Μπορείς να παίξεις με το κινητό..... όχι με την ζωή!
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Στα πλαίσια του μαθήματος ‘’ Ζώνη δημιουργικών δραστηριοτήτων’’ Γυμνασίου και κατόπιν συζήτησης με τους μαθητές, επιλέχτηκε το θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής.
Είναι κοινή διαπίστωση όλων ότι η χώρα µας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας µε έναν υψηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και µε ανυπολόγιστες συνέπειες. Γι’ αυτό είναι χρέος όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εκπαίδευση να συμβάλουν στη σωστή ενημέρωσα και ευαισθητοποίηση των μαθητών στα θέματα οδικής παιδείας και ασφάλειας. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τους οδικούς κινδύνους και να μαθαίνουν πώς να τους αποφεύγουν. Βασικός μας στόχος είναι οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της ύπαρξης και τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προκειμένου να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο δρόμο, είτε ως πεζοί, είτε ως επιβάτες, είτε ως χειριστές κάποιου οχήματος στο μέλλον.
ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ
•Η συνειδητοποίηση των κινδύνων στο δρόμο.
• Η γνωριμία με τα σήματα και τους κανόνες κυκλοφορίας και εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή.
•Να συνειδητοποιήσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα μέσα από στατιστικούς πίνακες και διαγράμματα.
• Προβληματισμός για τις αιτίες των ατυχημάτων στο δρόμο και προτάσεις για τη μείωσή τους.
Στην πορεία της έρευνας για τις αιτίες των ατυχημάτων στο δρόμο, αποφασίστηκε να απασχοληθούμε λίγο παραπάνω με μια από αυτές και συγκεκριμένα την χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
Οι μαθητές ανακάλυψαν ότι κατά την οδήγηση, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο:
•Δεν έχουν καλή αντίληψη του τι συμβαίνει στο δρόμο.
•Δεν προσέχουν τις πινακίδες.
•Δεν διατηρούν την κατάλληλη θέση στη λωρίδα κυκλοφορίας.
•Είναι πιθανό να μην διατηρούν την απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.
•Δεν έχουν καλά αντανακλαστικά.
•Δεν διατηρούν σταθερή ταχύτητα.
Μετά την έρευνα αποφασίσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας και να τους ενεργοποιήσουμε στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης, συμμετέχοντας στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” μέσω της δημιουργίας ενός Τηλεοπτικού κοινωνικού σποτ με θέμα ‘Απόσπαση προσοχής – χρήση κινητού τηλεφώνου’
Με τους μαθητές κατασκευάσαμε το σενάριο και την βοήθεια του μηχανολογικού εργαστηρίου του σχολείου μας, ξεκινήσαμε την κατασκευή του σκηνικού, που ήταν ένα οδόστρωμα. Κόψαμε το κόντρα πλακέ, το βάψαμε και κολλήσαμε τις λωρίδες κυκλοφορίας. Στην συνέχεια αναζητήσαμε playmobil και στήσαμε την ιστορία μας τραβώντας πολλές φωτογραφίες για την κάθε φάση τις ιστορίας. Έγινε λήψη των καρέ από διαφορετικές γωνίες. Σκεφτήκαμε ένα κοινωνικό μήνυμα για το τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ μας. Ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε μουσική ελεύθερη από πνευματικά δικαιώματα για να ντύσουμε το video μας. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του video είναι Stop motion animation. Το video είναι τύπου mp4, ανάλυση 1080p , HD.
Με όλη αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία δόθηκε στους μαθητές μας η ευκαιρία:
• Να εκφραστούν καλλιτεχνικά
• να γίνουν δημιουργοί
• να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες
• να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης
• να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής
• να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα Οδικής Ασφάλειας
• να κατανοήσουν τη σχέση της οδικής ασφάλειας με το πανανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή, την υγεία και την προσωπική ασφάλεια, να κατανοήσουν μέσα από το δίπτυχο «Υπεύθυνος χρήστης του οδικού δικτύου - υπεύθυνος πολίτης» πως η οδική ασφάλεια και η βελτίωση των συνθηκών στο δρόμο είναι κοινή ευθύνη όλων μας.
Η παρούσα Μαθητική Δημιουργία χορηγείται με άδεια 'Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike Greece 4.0'...Η παρούσα Μαθητική Δημιουργία χορηγείται με άδεια 'Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike Greece 4.0'. Δηλαδή, αυτό διατίθεται για ελεύθερη χρήση, αναπαραγωγή, αναδιανομή, παρουσίαση και αξιοποίηση, με την προϋπόθεση να μην υπάρχει πρόθεση εμπορικής εκμετάλλευσης. Απαιτείται αναφορά του δημιουργού ή του δικαιούχου της άδειας. Οποιοδήποτε παράγωγο έργο μπορεί να διανεμηθεί μόνο με την ίδια ή παρόμοια άδεια.
Το σχόλιο αναφέρθηκε από 2 χρήστες και αποσύρθηκε. Επικοινωνήστε με το διαχειριστή για περισσότερες πληροφορίες.
Κλείσιμο
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και για την ανάλυση στοιχείων επισκεψιμότητας. Με την πρόσβαση στον ιστότοπο συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Το κατάλαβα Περισσότερα