Ο
ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΝ... ΓΙΟΡΤΑΖΕ
Παράλια χωριά της χερσαίας Ελλάδας αλλά και νησιών «πνίγηκαν» πρωτοχρονιάτικα
Ποδαρικό στο νέο έτος έκανε η... θάλασσα σε πολλούς οικισμούς και νησιά πλημμυρίζοντας σπίτια και καταστήματα και καταστρέφοντας πληθώρα υποδομών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το νερό που κατέκλυσε πλατείες και δρόμους ξεπέρασε το ένα μέτρο. Στους οικισμούς Μπούκα και Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας, σε παραλιακά χωριά της Αχαΐας, στο Βαθύ της Σάμου, στην Πάτμο, στην Κάλυμνο, στην Τήλο, στην Τορώνη της Χαλκιδικής και στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου στην Ηλεία η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε απότομα ανήμερα και την επόμενη ημέρα της Πρωτοχρονιάς εισβάλλοντας στο εσωτερικό σπιτιών και καταστημάτων και καλύπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές. Κοινή αιτία σε όλες τις περιπτώσεις των πλημμυρών φαίνεται να ήταν οι ισχυροί νότιοι και νοτιοδυτικοί άνεμοι που επικρατούσαν σε αυτές τις περιοχές, οι οποίοι «έσπρωξαν» το θαλασσινό νερό μέσα στους παράκτιους οικισμούς και στις εγκαταστάσεις.
Τα πιο έντονα φαινόμενα παρατηρήθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία. Ανήμερα Πρωτοχρονιά ο παραλιακός δρόμος του Μύτικα είχε σκεπαστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του από νερό, ενώ ορισμένα σπίτια πλημμύρισαν. Το ίδιο συνέβη την επόμενη ημέρα στην Μπούκα, όπου η θάλασσα «σκέπασε» ακόμη και την κεντρική πλατεία του χωριού με την παιδική χαρά, που απέχουν περίπου 200 μέτρα από τον παραλιακό δρόμο. Πολλά σπίτια πλημμύρισαν, ενώ κάτοικοι κατήγγειλαν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το χωριό τους τέτοια εποχή πλημμυρίζει και έκαναν λόγο για την αναγκαιότητα άμεσων έργων κατά μήκους του αιγιαλού προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.
Την ίδια κατάσταση αντιμετώπισαν και οι κάτοικοι της Τορώνης στη Χαλκιδική, όταν η θάλασσα υπερχείλισε εισβάλλοντας σε σπίτια και καταστήματα, αλλά και οι κάτοικοι σε παραλιακούς οικισμούς της Αχαΐας. Μεγάλα προβλήματα και στη Σάμο, κυρίως στο Βαθύ, όπου το τελευταίο εικοσαήμερο τα πλημμυρικά φαινόμενα επαναλαμβάνονταν σχεδόν σε τακτική βάση, με αποτέλεσμα την καταστροφή δεκάδων περιουσιών και την αναστολή της εμπορικής κίνησης στον κεντρικό εμπορικό δρόμο ο οποίος περιβάλλει το λιμάνι. Η δύσκολη μάλιστα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, κυρίως για τους επαγγελματίες της περιοχής, αποτυπώνεται και στην επιστολή του νομάρχη Σάμου κ. Μανόλη Κάρλα η οποία εστάλη χθες στα συναρμόδια υπουργεία με αίτημα να υπάρξει οικονομική στήριξη στους πληγέντες.
Πλήρως καλυμμένη από το θαλασσινό νερό παρέμεινε για σχεδόν δύο ημέρες ολόκληρη η παράκτια ζώνη του λιμανιού στη Σκάλα της Πάτμου, ενώ και η μικρή πλατεία, όπου λειτουργεί και το δημοτικό πάρκινγκ, καλύφθηκε με νερό. Αντίστοιχα προβλήματα και στη Σύμη, στην Κάλυμνο, και στην Τήλο, ενώ στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου έκπληκτοι οι ψαράδες που πήγαν το Σάββατο αντίκρισαν τη θάλασσα να έχει καλύψει τον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στον χώρο ελλιμενισμού των βαρκών τους ενώ πολλές βάρκες είχαν βγει στη στεριά.
|
Ο Νοτιάς έφερε τη θάλασσα μέσα στα σπίτια (ακτές Χαλκιδικής) (Δελτίο Ειδήσεων) |
|
ΤΟ ΒΗΜΑ, 5/1/2010 |