Τα ποτάμια

Στην Αρχαία Ιστορία Α΄ Γυμνασίου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τη σημασία του Νείλου στην αρχαία Αίγυπτο:

Χάρτης αρχαίας Αιγύπτου

[Αρχαία Ιστορία Α΄ Γυμνασίου]

aaa

Στο βιβλίο της Γεωλογίας - Γεωγραφίας Α΄ Γυμνασίου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα ποτάμια της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής. Κάντε κλικ στον τίτλο της ενότητας:

ποτάμια Ασίας ποτάμια Αμερικής ποτάμια Αφρίκης

[Γεωλογία - Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου]

aaa

Στο μυθολογικό λεξικό ΑΡΙΑΔΝΗ μπορείτε να περιηγηθείτε στην ενότητα για τη Μυθολογία του Νερού

ποτάμια Αμερικής

aaa

Στην Βικιπαίδεια μπορείτε να διαβάσετε το λήμμα για τον ιταλό γλύπτη και ζωγράφο Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι, όπου ανάμεσα στα άλλα έργα του γίνεται αναφορά και στην «Κρήνη των τεσσάρων ποταμών»:

Ο Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι (ιταλ. Gian Lorenzo Bernini, 7 Δεκεμβρίου 1598 – 28 Νοεμβρίου 1680) ήταν διακεκριμένος Ιταλός γλύπτης και ζωγράφος, γιος του καλλιτέχνη Πιέτρο Μπερνίνι. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους γλύπτες του 17ου αιώνα, που άφησε τοισχυρότερο προσωπικό στίγμα στην εικόνα της Ρώμης. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της τεχνοτροπίας του ιταλικού Μπαρόκ, που διακρίθηκε τόσο στη γλυπτική όσο και στην αρχιτεκτονική.

Εικόνα

Η κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών

 

 

Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών (1651)

Αυτή η υπέροχη κρήνη που στέκεται στο κέντρο της γραφικής Πιάτσα Ναβόνα, εγκαινιάστηκε το 1651. Την πέτρα σε σχήμα πυραμίδας που στηρίζει έναν αιγυπτιακό οβελίσκο κοσμούν το έμβλημα του Πάπα, ένα περιστέρι και ένα κλαδί ελιάς. Οι μεγάλοι ποταμοί που ήταν ως τότε γνωστοί, ο Νείλος, ο Γάγγης, ο Δούναβης και Ρίο ντελα Πλάτα, ένας για κάθε ήπειρο, απεικονίζονται ως τέσσερις γίγαντες, καθένας από τους οποίους φέρει χαρακτηριστικά που είναι συμβολικά για τον κάθε ποταμό. Για παράδειγμα ο Νείλος έχει σκεπασμένο πρόσωπο γιατί τότε οι πηγές του ήταν άγνωστες, ενώ ο Ρίο ντε λα Πλάτα κάθεται πάνω σε νομίσματα γιατί εκεί είχαν βρεθεί πολύτιμα μέταλλα. Την τεραστίων διαστάσεων σύνθεση ολοκληρώνει μια πληθώρα από εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου.

[πηγή: Βικιπαίδεια]

info