ΓΕΩΓΡΑΦΟΛΕΞΟ

Κάνε κλικ σε έναν αριθμό στο σταυρόλεξο. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί γράψε την απάντηση κι έπειτα πάτησε "Εισαγωγή". Μόλις τελειώσεις πάτησε "Έλεγχος".
 1    2    3    4    5   
6            
     7       
8            
     9   10    11    
12    13    14        
    15        
16            
    17        
18            

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ

3. «Πόσο ……. είσαι στη Γεωγραφία;» ρώτησα το Μάρκο. «Πολύ» μου απάντησε.
6. «Πού διαχώριζαν τον καρπό των δημητριακών από τα περιβλήματά τους και το άχυρο με ειδικό εργαλείο ή μηχάνημα;» συνέχισα να ρωτάω το Μάρκο. «Στου Διγενή τ΄ ….» μου τραγούδησε.
7. «Πώς όμως λεγόταν η κάτοικος της Ελλάδας κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όνομα που δήλωνε όλους τους ελεύθερους πολίτες;» με ρώτησε η Ραλού, που αγαπά την ιστορία και με αιφνιδίασε.
8. «Πώς λέγεται, στη γενική πτώση όμως, η κατάφυτη από περιβόλια εσπεριδοειδών έκταση στα νότια της πόλης της Χίου, που τη φωτογραφίσαμε μαζί;» ρώτησα το Μάρκο, σίγουρος ότι ήξερε την απάντηση και δεν έκανα λάθος.
9. «Θέλω και μένα να με ρωτήσεις» πετάχτηκε η μικρή Αθηνά. «Ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας;» τη ρώτησα και φυσικά πήρα τη σωστή απάντηση. Αλίμονο.
12. «Τώρα θα σας ρωτήσω κάτι δύσκολο. Ποια ήταν η μαμά του Περσέα, ο οποίος μεγάλωσε στη Σέριφο και σκότωσε τη Μέδουσα;» Φυσικά σιγή.
15. «Επειδή η προηγούμενη ερώτηση ήταν δύσκολη, τώρα μια εύκολη. Ποιο νησί εκτός από τη Λέσβο και τον Αη Στράτη αποτελούν το νομό Λέσβου;» Η απάντηση ήρθε πριν τελειώσω την ερώτηση.
16. «Ποια είναι η έδρα του παλιού δήμου Αρκαδίου, στο νομό Ρεθύμνου;» ρώτησα το μικρό φίλο μου Σήφη από τη Κρήτη, που μας κοίταζε επίμονα, για να τον βάλουμε και αυτόν στο παιχνίδι. Απάντησε σωστά και με άφησε άφωνο.
17. «Σε ποια πόλη της βόρειας Ρόδου μένει ο φίλος μας Βαλάντης;» ρώτησα το Μάρκο και τη Ραλού. Θέλω να μου τη πείτε όμως στην αιτιατική, αφού το ξέρετε.
18. «Πώς λέμε την περιοχή μιας πόλης στην οποία υπάρχουν πολλά καταστήματα;» ρώτησα τη παρέα που είχε μεγαλώσει. Αφού το βρήκαν, είπαμε να κάνουμε διάλειμμα.

ΚΑΘΕΤΑ

1. «Ποια χώρα είναι ο τελευταίος επί Γης παράδεισος;» ρώτησα. «Όχι πάντως οικονομικός» συμπλήρωσε η Ραλού και όλοι κατάλαβαν.
2. «Ο ποταμός Πηνειός που διαρρέει τη Λάρισα έχει πολλούς παραπόταμους. Ξέρετε ποιος είναι ο μεγαλύτερος; Θέλω να μου τον πείτε στην αιτιατική πτώση» εκφώνησα την ερώτηση σοβαρός. «Καλά, ας τον βρούμε πρώτα και μετά τον λέμε και στην αιτιατική» σχολίασε η παρέα.
3. «Για να δούμε εσείς που βλέπετε TV θα απαντήσετε σ’ αυτή την ερώτηση; Ποιο είναι το χωριό, γνωστό τηλεοπτικά και ως Κολοκοτρωνίτσι, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Άργος;» «Εμείς δεν βλέπουμε TV» απάντησαν γελώντας.
4. «Η Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη…» ήταν η επόμενη ερώτηση, και έδωσαν την απάντηση όλοι μαζί.
5. «Το λέμε και επίνειο» είπα, πριν απαντήσει ο Γιάννης που καθόταν στο σκαλοπάτι και μάλλον αυτό τον βοήθησε.
10. «Πώς λέγεται η Θόλος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, σύμφωνα με τη σχετική οικοδομική επιγραφή;» ρώτησα τη Ραλού που αγαπά το θέατρο και πρόσφατα είχαμε επισκεφθεί την Επίδαυρο.
11. «Έχει και στη Πάρο και στη Μακεδονία πόλη με τέτοιο όνομα» είπα. «Και μια απ΄ τις δυο βγάζει καλό κρασί;» ρώτησε η Όλγα που καταγόταν από τη Βέροια.
12. «Πώς τα πάμε μέχρι τώρα;» ρώτησε η παρέα, όταν αποφασίσαμε να συνεχίσουμε. «Όπως η πρωτεύουσα ενός νομού της Μακεδονίας» απάντησα και ξεκαρδίστηκαν στα γέλια.
13. «Τώρα ένας γρίφος. Ποιο είναι το όνομα μιας περιοχής της Θεσσαλονίκης που μαζί με ένα ανορθόγραφο «ζήτω» γίνεται εξάρτημα κάθε μηχανοκίνητου μεταφορικού μέσου;» Πέρασε πολύ ώρα χωρίς απάντηση και γι αυτό συνέχισα.
14. «Σε ποια περιοχή βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία;» ρώτησα, για να εισπράξω την απορία τους. «Γιατί η Νέα βρίσκεται αλλού;».
  
 

Γεώργιος Τάταρης, Απρίλης 2012 (αρχική πηγή: "Ελληνικό Πανόραμα", τεύχος 87)