Νωρίς - νωρίς ο χειμώνας
Χιόνια, τσουχτερό κρύο και ομίχλη ήταν τα χαρακτηριστικά του καιρού και χθες στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ δέκα ορεινά χωριά της επαρχίας Βοΐου Κοζάνης αποκλείσθηκαν λόγω χιονοπτώσεων.

Συνεργεία νομαρχιών, στη Φλώρινα - όπου το ύψος του χιονιού σε ορισμένες ορεινές περιοχές έφθασε τα 20 εκατοστά - στην Καστοριά, στην Κοζάνη και στη Θεσσαλονίκη ανέλαβαν από το πρωί τον εκχιονισμό του εθνικού και επαρχιακού δικτύου για την ομαλή διεξαγωγή της συγκοινωνίας.

Με απόφαση του νομάρχη Φλώρινας παρέμειναν χθες κλειστά τα σχολεία σε ολόκληρο το νομό, ενώ στη νομαρχία Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη του αρμόδιου οργάνου για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων ώστε να διαπιστωθεί η ετοιμότητα των υπηρεσιών στο ενδεχόμενο νέου κύματος κακοκαιρίας.

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ήπειρο και στην Θεσσαλία. Στο εθνικό δίκτυο Τρικάλων - Ιωαννίνων στο 50ό χιλιόμετρο η συγκοινωνία γινόταν χθες μόνο με αλυσίδες, αφού το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε τους 20 πόντους. Πρόωρος χειμώνας και στο νομό Μαγνησίας. Στις κορυφές του Πηλίου το χιόνι έφτασε χθες τα 25 εκατοστά με αποτέλεσμα η συγκοινωνία από το Βόλο για τη Ζαγορά μέσω Χανίων να διακοπεί τις πρωινές ώρες και να γίνει μέσω Τσαγκαράδας…

…Αναστάτωση προκλήθηκε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, όταν βυτιοφόρο που κατευθυνόταν στην Αλβανία και μετέφερε 30 τόνους προπάνιο εκτράπηκε από την πορεία του λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου και έπεσε σε χαντάκι. Ευτυχώς, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπήρξε κίνδυνος διαρροής του προπανίου ενώ στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικοί και πυροσβέστες οι οποίοι εκκένωσαν προληπτικά τις γύρω κατοικίες. Το βυτιοφόρο κατευθυνόταν με Αλβανό οδηγό από τη Θεσσαλονίκη προς την Αλβανία, ενώ αργά χθες το βράδυ άλλο βυτιοφόρο της ίδιας εταιρείας, κατέφθασε στην περιοχή προκειμένου να γίνει η μεταφόρτωση του προπανίου από το ακινητοποιημένο όχημα.

Πηγή: Απόσπασμα άρθρου από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Online
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=3987244  (
Τελευταία προσπέλαση: 5/1/2012)

ΟΡΕΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: ΚΡΙΚΕΛΟ ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ
Χαρακτηριστικό γνώρισμα των παραδοσιακών τρόπων διαχείρισης του ορεινού χώρου ήταν η αυτάρκεια σε είδη διατροφής και ένδυσης. Οι πολυκαλλιέργειες των αγρών και η κτηνοτροφία προσέφεραν μεγάλη ποικιλία προϊόντων και παράλληλα η οικοτεχνική παραγωγή κάλυπτε και τις υπόλοιπες ανάγκες της οικογένειας. Ο εκμηχανισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων των εύφορων πεδιάδων, οι εντατικές και περισσότερο προσοδοφόρες μονοκαλλιέργειες και η βιομηχανοποιημένη παραγωγή των προϊόντων της κτηνοτροφίας δημιούργησαν καθεστώς άνισης ανταλλαγής, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του παραγωγικού ιστού αυτής της περιοχής. Προσπάθειες για νέες μορφές ανάπτυξης ξεκίνησαν μάλλον καθυστερημένα και όταν πια η μετανάστευση είχε στερήσει τα χωριά από τις πιο παραγωγικές ηλικίες.