ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΤΙΤΛΟΣ
Πολίτικο Ρομάντζο στα χρόνια των Φώτων
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το σχολείο μας συμμετείχε στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ψηφιακών έργων για τη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή με τον τίτλο «Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα του Βελεστινλή».
Σε πρώτο στάδιο συγκροτήθηκε η ομάδα των μαθητών/μαθητριών που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ψηφιακή περιήγηση σε ένα από τα πιο σπουδαία έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής στις ακόλουθες κατηγορίες:
1. Εικονικής Πραγματικότητας (VR),
2. Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR),
3. Ψηφιακής Αφήγησης (Digital Storytelling),
4. Τρισδιάστατου Ψηφιακού Παιχνιδιού (3D Video Game).
Ειδικότερα, η ομάδα του σχολείου μας με ψευδώνυμο «Οι Χαρτορήγες» επέλεξε την κατηγορία της Ψηφιακής Αφήγησης. Ο τίτλος της συμμετοχής ήταν «Πολίτικο Ρομάντζο στα χρόνια των Φώτων».
Περίληψη του έργου: Με αφετηρία την επιπεδογραφία της Κωνσταντινούπολης στη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή η θεά Τύχη ταξιδεύει στη συνοικία Ψαμαθιά. Η ιστορία εστιάζει στον έρωτα κι εν τέλει τον γάμο δύο νέων, του Γιωργάκη και της Ελενίτζας, με φόντο την Πόλη στο τέλος του 18ου αιώνα. Ως στοιχείο δημιουργικής συσχέτισης του λογοτεχνικού κειμένου με τη Χάρτα του Ρήγα επιλέξαμε το νόμισμα της Αγχιάλου. Το συγκεκριμένο νόμισμα είναι συνδυασμός του Ρήγα και αποτελείται από δύο οπισθότυπους νομισμάτων Αγχιάλου αυτοκρατορικών χρόνων.
Στις δύο όψεις του νομίσματος παριστάνονται "Τύχη με τιμόνι και Ἀμάλ: κέρας" και "πλοῖον πλέον σημεῖον ἀγαθῆς τύχης". Ένα, λοιπόν, πλεούμενο, σημάδι αγαθής τύχης, διασχίζει τα θαλασσινά "Χάρτινα ύδατα" και αγκυροβολεί στην πολίτικη συνοικία "Ψαμαθιά", όπου διαδραματίζεται η ιστορία του Γιωργάκη και της Ελενίτζας. Η αγαθή Τύχη, που βρίσκεται στο τιμόνι του πλεούμενου, καθορίζει έτσι και την πορεία της ερωτικής ιστορίας των δύο νέων. Στη λογοτεχνία, εξάλλου, του νεοελληνικού διαφωτισμού η τύχη βρίσκεται με το μέρος των συνετών, κοινωνικά ισότιμων, νέων που ερωτεύονται μεν ελεύθερα αλλά ζητούν και την έγκριση των στοργικών γονέων.
Η ερωτική αυτή ιστορία αναδεικνύει τις βασικές ιδέες του διαφωτισμού και ειδικότερα την ελευθερία, την παιδεία και την ανεξαρτησία. Παράλληλα όμως έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τα ήθη της εποχής αναφορικά με τον έρωτα, τον γάμο και τη θέση της γυναίκας αλλά και να γνωρίσουμε το ανάγλυφο της Κωνσταντινούπολης, την αισθητική των κτιρίων, και την αρχιτεκτονική.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Ως επιδιωκόμενοι μαθησιακοί στόχοι για τους μελλοντικούς χρήστες του ψηφιακού μας έργου ορίζονται:
- Η επαφή με τα προεπαναστατικά δημιουργήματα της αποκαλούμενης «λογοτεχνικής σχολής» του Ρήγα αλλά και τις λογοτεχνικές, αισθητικές και ιδεολογικές αρχές που τη χαρακτηρίζουν και αναδύονται μέσα στη δεκαετία του 1790. Αυτά τα δημιουργήματα αποτελούν σημαντικές προσπάθειες όχι μόνο προς την κατεύθυνση της προβολής της φαναριώτικης λυρικής ποίησης αλλά και προς την ανανέωση του πεζού μυθοπλαστικού λόγου και καταδεικνύουν με τον τρόπο αυτόν την επανάσταση που συντελείται και στον χώρο της λογοτεχνίας.
- Η γνωριμία με ένα κείμενο ιστορικής σημασίας, το οποίο συνιστά το πρώτο έντεχνο πεζό δημιούργημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.
