Ολυμπιακοί Αγώνες. Από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας

Συγκεντρώστε πληροφορίες για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην αρχαιότητα και περιηγηθείτε εικονικά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας. Παρακολουθήστε σκηνές από την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στο επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Ελλάδος Περιήγησις-Ολυμπία». Δείτε εικαστικές αναπαραστάσεις των ολυμπιακών αγωνισμάτων και των αθλητών τους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και πίνακες της ζωγράφου Μίνας Παπαθεοδώρου εμπνευσμένους από τα σύγχρονα ολυμπιακά αγωνίσματα.

 

Διαβάστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες διαμέσου των αιώνων, από την αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα του 1896 και από την Αθήνα του 1896 στην Αθήνα του 2004. Παρακολουθήστε το ιστορικό ντοκιμαντέρ για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα του 1896 αλλά και των επόμενων διοργανώσεων έως το 1908. Δείτε φωτογραφικό υλικό από την ιστορική διαδρομή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (από το 1896 έως σήμερα).

Ο Ολυμπιακός Ύμνος είναι μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά. Μάθετε για τη μουσική και τους μουσικούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896 και ακούστε τον Ολυμπιακό Ύμνο του Σαμάρα.

 

Μάθετε για τα ολυμπιακά αγωνίσματα στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες:

Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή

 

Ο αθλητισμός προωθεί τα ανθρωπιστικά ιδανικά, την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Μάθετε για την ολυμπιακή εκεχειρία και παρακολουθήστε το επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ «Για 16 ημέρες ειρήνης...». Παρακολουθήστε την εκπαιδευτική ταινία Ολυμπιακοί αγώνες «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Η ταινία προσπαθεί να καταδείξει τη μοναδικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, με έμφαση στον άνθρωπο και κέντρο τον άνθρωπο μέσα από τη ματιά δύο νέων. Προβάλλει τις αξιόλογες στιγμές των αγώνων, όπου αναδεικνύονται κυρίως η ιδιαιτερότητά τους, «το μέτρο» και τα ανθρώπινα επιτεύγματα. Περιηγηθείτε στην εικονική έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου «Ελπίδα - Όταν ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

 

Διαβάστε την ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά, Η Δέσποινα και το Περιστέρι.

info