Η ιστορία του Διαδικτύου
Τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορική εξέλιξη του Διαδικτύου.
Τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορική εξέλιξη του Διαδικτύου.
Στις 29 Οκτωβρίου 1969, δύο υπολογιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας στο πανεπιστήμιο του Stanford και ένας στο πανεπιστήμιο του UCLA, συνδέονται για πρώτη φορά μεταξύ τους. Είναι οι πρώτοι εξυπηρετητές ενός δικτύου, που μία μέρα θα εξελισσόταν στο σημερινό Διαδίκτυο (Internet).
Πρόκειται για το δίκτυο ARPANET, και το πρώτο μήνυμα που θα αντάλλασσαν οι δύο υπολογιστές μεταξύ τους υποτίθεται ότι θα ήταν η λέξη Login (Σύνδεση), αλλά η σύνδεση μεταξύ των δύο πανεπιστημίων κατέρρευσε στο γράμμα "g".
Το ηλεκτρονικό μήνυμα (email) ανακαλύφθηκε το 1971 από τον Ρέι Τόμλινσον (Ray Tomlinson), ο οποίος εκείνη την περίοδο υλοποιούσε ένα σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για το δίκτυο ARPANET. Ο Τόμλινσον, μάλιστα, είναι αυτός που χρησιμοποίησε το σύμβολο @, το γνωστό μας "παπάκι" (που στα αγγλικά όμως προφέρεται at), για να ξεχωρίσει το όνομα χρήστη από τον υπολογιστή στον οποίο απευθύνονταν.
Το πρώτο email που στάλθηκε ήταν ένα δοκιμαστικό μήνυμα, του οποίου όμως το ακριβές περιεχόμενο δεν το γνωρίζουμε, γιατί ο Τόμλινσον δεν το διατήρησε. Ο ίδιος λέει ότι δεν ήταν κάτι σημαντικό, αλλά κάτι της μορφής QWERTYUIOP.
Το 1972 η Γαλλία ξεκίνησε το δικό της δίκτυο στα πρότυπα του ARPANET και το ονόμασε CYCLADES. Αν και τελικά το πρόγραμμα δεν προχώρησε πολύ, είχε μια πρωτοποριακή ιδέα για την εποχή: Υπεύθυνο για την κίνηση των δεδομένων στο δίκτυο δεν ήταν το ίδιο το δίκτυο, αλλά ο κάθε εξυπηρετητής ξεχωριστά.
Για τον λόγο αυτό το δίκτυο CYCLADES ανήκει σε αυτά με την μεγαλύτερη επιρροή στο σημερινό Διαδίκτυο.
Το 1974 ήταν μια πρωτοποριακή χρονιά. Δημοσιεύθηκε μια πρόταση για την σύνδεση μεταξύ τους δικτύων συμβατών με τα πρότυπα του ARPANET, δημιουργώντας ένα "δια-δίκτυο" (inter-network).
Η πρόταση αυτή εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα του σημερινού Διαδικτύου, στο πρωτόκολλο TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol=Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης και πρωτόκολλο του Internet). Ήταν τόσο αποτελεσματικό στην διασύνδεση ανεξάρτητων μεταξύ τους δικτύων, ώστε δοκιμάστηκε με επιτυχία(σαν αστείο) και σε δίκτυα ταχυδρομικών περιστεριών! Με το απαραίτητο, βέβαια, κόστος στην ταχύτητα.
Το 1977 ήταν η χρονιά που δημιουργήθηκε το μόντεμ (modem, διαποδιαμορφωτής) για προσωπικούς υπολογιστές(PC). Χάρις στην συσκευή αυτή έγινε δυνατή η σύνδεση υπολογιστών χρησιμοποιώντας το ήδη υπάρχον τηλεφωνικό δίκτυο, χωρίς να είναι απαραίτητη η εγκατάσταση καλωδίων από την αρχή.