- Η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αποτυπώνεται σε ένα λογοτεχνικό κείμενο το ερωτικό βίωμα από τη σκοπιά του ερωτευμένου άνδρα ή της ερωτευμένης γυναίκας με ανίχνευση των κοινωνικών στερεοτύπων περί φύλου στο ιστορικό και πολιτισμικό συγκείμενο.
- Η σύνδεση της Χάρτας του Ρήγα με λογοτεχνικά κείμενα που παρήχθησαν στο ίδιο πολιτισμικό περιβάλλον, αυτό του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
- Η συνειδητοποίηση της διαχρονικότητας και της διατοπικότητας βασικών αξιών και ιδεών που προκύπτουν μέσα από το όραμα του Ρήγα και τη Μεγάλη Χάρτα για ελευθερία, ανεξαρτησία και ιστορική συνέχεια του ελληνισμού.
- Η έμπνευση και η δημιουργία νέων συνθέσεων με βάση τις αρχές της διεπιστημονικότητας και της διακαλλιτεχνικότητας από τους χρήστες πλέον του ψηφιακού έργου στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των ψηφιακών έργων που θα έχουν ως βάση τη Μεγάλη Χάρτα.
Μεθοδολογία υλοποίησης του ψηφιακού έργου
Η μεθοδολογία υλοποίησης της συγκεκριμένης ψηφιακής αφήγησης περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
- Με βάση τη Μεγάλη Χάρτα, ένα εξαιρετικό μέσο για την αφήγηση ιστοριών που χρησιμοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες της οπτικής επικοινωνίας, τα μέλη της ομάδας εστιάζουν στην επιπεδογραφία της Κωνσταντινούπολης, τις εικόνες και τα σύμβολα, όπως τα νομίσματα και η φιγούρα της Τύχης.
- Τα στοιχεία αυτά λειτουργούν ως αφετηρία για την αναζήτηση μίας ιστορίας που διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη. Επιλέγεται η πρώτη ιστορία από το έργο «Έρωτος αποτελέσματα», η οποία διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη και ειδικότερα στη συνοικία των Ψαμαθιών, που αποτυπώνεται μάλιστα και στην αντίστοιχη επιπεδογραφία.
- Ανάγνωση και μελέτη της συγκεκριμένης ιστορίας.
- Συγγραφή του σεναρίου από την ομάδα. Αναζήτηση της οπτικής γωνίας (φορέας της αφήγησης ένα από τα πρόσωπα της ιστορίας) και του βασικού ερωτήματος (η συσχέτιση του έρωτα ελεύθερων ανθρώπων – στο ιδεολογικό πλαίσιο του νεοελληνικού Διαφωτισμού – με τις αξίες, τις ιδέες και το όραμα της ελευθερίας, της επανάστασης και της συνέχειας του ελληνισμού).
- Επεξεργασία – επιμέλεια του σεναρίου με στόχο την οικονομία, την απλότητα της αφήγησης και τον κατάλληλο ρυθμό.
- Διαδικτυακή έρευνα σε ψηφιακά αποθετήρια βιβλιοθηκών, μουσείων, μορφωτικών ιδρυμάτων για τον εντοπισμό των κατάλληλων εικόνων στο πλαίσιο της ψηφιακής αναπαράστασης της ιστορίας.
- Χωρισμός του σεναρίου σε σκηνές, απόδοση ρόλων στα μέλη της ομάδας και ηχογράφηση του εκφωνημένου κειμένου (σπικάζ).
- Επιλογή της κατάλληλης μουσικής επένδυσης που θα φωτίσει συναισθηματικά το κείμενο («Ο Θούριος» του Ρήγα σε μουσική του Χρήστου Λεοντή).
- Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής από μαθήτρια της ομάδας για το κύριο μέρος της ψηφιακής αφήγησης.
- Συγκέντρωση του υλικού (εικόνων, εκφωνημένου κειμένου, μουσικής) και σύνθεση της ψηφιακής αφήγησης.
- Κοινοποίηση της ψηφιακής αφήγησης.
Τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν στην ψηφιακή αφήγηση
Τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν για το ψηφιακό έργο είναι τα εξής:
1) Audacity
2) OpenShot Video Editor
3) Photopea Online Photo Editor
4) Microsoft Paint 3D
5) https://support.microsoft.com (Επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο στα Windows 10).
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
https://photodentro.edu.gr/i-create/r/8545/870
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
https://photodentro.edu.gr/v/item/icreate/8545/870