Πληροφορίες για τις χρονικές ζώνες

Όπως είναι γνωστό ο ήλιος δεν ανατέλλει σε όλα τα μέρη του κόσμου συγχρόνως. Στις χώρες που βρίσκονται ανατολικά από την δική μας ο ήλιος ανατέλλει νωρίτερα  και όταν στην χώρα μας ξημερώνει είναι σκοτάδι στις χώρες που βρίσκονται δυτικά από μας. Γι΄αυτό παρουσιάστηκε η ανάγκη να υπάρχει διαφορετική ώρα στα διάφορα μέρη της γης. Γιατί ,εάν παραδείγματος χάριν κάθε ρολόι στον κόσμο έδειχνε 3 μ.μ.  τότε σε  κάποια μέρη  του κόσμου ο ήλιος θα ανέτειλε, σε άλλα  θα έδυε και κάποια μέρη θα ήταν εντελώς στο σκοτάδι .

Το 1884 οι επιστήμονες έλυσαν αυτό το πρόβλημα με να διαιρέσουν την γη σε 24 χρονικές ζώνες. Κάθε ζώνη έχει περίπου 1.035 μίλια πλάτος. Το Γκρίνουιτς, στην Αγγλία, επιλέχτηκε ως  το σημείο αναφοράς των ζωνών ώρας επειδή βρίσκεται κατά μήκος του πρώτου μεσημβρινού (γεωγρ. μήκος 0°). Η ώρα μέσα σε κάθε ζώνη υπολογίζεται σε σχέση με την Μέση Ώρα Γκρίνουιτς (Greenwich Mean Time (GMT).

Παραδείγματος χάριν, το Σικάγο, είναι GMT-6. Αυτό σημαίνει ότι όταν είναι 19:00 στο Γκρήνουιτς τότε στο Σικάγο είναι 13:00 (19-6=13). (σημείωση: σε μερικές περιπτώσεις θα πρέπει να υπολογισθεί και η διαφορά θερινής ώρας για τις χώρες που την εφαρμόζουν)

Παρακάτω βλέπετε έναν χάρτη με τις χώρες που εφαρμόζουν την θερινή ώρα.

μπλε: χώρες με θερινή ώρα
πορτοκαλί
: χώρες που στο παρελθόν είχαν θερινή ώρα
κόκκινο
: χώρες που δεν έχουν θερινή ώρα

 

 http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Daylight_savings_time_world.png

 



Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δείτε τις χρονικές ζώνες και τις χώρες που ανήκουν σ΄αυτές 

http://www.time-for-time.com/