Τα πρώτα μόντεμ κατασκευάστηκαν από τους Dennis Hayes και Dale Heatherington, οι οποίοι τα κατασκεύαζαν στην κουζίνα του σπιτιού τους.
Το 1978 έφερε και το πρώτο ανεπιθύμητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(spam, σπαμ), το οποίο στάλθηκε σε 600 χρήστες ARPANET της Καλιφόρνια, διαφημίζοντας έναν υπολογιστή DEC. Τα χρόνια που ακολούθησαν η χρήση του αυξήθηκε δραματικά, ενώ σήμερα 85% της παγκόσμιας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας θεωρείται σπαμ.
Ο όρος spam προέρχεται από το εμπορικό όνομα αμερικανικού προϊόντος κρέατος σε κονσέρβα στη δεκαετία του 1960 το οποίο εισαγόταν στη Μεγάλη Βρετανία σε μεγάλες ποσότητες.
Την χρονιά αυτή ο Σκοτ Φάλμαν(Scott Fahlman) προτείνει την χρήση των χαρακτήρων :-) και :-( για την αναπαράσταση των συναισθημάτων στα email και έτσι γεννιούνται οι Φατσούλες (emoticons ή smileys).
Το μήνυμα που έστειλε ο Φάλμαν για 20 χρόνια θεωρούνταν χαμένο, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2002 βρέθηκε σε ένα αντίγραφο ασφαλείας.
Το 1984 δημιουργείται το Σύστημα Ονομάτων Τομέων (Domain Name System, DNS) κάνοντας έτσι τις διευθύνσεις των υπολογιστών στο διαδίκτυο πολύ πιο εύκολες να τις θυμούνται οι άνθρωποι.
Οι διευθύνσεις των υπολογιστών στο διαδίκτυο είναι τέσσερις αριθμοί χωρισμένοι με τελείες, κάνοντας έτσι δύσκολη την απομνημόνευσή τους από τους ανθρώπους. Το σύστημα DNS αντιστοιχεί την αριθμητική διεύθυνση με μία λέξη ή φράση, που είναι όμως πολύ πιο εύκολη να την θυμούνται οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, η διεύθυνση www.example.com αντιστοιχεί στην αριθμητική 192.0.43.10.
Η πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση μέσω διαδικτύου έγινε το 1988 και υπεύθυνο ήταν το λεγόμενο σκουλήκι του Μόρις, παίρνοντας το όνομα του δημιουργού του, Ρόμπερτ Μόρις(Robert Tappan Morris).
Το συγκεκριμένο σκουλήκι υπολογιστή δεν προκαλούσε κάποια βλάβη στους μολυσμένους υπολογιστές, ωστόσο η εξάπλωσή του προκάλεσε σοβαρές διακοπές σε μεγάλα κομμάτια του Διαδικτύου.
To 1990 ο Τιμ Μπέρνερς Λι (Tim Berners-Lee) δημιουργεί τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web, WWW) και την γλώσσα HTML(HyperText Markup Language) για την δημιουργία των σελίδων, βασισμένος σε μία πρόταση που είχε κάνει ο ίδιος ένα χρόνο νωρίτερα. Η υπηρεσία του Παγκόσμιου Ιστού είναι σήμερα η δημοφιλέστερη στο Διαδίκτυο, με περισσότερες από 25 δισεκατομμύρια δημοσιευμένες σελίδες και περίπου 1,3 δισ. χρήστες παγκοσμίως, αριθμός που αυξάνεται μέρα με την ημέρα.
Η επινόηση του Τιμ Μπέρνερς Λι μεταμόρφωσε τον κόσμο, αφού άλλαξε τα στάνταρ όχι μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας, όπως διακίνηση και εμπόριο αγαθών, εκπαίδευση, ταξίδια, ενημέρωση, χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Είναι αυτή που πραγματικά άνοιξε το Διαδίκτυο σε πολύ ευρεία μάζα χρηστών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Την χρονιά αυτή δημιουργήθηκε και το πρότυπο για τα αρχεία ήχου MP3. Το πολύ μικρό τους μέγεθος σε συνδυασμό με την πολύ καλή ποιότητα ήχου τα καθιέρωσαν ως στάνταρ και επέτρεψαν τον διαμοιρασμό τραγουδιών και ολόκληρων άλμπουμ μέσω του Διαδικτύου.
