Ιστορία Πληθυσμιακή κατανομή Η ζωή στην ξενιτιά Σύνδεσμοι

     

   
Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΤΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
 
   
ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ
 
     
       
 
Στην πολιτιστική ζωή των Ελλήνων της Αζοφικής έγινε ένα αξιοσημείωτο γεγονός στο αναγεννημένο από τη Μαρία Γαϊτάν ελληνικό θέατρο ανεβάστηκε το δεύτερο κατά σειρά (μετά από την παράσταση «Θυσία του Αβραάμ») θεατρικό έργο με τίτλο «Ε, μαρέ, γιαλάν ντουνιά!». Το σκηνικό της παράστασης βασισμένο στα λογοτεχνικά έργα των Αντώνη Σαπουρμά, Λεώντη Κυριάκοβ, Δημήτρη Παππούς γράφτηκε από τη Μαρία Γαϊτάν και παριστάνει τη ζωή των Ελλήνων στην Κριμαία στην εποχή της τούρκο-τατάρικης κυριαρχίας.

 
 
Οι μουσουλμάνοι γκρέμιζαν τις ελληνικές εκκλησίες, απαγόρευαν τα βιβλία και την ελληνική γλώσσα, άρπαζαν τα μικρά παιδιά για να τα μεγαλώσουν ως γενιτσάρους για τον τούρκικο στρατό. Ο γενναίος Κουσταντίνους με τους συντρόφους του πολεμάει τους Τούρκους αλλά πεθαίνει στη μάχη. Πριν το θάνατό του βλέπει ένα πουλί το οποίο ζητάει να πει τα άσχημα νέα στη μητέρα και τη γυναίκα του: δεν θα μπορέσει να γυρίσει πίσω η γυναίκα του τώρα είναι το μαύρο χώμα και ο πεθερός του η βαριά πέτρα. Η γυναίκα του Σοφία μαθαίνει για το θάνατο του συζύγου της και θρηνεί ενώ οι Τούρκοι αρπάζουν και το μικρό της γιο. Μετά από κάποιο καιρό αναγκάζεται να πουλήσει την κόρη της Ελένη. Στο σκλαβοπάζαρο την αγοράζει ένας πλούσιος καπετάνιος. Στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι είναι ο ίδιος ο αδερφός της που είχαν χάσει πριν χρόνια και τώρα, προς ιδιαίτερη χαρά και των πρωταγωνιστών και των θεατών, τον ξαναβρήκανε.
 
       
 

Κατά μεγάλο μέρος η επιτυχής αυτή σκηνοθεσία των λαογραφικών παραδόσεων των Ελλήνων της Αζοφικής, που ερμηνεύθηκαν με μεγάλο πάθος από τους ηθοποιούς και κατοίκους του χ.Σαρτανά, οφείλεται στις προσπάθειες του γνωστού στην Ουκρανία σκηνοθέτη Στανισλάβ Νεπριάχιν, της χορογράφου Όλγα Τσεράχτο, του ζωγράφου Μιχάλη Ασλά, του μουσικού συντάκτη Βιατσεσλάβ Κοστίτς. Μεγάλο ευχαριστώ οφείλεται επίσης στον συντονιστή περιφέρειας του ΣΑΕ Ευρώπης κ.Άγγελο Ασλανίδη καθώς και το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας για την οικονομική υποστήριξη που παρείχαν για το ανέβασμα της παράστασης.Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη παράσταση του θεάτρου «Θυσία του Αβραάμ» είχε μεγάλη απήχηση στο Διεθνές φεστιβάλ του αρχαίου δράματος στο Κέρτς της Κριμαίας. Ας ελπίσουμε, ότι η καινούργια του παράσταση θα προβληθεί όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Ελλάδα.

 
       
       
 
<< Επιστροφή

 
       
       

Περιεχόμενα Βοήθεια Έξοδος