Η μυθοπλασία και το αρχαίο ελληνικό θέατρο γίνονται τα μέσα για να αφηγηθούν μαθητές της ΣΤ' τάξης του ΔΣ Ξεχασμένης (Ημαθία) την ιστορία της Παναγίας Σουμελά.
Σύνοψη ταινίας:
# Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ταξιδεύει στους αιώνες αναζητώντας την προφητεία για την τύχη της εικόνας που ετοιμάζεται να ζωγραφίσει...#
Λόγω της πανδημίας του covid-19 και για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, χρησιμοποιήθηκαν ως χαρακτήρες της ταινίας οι μάσκες που θα φορούσαν οι μαθητές σε συνθήκες φυσικών γυρισμάτων.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Άγιο Εικόνισμα της Παναγίας Σουμελιώτισσας - Πραγματικά ιστορικά γεγονότα.
H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά (1ος ή 4ος μ.Χ. αιώνας), γίνεται αφορμή για τον Αθηναίο Βαρνάβα και τον ανιψιό του Σωφρόνιο (4ος μ.Χ. αιώνας) να ιδρύσουν μοναστήρι στο όρος Μελά κοντά στην Τραπεζούντα, στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα του Λουκά.
Με τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τον Πόντο στις αρχές του 20ου αιώνα, το εικόνισμα θάβεται από τους διωγμένους μοναχούς. Το 1931, ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος, από τους τελευταίους μοναχούς της μονής, φέρνει το εικόνισμα μαζί με άλλα ιερά κειμήλια πίσω στην Αθήνα και το παραδίδει στον μητροπολίτη Τραπεζούντας και κατοπινό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο Φιλιππίδη.
Ύστερα από την προσωρινή παραμονή στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, η εικόνα ενθρονίζεται τον Αύγουστο του 1952 στο νέο ναό της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο, που ιδρύεται χάρη στον πόντιο πρωτεργάτη του σωματείου “Παναγία Σουμελά” Θεσσαλονίκης, Φίλων Κτενίδη, ο οποίος παραδίδει τη συνέχιση του έργου του στον Πόντιο πρόεδρο της Παναγίας Σουμελά, Παναγιώτη Τανιμανίδη.
Περισσότερες πληροφορίες:
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
https://www.panagiasoumela.gr/index.php?act=viewCat&catId=9
Το βίντεο μεταφέρει την ιστορία της Παναγίας Σουμελάς με όχημα το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Μπορεί να χρησμοποιηθεί ως ψηφιακός πόρος σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ποντιακό ελληνισμό.
Η παρούσα Μαθητική Δημιουργίαχορηγείται με άδεια 'Creative Commons Attribution-NonDerivs Greece 4.0'...Η παρούσα Μαθητική Δημιουργίαχορηγείται με άδεια 'Creative Commons Attribution-NonDerivs Greece 4.0'. Δηλαδή, αυτό διατίθεται για ελεύθερη χρήση, αναπαραγωγή, αναδιανομή, παρουσίαση και αξιοποίηση, με μόνη απαίτηση την αναφορά του δημιουργού ή του δικαιούχου της άδειας. Δεν επιτρέπεται η διασκευή, τροποποίηση ή με άλλο τρόπο δημιουργία παράγωγου έργου.
Το σχόλιο αναφέρθηκε από 2 χρήστες και αποσύρθηκε. Επικοινωνήστε με το διαχειριστή για περισσότερες πληροφορίες.
Κλείσιμο
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και για την ανάλυση στοιχείων επισκεψιμότητας. Με την πρόσβαση στον ιστότοπο συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Το κατάλαβα Περισσότερα