται σε πολυσύχναστο ορειβατικό μονοπάτι. Είναι πολύ απειλούμενο είδος