Ο μύθος του Πρωταγόρα για τη δημιουργία του ανθρώπου

Για λέξεις που είναι ομόρριζες με το όνομα Προμηθέας μπορείτε να ανατρέξετε στο ηλεκτρονικό λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας των Liddell H.G. & Scott R.:

lexiko

[πηγή: Ψηφίδες για την Ελληνική Γλώσσα]

Μπορείτε να επισκεφτείτε το ψηφιακό περιβάλλον των Ψηφίδων για την Ελληνική Γλώσσα και να αναζητήσετε αποσπάσματα κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σχετικά με τις διαφορετικές εκδοχές του μύθου του Πρωταγόρα:

mnimosini

[πηγή: Ψηφίδες για την Ελληνική Γλώσσα]

Ο Προμηθέας ως πρωτεργάτης του ανθρώπινου πολιτισμού:

ΑΝΘΡΩΠΟΓΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Είναι ενδιαφέρον ότι η μυθική σκέψη, και όχι μόνο, έχει ανάγκη από Έναν Κάποιον, που διαθέτει ξεχωριστές ικανότητες, για να του προσδώσει την τιμή της πρώτης αρχής και της εύρεσης. Ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η ανακάλυψη, η εξέλιξη, αποτελεί προϊόν κοινής προσπάθειας. Σας προτείνουμε να διαβάσετε τον μύθο του Πρωταγόρα στον ομώνυμο διάλογο του Πλάτωνα (320d-322e). Ο φιλόσοφος χρησιμοποιεί ένα μύθο, όχι βέβαια παραδοσιακό, για να αφηγηθεί την εξέλιξη του πολιτισμού."

[πηγή: Ψηφίδες για την Ελληνική Γλώσσα]

Την υπόθεση της τραγωδίας του Αισχύλου Προμηθεύς Δεσμώτης μπορείτε να τη διαβάσετε από το αντίστοιχο κεφάλαιο του βιβλίου της Ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας Α, Β, Γ Γυμνασίου:

[Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας]

Στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου υπάρχουν δημοσιεύματα σχετικά με την παράσταση Προμηθεύς Δεσμώτης του Αισχύλου:

[πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου]

Ο Πλάτωνας στον διάλογό του Πρωταγόρας μεταχειρίζεται τον μύθο, για να εξιστορήσει την πιθανή εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού:

2.2. Ο μύθος του Πρωταγόρα


Ο Πρωταγόρας για να αντικρούσει το πρώτο επιχείρημα του Σωκράτη θα μεταχειριστεί δύο μορφές διδασκαλίας: έναν μύθο καταρχήν και λογική επιχειρηματολογία στη συνέχεια. Η χρήση του μύθου, παρότι αυτός δεν έχει αποδεικτική ισχύ, δικαιολογείται από τον ίδιο τον σοφιστή: είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσει τον μύθο ὡς πρεσβύτερος νεωτέροις και επειδή ο μύθος είναι χαριέστερος (320c). Ο μύθος επομένως λειτουργεί ως ευχάριστη εκλαΐκευση της σοφιστικής διδασκαλίας, την υποστηρίζει διασαφηνίζοντάς την. Ο συγκεκριμένος μύθος, που παρατίθεται από τον Πλάτωνα και αποτελεί μια εξιστόρηση της πιθανής εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού, ίσως είναι δημιουργία του ίδιου του Πρωταγόρα που περιλαμβανόταν στο έργο του Περὶ τῆς ἐν ἀρχῇ καταστάσεως.

[πηγή: Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα]

Απεικονίσεις της σκηνής της κλοπής της φωτιάς από τον Προμηθέα και της τιμωρίας του από τον Δία:

File:Atlas Typhoeus Prometheus.pdf
[πηγή: Wikimedia Commons] [πηγή: Wikimedia Commons] [πηγή: Wikimedia Commons]