ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

Αποστολή και κλήση από παράθυρο σε παράθυρο

Είναι δυνατόν να μεταφερθούν από παράθυρο σε παράθυρο οι τύποι που έχετε ορίσει, κουμπιά, σύνολα σημείων δεδομένων και ξεχωριστές αριθμητικές τιμές και να μετασχηματιστούν σε διαφορετικές αναπαραστάσεις, πραγματοποιώντας τη λειτουργία "αποστολή" δεδομένων από ένα ενεργό παράθυρο ή "κλήση" από ένα ανενεργό παράθυρο.

Αποστολή δεδομένων από το παράθυρο "Γράφημα"

Από το μενού "Αποστολή" του παραθύρου "Γράφημα μπορείτε να στείλετε δεδομένα από την "Προβολή Γραφημάτων" στο παράθυρο "Πίνακας" με τέσσερις τρόπους:

> "Σημεία σε Πίνακα": στέλνει το επιλεγμένο σύνολο σημείων στο παράθυρο "Πίνακας".
> "Ύψη ράβδων σε Πίνακα": στέλνει τα ύψη που έχουν οι ράβδοι στο παράθυρο "Πίνακας".
> "Εμβαδό ράβδων σε Πίνακα": στέλνει το εμβαδό των ράβδων στο παράθυρο "Πίνακας".
> "Άθροισμα εμβαδού Ράβδων σε Πίνακα": στέλνει το άθροισμα του εμβαδού των ράβδων στον παράθυρο "Πίνακας".

Παρατηρήστε ότι πρέπει να έχετε επιλέξει το σωστό σύνολο δεδομένων, για να μπορέσετε να το "στείλετε" από το μενού "Αποστολή".

Παράδειγμα: Σύνολο σημείων σε Πίνακα
Σε αυτό το παράδειγμα έχουμε τη γραφική παράσταση της ημιτονοειδούς καμπύλης. Δεν μπορούμε να στείλουμε ολόκληρο το συνεχές σύνολο σημείων στον πίνακα, οπότε παίρνουμε δείγμα σημείων από την καμπύλη. Το αποτέλεσμα της δειγματοληψίας φαίνεται παρακάτω:

Έτσι έχουμε ένα σύνολο σημείων και μάλιστα επιλεγμένο. Από το μενού "Αποστολή" επιλέγουμε την εντολή "Σημεία σε Πίνακα". Το παράθυρο "Πίνακας" θα λάβει δύο νέες στήλες, που θα εμφανίζονται ως εξής:

Τώρα που έχουμε τα σημεία στον πίνακα μπορούμε να τα επεξεργαστούμε, έτσι ώστε να πάρουμε την παράγωγο.

Για να ελέγξουμε την ορθότητα των υπολογισμών που πραγματοποιήθηκαν στο παράθυρο "Πίνακας", μπορούμε να στείλουμε τα σημεία πίσω στο "Γράφημα" επιλέγοντας την εντολή "Σημεία σε Γράφημα" από το μενού "Αποστολή". Το παράθυρο "Γράφημα" τώρα θα εμφανίζεται ως εξής:

Αν σχεδιάσουμε τη γραφική παράσταση αυτών των σημείων, θα δούμε ότι πρόκειται για τη συνάρτηση του cosx.

Κλήση συναρτήσεων από το παράθυρο "Γράφημα"

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην "Προβολή Γραφημάτων" κουμπιά που εσείς οι χρήστες έχετε ορίσει. Για παράδειγμα, έχουμε μόλις ορίσει το παρακάτω κουμπί στο παράθυρο "Αριθμομηχανή":

Έχουμε ονομάσει το κουμπί "Τετράγωνο" και στο "Πλαίσιο αποτελεσμάτων" βλέπουμε ότι το Function Probe αναφέρεται σε αυτό ως Β1. Για να χρησιμοποιήσουμε αυτό το κουμπί στην "Προβολή Γραφημάτων", αρκεί να χρησιμοποιήσουμε το όνομα που του έδωσε το Function Probe. Δηλαδή, αν εισαγάγετε έναν τύπο, όπως "y=B1(x)", θα σχεδιαστεί η τιμή της "y=x*x."

Μπορείτε επίσης να στείλετε τη συνάρτηση από το παράθυρο "Αριθμομηχανή" στην "Προβολή Γραφημάτων" επιλέγοντας το κουμπί που έχετε ορίσει, και στη συνέχεια εκτελώντας την εντολή "Κουμπί σε Γράφημα" από το μενού "Αποστολή".

Αποστολή δεδομένων από το παράθυρο "Αριθμομηχανή"

Μπορείτε να στείλετε μια τιμή από το "Πλαίσιο εμφάνισης" στο παράθυρο "Πίνακας" επιλέγοντας την εντολή "Τιμή σε Πίνακα" από το μενού "Αποστολή".

Μπορείτε επίσης να στείλετε και ένα κουμπί ορισμένο από χρήστη στην "Προβολή Γραφημάτων" με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω στην παράγραφο Κλήση Συναρτήσεων από το παράθυρο "Γράφημα".

Κλήση των κουμπιών που έχει δημιουργήσει ο χρήστης από το παράθυρο "Αριθμομηχανή"

Για να καλέσετε ένα κουμπί που εσείς έχετε δημιουργήσει στην "Αριθμομηχανή", χρησιμοποιείστε το όνομα που του έχει δώσει το Function Probe. Όπως έχει ήδη συζητηθεί παραπάνω, όταν ο χρήστης κατασκευάζει ένα κουμπί, το Function Probe του δίνει ένα προκαθορισμένο όνομα, εκτός από το τυχόν όνομα που επιλέγει ο χρήστης. Στο προηγούμενο παράδειγμα ο χρήστης κατασκεύασε ένα κουμπί με το όνομα "Τετράγωνο", ωστόσο για να χρησιμοποιήσει αυτό το κουμπί στην "Προβολή Γραφημάτων" ή στο παράθυρο "Πίνακας", πρέπει να χρησιμοποιήσει το όνομα που του δόθηκε από το Function Probe, δηλαδή το "Β1".

Αποστολή δεδομένων από το παράθυρο "Πίνακας"

Για να στείλετε δεδομένα από τον "Πίνακα", πρέπει να έχετε έγκυρες τιμές στις στήλες x και y. Τότε μπορείτε να στείλετε τα ζεύγη στο "Γράφημα" ως σημεία ή αν θέλετε μπορείτε να τα μετατρέψετε σε ράβδους. Επιλέξτε την ανάλογη εντολή από το μενού "Αποστολή".

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα κελί δεδομένων και να στείλετε την τιμή του στο παράθυρο "Αριθμομηχανή" εκτελώντας την εντολή "Τιμή σε Αριθμομηχανή" από το μενού "Αποστολή".

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