Κύπρος 1974

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και να ακούσετε μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν κοντά στην Πράσινη Γραμμή, αξιοποιώντας τις εξής ιστοσελίδες:

Φωτογραφικό αρχείο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου

Ψηφιακή βιβλιοθήκη Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ταχυδρόμος (20 Ιουλίου 1974)

Μαρτυρίες. Κύπρος 20 Ιουλίου 1974 (επιμορφωτικό ιστορικό ντοκιμαντέρ)

Ο τόπος ο μικρός ο μέγας - Πέρα από τα συρματοπλέγματα (επιμορφωτικό ιστορικό ντοκιμαντέρ)

Περί Κύπρου (διαδικτυακός τόπος)

Παρακολουθήστε αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη Αττίλας '74. Προσπαθήστε να γράψετε ένα κείμενο στο οποίο θα καταγράψετε τις εμπειρίες και τα συναισθήματα των παιδιών της Κύπρου για την τουρκική εισβολή στην πατρίδα τους.

Η ιστορία του μικρού Ορέστη Μηχανικού

Από το Ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, παρακολουθήστε απόσπασμα από εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού αφιερωμένη στην Κύπρο. Στην εκπομπή φιλοξενείται ο Ορέστης Μηχανικός, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι από τη Λευκωσία, που πέρασε κρυφά ένα βράδυ μέσα από τις τουρκικές γραμμές για να πάρει μια φούχτα χώμα από το χωριό του. Ο ίδιος αφηγείται την ιστορία του και τις συνέπειες της συγκεκριμένης πράξης. Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από αρχειακό υλικό από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο του 1974 και ολοκληρώνεται με το τραγούδι των παιδιών «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Γνωρίστε το έργο Κύπριων ποιητών

Διαβάστε και ακούστε μελοποιημένα ποιήματα των Κύπριων ποιητών Δημήτρη Λιπέρτη, «Καρτερούμεν μέραν νύχταν» και Κώστα Μόντη «"Στιγμές" της εισβολής». Με ποιο τρόπο αποτυπώνεται ο πόνος για την εισβολή και η ελπίδα για την απελευθέρωση του νησιού;

Να συσχετίσετε τον τίτλο του διηγήματος «Το συρματόπλεγμα του αίσχους» του Χριστόφορου Μηλιώνη με την ξυλογραφία του χαράκτη Τάσσου, Κύπρος 1974 (1974, Εθνική Πινακοθήκη).

info