Το 1950 ο διάσημος μαθηματικός Alan Turing προτείνει ένα τεστ για να διαπιστώσει αν μια μηχανή διαθέτει νοημοσύνη. Εάν ένας άνθρωπος συνομιλήσει με μια μηχανή και δεν αναγνωρίσει ότι δεν συνομιλεί με άνθρωπο, τότε η μηχανή διαθέτει νοημοσύνη.
Το 1955 ο John McCarthy προτείνει τον όρο 'Τεχνητή Νοημοσύνη'.
Το 1961 δημιουργείται το UNIMATE, το πρώτο βιομηχανικό ρομπότ που αντικαθιστά ανθρώπους σε γραμμή παραγωγής εργοστασίου.
Το 1964 δημιουργείται από τον Joseph Weizenbaum του ΜΙΤ, το πρώτο chatbot που μπορεί να συμμετέχει επιτυχώς σε συνομιλία με ανθρώπους.
Το 1966 δημιουργείται στο Stanford, το πρώτο ρομπότ γενικού σκοπού το οποίο μπορεί να κινείται και να ενεργεί αυτοβούλως.
Το 1997, η IBM με το Deep Blue καταφέρνει να νικήσει στο σκάκι τον παγκόσμιο πρωταθλητή Garry Kasparov.
Το 1998, η Cynthia Breazeal από το ΜΙΤ παρουσιάζει ένα ρομπότ που διαθέτει συναισθηματική νοημοσύνη και μπορεί να αντιδράσει σε ανθρώπινα συναισθήματα.
Το 1999, η SONY παρουσιάζει ένα εμπορικό προϊόν ρομπότ-σκύλου, το οποίο μπορεί να αναπτύξει σταδιακά νέες δεξιότητες και προσωπικότητα.
Το 2002 διατίθεται εμπορικά η πρώτη ρομποτική σκούπα, η οποία μπορεί να μαθαίνει να κινείται και να καθαρίζει το σπίτι αυτοβούλως.
Το 2011 η Apple παρουσιάζει έναν ευφυή εικονικό βοηθό, ο οποίος χρησιμοποιεί την ανθρώπινη φωνή για την επικοινωνία με τον χρήστη.
Το 2011 η IBM με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, νικά ανθρώπινους αντιπάλους στο δημοφιλές τηλεοπτικό παιχνίδι ερωτήσεων Jeopardy, κερδίζοντας έπαθλο 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
Το 2014 το chatbot Eugene Goostman, περνά με επιτυχία το Turing Test.
Το 2014 η Amazon παρουσιάζει ευφυή ψηφιακό βοηθό, ο οποίος χρησιμοποιεί την ανθρώπινη ομιλία για την επικοινωνία του με τον χρήστη και μπορεί να εκτελεί αγορές.
To 2016 η Microsoft παρουσιάζει ευφυές chatbot το οποίο μπορεί να συντάξει μηνύματα στο Twitter και να μάθει από τα σχόλια και τις απαντήσεις των χρηστών.
Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της Google, νικά στο σύνθετο επιτραπέζιο παιχνίδι GO, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ke Jie.