Ιστορία Πληθυσμιακή κατανομή Η ζωή στην ξενιτιά Σύνδεσμοι

     

   
Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΤΙΑ - H.Π.Α.
 
   
ΕΜΜΕΤΡΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ
 
     
 
 
 

Βιργινία Βουτσινά, Oυάσινγκτον
14-11-2005

Ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, συγγραφέας και ποιητής, Γιώργος Χρύσης θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, που αποτελεί έμμετρη απόδοση της "Μήδειας" του Ευριπίδη, στις 18 Νοεμβρίου 2005 στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό κέντρο του Μπρουκλάιν της Μασσαχουσέτης. Η "Μήδεια" του κ. Χρύση εκδόθηκε στην Αθήνα, από τον εκδοτικό οίκο Καλέντη.

ΒΒ: Κύριε Χρύση, επ' ευκαιρία του νέου σας βιβλίου, ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί όπως βλέπω από το βιογραφικό σας σημείωμα έχετε πολλαπλά ενδιαφέροντα, γνώσεις και δραστηριότητες, τί σας έκανε να ενδιαφερθείτε ειδικά για το θέμα της Μήδειας;

ΓΧ: Πρώτα απ' όλα, ήταν η αγάπη μου για την ελληνική γλώσσα και την αρχαία και τη νέα που αποτέλεσε ένα από τα κίνητρα, γιατί έφυγα από την Ελλάδα όταν ήμουν 18 ετών και αποφοίτησα από το γυμνάσιο. Όταν ήλθα εδώ, κράτησα επαφή - ο ομφάλιος λώρος μου με την Ελλάδα ήταν η γλώσσα. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που με έκανε να ασχοληθώ. Κατά δεύτερο λόγο, οι αρχαίοι δραματικοί ποιητές πάντα με εντυπωσίαζαν και όταν ήμουν στο γυμνάσιο τους διάβαζα, αν και τότε δεν κάναμε και τόσα πολλά για τους δραματικούς ποιητές, αλλά είχα διαβάσει και εγώ από μόνος μου ορισμένα κείμενα και ειδικά την Μήδεια του Ευρυπίδη, η οποία με είχε εντυπωσιάσει τρομερά. Όταν την είδα κατόπιν στο θέατρο και στην Ελλάδα και εδώ στην Αμερική, εντυπωσιάστηκα ακόμη περισσότερο. Επειδή είμαι από την Κρήτη, ήμουν εντυπωσιασμένος από τις μαντινάδες και τον Ερωτόκριτο και από όλα αυτά, μου ήλθε η έμπνευση να την μεταφράσω σε έμμετρο, αν και την μετέφρασα σε δεκαπεντασύλλαβο ανομοιοκατάληκτο, που ήταν η κατ' εξοχήν φόρμα της λαϊκής ποίησης. Έτσι έκανα τη Μήδεια. Από την στιγμή που πήρα την πέννα να την γράψω μέχρι τότε που εκδόθηκε το βιβλίο, ήταν μία πενταετής εντατική εργασία. Τουλάχιστον, κατά την δική μου γνώμη, αποδόθηκε όπως έπρεπε να αποδοθεί.

ΒΒ: Γράφετε πάντα στην ελληνική γλώσσα, ή γράφετε και στα αγγλικά;

ΓΧ: Η ποίησή μου - έχω γράψει 4 βιβλία - είναι όλη στην ελληνική γλώσσα. Eχω γράψει και κάτι άρθρα και τεχνικά βιβλία, γιατί όπως καταλαβαίνετε, είμαι ηλεκτρολόγος - μηχανικός, τα οποία είναι στην αγγλική γλώσσα. Μάλιστα ένα από βιβλία μου, μεταφράστηκε και στα κινέζικα.

ΒΒ: Κάτι που είδα στο βιογραφικό σας, μου τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή. Ασφαλώς είστε άνθρωπος με πολλαπλά ενδιαφέροντα και ποικίλες γνώσεις σε πολλούς τομείς. Αυτό όμως που μου τράβηξε την προσοχή, είναι ότι είδα ότι είστε ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Γκορμπατσώφ της Βορείου Αμερικής και θα' θελα να μου πείτε λίγο γι' αυτό το ίδρυμα και τους σκοπούς τους. Νομίζω ότι δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα και θα παρουσίαζε ενδιαφέρον για τους ακροατές μας.

ΓΧ: Ναι, οι ακροατές σας αν ενδιαφέρονται θα μπορούσαν να το βρούν και στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα http://www.gfna.net και μάλιστα θα εντυπωσιαστούν γιατί τρείς από τους ιδρυτές του, είναι Έλληνες. Η ίδρυση έγινε κατά τον εξής τρόπο: Ο κ. Γκορμπατσώφ είχε έλθει στο Northeastern University, στο οποίο είμαι μέλος της εφορίας του πανεπιστημίου και τον γνώρισα εκεί. Ο κ. Γκορμπατσώφ είχε εντυπωσιαστεί τότε από το πανεπιστήμιο και είχε πεί ότι θα ήθελε να έχει μία ενεργό συμμετοχή στο Northeastern university, οπότε του κάναμε μία προσφορά να δημιουργήσουμε στο όνομά του ένα ίδρυμα εδώ στην Αμερική, στο οποίο εκείνος θα είναι ο πρόεδρος και εμείς τα ιδρυτικά μέλη, με την προϋπόθεση ότι όταν κάποτε φύγει από την ζωή, ο κ. Γκορμπατσώφ να δώσει τα αρχεία του στο πανεπιστήμιό μας. Το ίδρυμα αυτό έχει μεγάλη εμβέλεια, έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα σ' ολόκληρο τον κόσμο και ασχολείται με θέματα που επηρεάζουν τον 21ο αιώνα, είτε αυτά είναι οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά κλπ. και κάνει διάφορα σεμινάρια, στα οποία συμμετέχει και ο κ. Γκορμπατσώφ και αυτό είναι το πνεύμα του ιδρύματος.

ΒΒ: Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο καινούργια σας βιβλίο.

ΓΧ: Να είστε καλά και πολλά χαιρετίσματα στους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα.

Ακούστε τη συνέντευξη κάνοντας κλικ >εδώ<.

       
       
 
<< Επιστροφή

 
       
       

Περιεχόμενα Βοήθεια Έξοδος