Φώτα, κάμερα... Πόλεμος και κινηματογράφος

Στην ιστορία του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου δεν είναι λίγες οι φορές που παραγωγοί και σκηνοθέτες έχουν καταπιαστεί με ταινίες που πραγματεύονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα και έχουν προσπαθήσει να αποτυπώσουν το θέμα του πολέμου στη μεγάλη οθόνη. Παρακολουθήστε μία ή και περισσότερες από τις ακόλουθες ταινίες και δείτε με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει κάθε σκηνοθέτης το θέμα και τα πρόσωπα της ταινίας του.

Ουρανός, σκηνοθεσία: Τάκης Κανελλόπουλος, 1962

Μία από τις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Το σενάριο βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και παρακολουθεί την ιστορία μιας ομάδας Ελλήνων στρατιωτών από τις παραμονές της κήρυξης του πολέμου μέχρι και την επιστροφή τους από το μέτωπο μετά τη λήξη του. Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

schindler's list poster
Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο (All Quiet on the Western Front), σκηνοθεσία: Lewis Milestone, 1930

Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ και αναφέρεται στην ιστορία μιας ομάδας Γερμανών μαθητών που το 1914 αποφασίζουν, ύστερα από την παρότρυνση του καθηγητή τους, να συμμετάσχουν στον πόλεμο (ξαναγυρίστηκε το 1979 από τον Delbert Mann). Δείτε το trailer της ταινίας.

Καλημέρα, Βιετνάμ (Good Morning, Vietnam), σκηνοθεσία: Barry Levinson, 1987

Στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ (1955-1975), ο Άντριαν Κρονάουερ φθάνει στη Σαϊγκόν από την Κρήτη για να εργαστεί ως μουσικός παραγωγός στον ραδιοφωνικό σταθμό των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι μουσικές επιλογές του και η επαφή του με τους ντόπιους κατοίκους τον οδηγούν σύντομα σε ρήξη με τους ανωτέρους του. Η σκηνή κατά την οποία ακούγεται το τραγούδι What a Wonderful World με τη φωνή του θρυλικού Louis Armstrong αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές αντιπολεμικές σκηνές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η λίστα του Σίντλερ (Schindler’s List), σκηνοθεσία: Steven Spielberg, 1993

Η ιστορία ενός Γερμανού επιχειρηματία που έσωσε τις ζωές χιλίων Πολωνών Εβραίων στο Ολοκαύτωμα προσλαμβάνοντάς τους στα εργοστάσιά του. Δείτε το trailer της ταινίας.

joyeux noel poster
Ο πιανίστας (The Pianist), σκηνοθεσία: Roman Polanski, 2002

Ένας διάσημος Πολωνοεβραίος πιανίστας, ο Βλαντισλάβ Σπίλμαν, βιώνει τη θηριωδία του πολέμου, αλλά χάρη στο ταλέντο του στο πιάνο σώζεται από έναν Γερμανό. Δείτε το trailer της ταινίας.

Καλά Χριστούγεννα (Joyeux Noël), σκηνοθεσία: Christian Carion, 2005

Η ταινία εξελίσσεται στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αφηγείται την αληθινή ιστορία της συνάντησης των γερμανικών, γαλλικών και βρετανικών στρατευμάτων στα γαλλοελβετικά σύνορα και της άτυπης ανακωχής μιας ημέρας που επιβάλλουν οι στρατιώτες με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων. Δείτε το trailer της ταινίας.

εικόνα