Ένα τραγούδι σε μορφή MP3, λόγω του μεγάλου βαθμού συμπίεσης που επιτυγχάνει, έχει μέγεθος περίπου το 1/10 συγκριτικά με το ίδιο τραγούδι σε ένα CD μουσικής (Audio CD). Αυτό πρακτικά μεταφράζεται ότι ένα τυπικό CD μουσικής 74 λεπτών μπορεί να αποθηκεύσει περίπου δεκαπλάσιο μέγεθος, δηλαδή 740 λεπτά, αν τα τραγούδια του μετατραπούν σε MP3.
Ο πρώτος φυλλομετρητής (browser) του Διαδικτύου για το ευρύ κοινό ήταν ο Mosaic. Παρ' όλο που δεν ήταν ο πρώτος που δημιουργήθηκε, ήταν ο πρώτος φυλλομετρητής που έκανε το Διαδίκτυο προσιτό σε άτομα χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις υπολογιστών, χάρις στο γραφικό περιβάλλον (GUI) του και στην ικανότητά του να εμφανίζει τις εικόνες μαζί με το κείμενο, αντί να τις ανοίγει σε νέο παράθυρο.
Ένα χρόνο μετά η εταιρεία Netscape, έχοντας προσλάβει τους αρχικούς δημιουργούς του Mosaic, θα εκδόσει τον φυλλομετρητή NetScape Navigator, απόγονος του οποίου είναι ο πολύ γνωστός φυλλομετρητής Mozilla Firefox.
Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, οι σημερινοί σύγχρονοι φυλλομετρητές διατηρούν πολλά χαρακτηριστικά από το γραφικό περιβάλλον του Mosaic, όπως η γραμμή διευθύνσεων, τα κουμπιά πίσω, μπροστά, επαναφόρτωση κτλ.
To 1998 δημιουργείται η εταιρεία Google από τους Λάρυ Πέιτζ (Larry Page) και Σεργκέι Μπριν (Sergey Brin), παρουσιάζοντας την δημοφιλή μηχανή αναζήτησής της.
Η λέξη google προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης googol, η οποία εκφράζει μαθηματικό όρο και σημαίνει το «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Διαδικτύου.
Την χρονιά αυτή ιδρύεται η Βικιπαίδεια (Wikipedia), μία πολυγλωσσική Διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που το περιεχόμενό της το δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες και είναι ελεύθερα προσβάσιμο από όλους.
Η Βικιπαίδεια γράφεται σε συνεργασία από εθελοντές από όλο τον κόσμο. Οποιοσδήποτε μπορεί να επεξεργαστεί λήμματα, απλώς πατώντας στη σύνδεση επεξεργασία που εμφανίζεται στην κορυφή της κάθε σελίδας.
Λόγω αυτού του τρόπου λειτουργίας, η Βικιπαίδεια θεωρείται από τις πρώτες τοποθεσίες που άνοιξαν τον δρόμο για τα μεταγενέστερα δίκτυα κοινωνικού περιεχομένου (social url).
Το 2004 ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Mark Zuckerberg) δημιουργεί το Facebook, αν και το αρχικό του όνομα ήταν The Facebook. Αργότερα το πρόθεμα The εγκαταλήφθηκε, ωστόσο ο σύνδεσμος www.thefacebook.com εξακολουθεί να ισχύει.
Στην αρχή ήταν ανοιχτό μόνο για φοιτητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard) και αργότερα προστέθηκαν και άλλα αμερικάνικα πανεπιστήμια και μερικά λύκεια. Από το 2006 και μετά η πρόσβαση έγινε ελεύθερη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη πάνω από 13 χρονών.
