|

Στις δεκαετίες του 1870-90 το καπνεμπόριο στην Καβάλα βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση. Η μεγάλη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού του εξαιρετικής ποιότητας καπνού της ανατολικής Μακεδονίας καθιστούν την Καβάλα πασίγνωστη σε όλη την Ευρώπη, ως κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου.
Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα εμπορικά τους συμφέροντα, εγκαθιστούν υποπροξενεία στην πόλη. Το 1867 λειτουργούσαν ήδη έξι υποπροξενεία, της Αγγλίας, Αυστρίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πρωσίας και Ελλάδας.
Λίγα χρόνια αργότερα ιδρύθηκε και το ρωσικό. Αν προσθέσουμε στους Ευρωπαίους εμπόρους και τους ντόπιους κατοίκους, Έλληνες, Μουσουλμάνους, Εβραίους, διαπιστώνουμε ότι η Καβάλα στα τέλη του 19ου αιώνα είχε έντονο πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.
|
|