Χιροσίμα

Η ριψη της πρωτης ατομικης βομβας στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945 αποτέλεσε ένα γεγονός που συγκλόνισε την ανθρωπότητα σφραγίζοντας το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επιπτώσεις της έχουν απεικονιστεί με γλαφυρό τρόπο στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία.

Στο μυθιστόρημα Τα λουλούδια της Χιροσίμα η Εντίτα Μόρρις πραγματεύεται το δράμα των hibakusha, όσων επέζησαν δηλαδή από τους βομβαρδισμούς και βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Στο διήγημα με τον τίτλο «Έγκλημα» η Διδώ Σωτηρίου στρέφει τον φακό της αφήγησής της στον πιλότο του Enola Gay, του αεροπλάνου που μετέφερε την ατομική βόμβα, και στον τρόπο με τον οποίο βίωσε ο ίδιος τις συνέπειες της πράξης του.

Το 1954 ο Νικηφόρος Βρεττάκος γράφει και δημοσιεύει το εκτενές ποίημα «Στον Ρομπέρτ Οπενχάιμερ», πατέρα της ατομικής βόμβας ουρανίου που εκείνη τη χρονιά δικαζόταν στις Η.Π.Α. λόγω της επιφυλακτικής στάσης που κράτησε απέναντι στην κατασκευή τής ακόμη πιο καταστροφικής ατομικής βόμβας υδρογόνου.

* * *

Διαβαστε περισσοτερα για τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στη Βικιπαίδεια, καθώς και στο σχετικό αφιέρωμα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC με τίτλο «Εξήντα χρόνια Χιροσίμα». Στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης μπορείτε να αναζητήσετε τα φύλλα των εφημερίδων Εμπρός και Ριζοσπάστης που κυκλοφόρησαν τις αμέσως επόμενες ημέρες από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, και να διαβάσετε πώς μεταφέρθηκε η είδηση στην Ελλάδα και τί αντίκτυπο είχε στην ελληνική κοινή γνώμη της εποχής.

Επισκεφθείτε το πάρκο της Ειρήνης και δείτε τα εκθέματα του Μουσείου της Χιροσίμα μέσα από την εικονική περιήγηση που προσφέρει  ο διαδικτυακός τόπος του Hiroshima Peace Site.

Από τον ίδιο διαδικτυακό τόπο μπορείτε να αναζητήσετε στη Βάση Δεδομένων φωτογραφικό και εικαστικό υλικό για τη Χιροσίμα, προσωπικά αντικείμενα και μαρτυρίες επιζώντων κ.ά. Αρχειακά τεκμήρια και φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε, επίσης, στις ιστοσελίδες Children of the Atomic Bomb (Πανεπιστήμιο UCLA) και Remembering Nagasaki. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το παρασκήνιο της ρίψης της ατομικής βόμβας προσφέρουν τα αγγλόγλωσσα ημερολόγια και τα έγγραφα Αμερικανών αξιωματούχων της εποχής.

Στην εικόνα του φόντου: Jackson Pollock, «Eyes in the Heat» (1946)

info