Παρασκευή Σαπουνιού

Το σαπούνι παράγεται από έλαια (λάδια) και καυστική σόδα, (καυστικό νάτριο), με χημική αντίδραση.

Η σαπωνοποίηση, όπως είναι γνωστή η διαδικασία στη Χημεία, είναι η χημική αντίδραση εστέρων λιπαρών οξέων (γλυκεριδίων των οξέων), που βρίσκονται στα λάδια, με το υδροξείδιο του νατρίου. Τα προϊόντα είναι άλας νατρίου (σαπούνι) και γλυκερίνη:

γλυκερίδια λιπαρών οξέων + NaOH --> άλας (σαπούνι) + γλυκερίνη

Στο βίντεο χρησιμοποιούμε όργανα και υλικά χημείου όμως όλες οι διαδικασίες μπορούν να γίνουν και με υλικά που βρίσκουμε στην κουζίνα μας, όπως κατσαρόλες, κουτάλια κ.α. Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε υλικά από αλουμίνιο διότι αυτό αντιδρά με το καυστικό νάτριο.

Πρέπει επίσης να πάρουμε όλες τις προφυλάξεις που απαιτούνται, όπως ποδιές ή πρόχειρα ρούχα και απαραίτητα γάντια.

Για να υπολογίσουμε τις ποσότητες που θα χρειαστούμε χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή παρασκευής σαπουνιού. Εδώ μπορούμε να εισάγουμε τις ποσότητες των ελαίων και η εφαρμογή υπολογίζει τις τις ποσότητες νερού και βάσης που απαιτούνται. Η εφαρμογή όμως προβλέπει και τις ιδιότητες του παραγόμενου σαπουνιού. Έτσι ανάλογα με τις ποσότητες των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να επηρεάσουμε τις ιδιότητες του τελικού προϊόντος, δηλ να αυξομειώσουμε την σκληρότητα, την καθαριστική ικανότητα, την ποσότητα αφρού κ.α.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player