Το Facebook είναι ένας καλός τρόπος δικτύωσης με φίλους και γνωστούς. Ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την χρήση του, γιατί υπάρχει κίνδυνος παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Στον ιστοχώρο του saferinternet μπορείτε να βρείτε πολύ καλές οδηγίες για την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής από το Facebook.
To 2005 δημιουργείται το YouTube, από τους Τσαντ Χάρλει (Chad Hurley), Στιβ Τσεν (Steve Chen) και Τζοντ Καρίμ (Jawed Karim), δίνοντας την δυνατότητα στους χρήστες του να μπορούν εύκολα να δημοσιεύουν τα βίντεό τους. Αρχίζει σιγά-σιγά να φαίνεται η δυναμική του Διαδικτύου ότι μπορεί ως μέσο να αντικαταστήσει την τηλεόραση και το τηλέφωνο, αφού την περίοδο εκείνη ανέβαιναν 65.000 βίντεο κάθε μέρα.
Ένα χρόνο αργότερα η Google θα αγοράσει το YouTube για το ποσό των 1,65 δις δολλαρίων. Σήμερα, το YouTube μεταδίδει περίπου 4 δις βίντεο ημερησίως και είναι η τρίτη πιο δημοφιλή τοποθεσία στο Διαδίκτυο, μετά το Google και το Facebook.
Τον Ιανουάριο του 2010 συνέβη κάτι σημαδιακό για τα προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο. Ήταν η πρώτη φορά που φυλλομετρητής άλλης εταιρείας ξεπερνά τον Internet Explorer της Microsoft ως δημοφιλέστερος παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, ο Firefox 3.5 ξεπέρασε τους Internet Explorer 7 και 8 κατά ένα μικρό ποσοστό. Βέβαια δύο μήνες αργότερα ο Internet Explorer 8 επανήλθε ως δημοφιλέστερος παγκοσμίως, αλλά η αρχή είχε γίνει.
Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα εδώ και καιρό δεν ήταν εύκολα για τον Internet Explorer. Οι ανταγωνιστές ήταν πολλοί και καλύτεροι σε αρκετά επίπεδα, χτυπώντας τον Internet Explorer στα σημεία της ταχύτητας και συμβατότητας με τα καινούργια πρότυπα του Διαδικτύου(CSS, SVG, HTML5, WebGL κτλ).
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία(Αυγ 2013), την πρωτιά στα προγράμματα περιήγησης φαίνεται να την κατέχει ο Chrome της εταιρείας Google, με τον Internet Explorer στην δεύτερη θέση και τον Firefox στην τρίτη.
Τον Δεκέμβριο του 2012, η Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web Consortium, W3C) ορίζει την έκδοση 5 της γλώσσας HTML ως επίσημο υποψήφιο αντικαταστάτη των προηγούμενων εκδόσεων της διάσημης γλώσσας περιγραφής ιστοσελίδων. Η τελική σταθερή έκδοσή της σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στα τέλη του 2014.
Η HTML 5 είναι μία προσπάθεια να ενοποιηθούν οι πολλές διαφορετικές τεχνολογίες του Διαδικτύου(Adobe Flash, Sun Java, Microsoft Silverlight, WebGL, CSS3 κτλ) σε μία γλώσσα που θα είναι εύκολα κατανοητή από τις συσκευές(υπολογιστές, κινητά, tablet κτλ), χωρίς την ύπαρξη άλλων προσθέτων.
Μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο απλός χρήστης του Διαδικτύου, ο οποίος θα μπορεί να απολαμβάνει σελίδες εμπλουτισμένες με εικόνες, ήχο, βίντεο ακόμα και τρισδιάστατα γραφικά και όλα αυτά μέσα στο περιβάλλον του φυλλομετρητή του, χωρίς την ανάγκη για εγκατάσταση πρόσθετων προγραμμάτων.