Μηχανολογικές Μετρήσεις - Παχύμετρο

  

Το παχύμετρο είναι ένα από τα όργανα που χρησιμοποιείται περισσότερο στις μηχανολογικές μετρήσεις, λόγω της ευχρηστίας του και της ακρίβειάς του. Λέγοντας ακρίβεια ενός οργάνου εννοούμε το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να κάνει ένα όργανο στη μέτρηση κάποιας διάστασης. Με το παχύμετρο μπορούμε να μετρήσουμε διαστάσεις εξωτερικές, εσωτερικές και βάθους. Κατασκευάζεται από χρωμιονικελιούχο χάλυβα για να μην οξειδώνεται και να μη μεταβάλλεται το μήκος του σε διαφορετικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Διακρίνουμε δύο μέρη: το σταθερό και το κινητό. Το σταθερό μέρος αποτελείται από τον κανόνα, το άκρο του οποίου καταλήγει σε δύο αντιδιαμετρικά ράμφη διαστάσεων. Ο κανόνας φέρει συνήθως στο κάτω μέρος του χαραγμένες υποδιαιρέσεις του μέτρου και στο επάνω μέρος του υποδιαιρέσεις της ίντσας. Το κινητό μέρος φέρει δύο αντιδιαμετρικά ράμφη αντίστοιχα με αυτά του σταθερού μέρους, καθώς και ένα προσαρμοσμένο στέλεχος το όποιο χρησιμεύει για μετρήσεις βάθους. Στο κινητό μέρος του παχύμετρου, βρίσκεται και η κλίμακα του βερνιέρου, η οποία καθορίζει την ακρίβεια του οργάνου. Πάνω στην δευτερεύουσα αυτή κλίμακα υπάρχουν υποδιαιρέσεις του χιλιοστομέτρου (mm) και της ίντσας (in.).

Αφού επιλέξετε κάποιο από τα μηχανολογικά εξαρτήματα (*) που σας δίνονται, προσπαθήστε να καταγράψετε την ένδειξη του μετρητικού οργάνου. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο του μεγεθυντικού φακού για να εστιάσετε στις κλίμακες μέτρησης του παχύμετρου.

(*)Τα εξαρτήματα εμφανίζονται με τυχαία σειρά κάθε φορά που κάνετε
αρχικοποίηση του αντικειμένου.

Μέτρηση με Παχύμετρο

  • Αρχικά ελέγχουμε την ακρίβεια του μετρητικού οργάνου από την κλίμακα του βερνιέρου που αναγράφεται στο κινητό μέρος, π.χ. στο μετρικό σύστημα: 1/10, 1/20 και 1/50 mm ή 0.1, 0.05, 0.02 mm
  • Στη συνέχεια διαβάζουμε τα χιλιοστά στην ακέραια ένδειξη της σταθερής κλίμακας (κανόνας).
  • Διακρίνουμε ποια γραμμή από τις διαβαθμίσεις της κινητής κλίμακας (βερνιέρου) αποτελεί προέκταση των γραμμών του κανόνα και αποφαινόμαστε για τα δεκαδικά ψηφία(*).

(*) Ανάλογα με την ακρίβεια μέτρησης του οργάνου μπορούμε να βρούμε πόσα και ποια είναι τα δεκαδικά ψηφία της μέτρησης.

Στοιχεία Θεωρίας

Παράδειγμα

Εφαρμογή