Ιστορία Πληθυσμιακή κατανομή Η ζωή στην ξενιτιά Σύνδεσμοι

     

   
Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΤΙΑ - H.Π.Α.
 
   
ΕΝΑΣ ΓΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΟΥΛΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
 
     
 
 
 
 
 
Αθηνά Κρικέλη, Νέα Υόρκη
10-05-2005

Βασισμένο στην γνωστή κωμωδία «Ένας ιππότης για την Βασούλα» των Κώστα Πρετεντέρη και Ασημάκη Γιαλαμά, ο σκηνοθέτης Λουκάς Σκιπιτάρης κλείνει την χειμερινή θεατρική σεζόν του «Θέατρον» με παραστάσεις στην Νέα Υόρκη που θα διαρκέσουν μέχρι και τα τέλη Μαΐου και με το έργο «Ένας γαμπρός για τη Βασούλα».
Πρόκειται για ένα μεταβατικό θεατρικό έργο που αν και διαθέτει όλα τα στοιχεία μιας ξεκαρδιστικής κωμωδίας, διακρίνεται και ένας ευαισθητοποιημένος ρομαντισμός, που ξετυλίγεται μέσα από έξυπνες ατάκες, συνεχούς ροής, πάντρεμα της καθαρεύουσας με την καθομιλουμένη, καθώς και μιας ενδιαφέρουσας ομάδας χαρακτήρων που χρωματίζουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την εξέλιξη του έργου.

 
Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής ο διακεκριμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Λουκάς Σκιπιτάρης μίλησε για το έργο αλλά και για τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει ένας σκηνοθέτης ελληνικού έργου στις ΗΠΑ «Όσον αφορά το κοινό», είπε ο κύριος Σκιπιτάρης, «αναφέρομαι στο κοινό του οργανισμού Θέατρον, αποτελείται τουλάχιστον στο 40% από έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Είναι ενθαρρυντικό. Η δυσκολία βρίσκεται στον εντοπισμό καλών ελληνόφωνων ηθοποιών. Σίγουρα δεν υπάρχει η ευχέρεια και η πληθώρα των ηθοποιών που θα υπήρχε αν ανέβαζα έργο στην αγγλική. Το ότι δεν μπορούμε επίσης οικονομικά να δώσουμε μισθούς ανάλογους με την προσπάθεια και τον χρόνο που καταβάλλουν οι ηθοποιοί, αναγκάζει και όλα τα παιδιά που συμμετέχουν να έχουν άλλες βασικές δουλειές κάτι βέβαια που καθιστά και το δικό τους έργο πιο δύσκολο».
 
Ένας γαμπρός για τη Βασούλα
 
       
  Ο έλληνας σκηνοθέτης Λουκάς Σκιπιτάρης αναφέρθηκε στην ελλιπή παρουσία θεατρικών πρωτοβουλιών αλλά και της οικονομικής ενίσχυσής τους. «Δεν είναι μόνο λυπηρό», είπε χαρακτηριστικά «είναι παράδοξο και άσχημο. Ενώ υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας ενός χώρου που να φιλοξενεί το ελληνικό θέατρο δυστυχώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον».
Στις παραστάσεις του «Ένας γαμπρός για τη Βασούλα» συμμετέχουν οι Λαρίσα Αντύπα, Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, Γιάννης Καλιανιώτης, Αναστάσης Σαμαράς, Μάρθα Τομπουλίδου, Μάνος Παντελίδης, Ιωάννα Ξανθοπούλου, και η Όλγα Ζήση. Στην πρεμιέρα της παράστασης ο κόσμος καταχειροκρότησε τους ηθοποιούς, μερικοί από τους οποίους , όπως προανέφερε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ασχολούνται καθαρά ερασιτεχνικά με το θέατρο. Όπως για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Δεληγιάννη, και ο Γιάννης Καλιανιώτης, οι οποίοι με πολύ ταλέντο, σύνεση και συνέπεια για το χόμπι τους, κατάφεραν και σε αυτή την παράσταση να αποσπάσουν τα χειροκροτήματα του κοινού για την ερμηνεία τους. Ακόμα πιο δύσκολες βέβαια είναι οι συνθήκες για ηθοποιούς ελληνικής καταγωγής με σπουδές και προϋπηρεσία σε γνωστότατα θεατρικά ινστιτούτα. Ο Αναστάσης Σαμαράς είναι απόφοιτος του Βασιλικού Θεάτρου του Λονδίνου. Η Όλγα Ζήση έχει πλούσια προϋπηρεσία στην Ελλάδα, αλλά και θεατρικές μεταπτυχιακές σπουδές στην Νέα Υόρκη. Η Ιωάννα Ξανθοπούλου με σπουδές και συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές παραγωγές. Η αγάπη όλων αυτών των ηθοποιών για το ελληνικό θέατρο αλλά και η διαιώνισή του στην Αμερική, τους φέρνει στο σανίδι ελληνικών θεατρικών Οργανισμών όπως αυτόν του «Θέατρον» και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού. Υπάρχει και η Τρίτη κατηγορία τέλος , ηθοποιών που είτε εξειδικεύονται στην Νέα Υόρκη, είτε έχοντας τελειώσει κάποιες βασικές θεατρικές σπουδές, και πλέον αφοσιώνονται ολοκληρωτικά στις θεατρικές παραγωγές των δύο προαναφερόμενων οργανισμών.
 
       
       
       
 
<< Επιστροφή

 
       
       

Περιεχόμενα Βοήθεια Έξοδος