Γίνεται Φόρτωση

Μια μικρή ματιά στην ιστορία των υπολογιστών.

Μία περιήγηση στα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την μεγαλύτερη ίσως ανακάλυψη του ανθρώπου.

Γίνεται Φόρτωση

2200 BCE

Άβακας(2200 π.Χ)

Γύρω στο 2200 π.Χ. οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει πολύ το εµπόριο και χρειάζονταν κάτι να τους βοηθά στους υπολογισμούς τους. Υπάρχει ένα ρητό που λέει ‘Η ανάγκη είναι η µητέρα της δηµιουργίας’. Αυτή η ανάγκη τους οδήγησε στο να δηµιουργήσουν τον πρώτο υπολογιστή, που δεν ήταν άλλος από το γνωστό Αριθµητήριο που χρησιμοποιούν όλα (σχεδόν) τα παιδιά στην πρώτη τάξη του σχολείου. Το επίσημο όνοµά του είναι Άβακας. Τον Άβακα τον βελτίωσαν σε σημαντικό βαθμό οι Κινέζοι αρκετά χρόνια αργότερα και του έδωσαν τη µορφή που έχει σήμερα. Αναφέρουμε, επίσης, ότι πολλά σχολεία σε φτωχές χώρες του Κόσμου χρησιμοποιούν τον Άβακα όχι μόνο στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, αλλά και σε µεγαλύτερες.

Η λέξη άβακας προέρχεται από την ελληνική λέξη άβαξ που σημαίνει 'τραπέζι υπολογισμών'. Επειδή το άβαξ σήμαινε και 'τραπέζι με άμμο ή σκόνη' που χρησιμοποιείτο για την σχεδίαση γεωμετρικών σχημάτων, υπάρχει επίσης η υπόθεση ότι η Ελληνική λέξη προήλθε από την Σημιτική ρίζα ābāq, την Εβραϊκή λέξη για την σκόνη.

Γίνεται Φόρτωση

100 BCE

Μηχανισμός των Αντικυθήρων(100 π.Χ)

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει τεράστιο πολιτισμό και, φυσικά, ενδιαφέρθηκαν για τις Επιστήμες όπως Μαθηματικά, Αστρονομία κ.α. Οι πληροφορίες που έχουμε για την αρχαία ελληνική τεχνολογία είναι κυρίως γραπτές. Οι μόνοι μηχανισμοί (ή θραύσματά τους) που έχουν μέχρι στιγμής ανακαλυφθεί είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και ο Βυζαντινός μηχανισμός.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι συσκευή αστρονομικών υπολογισμών που χαρακτηρίζεται παγκόσμια ως ο «Αρχαιότερος Υπολογιστής». Κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ. στη Ρόδο και διέθετε 32 οδοντωτά γρανάζια. Κατά τη μεταφορά του στη Ρώμη το πλοίο που τον μετέφερε βυθίστηκε κοντά στα Αντικύθηρα και ανακαλύφθηκε γύρω στα 1900 από ομάδα σφουγγαράδων. Σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι διαστάσεις του είναι 16 x 32 x 9 cm (ίδιες με αυτές ενός σύγχρονου φορητού υπολογιστή). Αποτελούνταν από ένα κέλυφος με ενδεικτικούς πίνακες στην εξωτερική του όψη και ένα πολυσύνθετο μηχανισμό 32 τροχών στο εσωτερικό του. Ο πίνακας έδειχνε την ετήσια κίνηση του ήλιου στο ζωδιακό κύκλο καθώς και τις ανατολές και τις δύσεις των λαμπρών άστρων και αστερισμών κατά τη διάρκεια του έτους.

Γίνεται Φόρτωση

1610

Τα «Κόκκαλα του Νέπιερ»(1610)

Ο γνωστός από τη δημιουργία των Νεπερίων λογαρίθμων Σκώτος μαθηματικός Τζον Νέπιερ(John Napier) βασίστηκε σε ένα αρχαίο Ινδικό σύστημα υπολογισμών και δημιούργησε ένα αβάκιο με ράβδους, που έμεινε στην Ιστορία με την ονομασία «Κόκκαλα του Νέπιερ», επειδή οι ράβδοι του ήταν κοκκάλινες. Με τα «κόκκαλα» αυτά ήταν δυνατός ο σχετικά εύκολος υπολογισμός γινομένων αλλά και πηλίκων. Η μέθοδος αυτή ήταν αρκετά δημοφιλής και την χρησιμοποιούσαν μέχρι κα τον 20ο αιώνα σε πολλές χώρες, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα «κόκκαλα του Νέπιερ» έγιναν, με την πάροδο του χρόνου, αρκετές βελτιώσεις, ώστε να έχουν καλύτερη αναγνωσιμότητα και να μπορούν να χρησιμοποιούνται και για άλλους υπολογισμούς, όπως π.χ. για τον υπολογισμό της τετραγωνικής ρίζας ενός αριθμού.

Γίνεται Φόρτωση

1645

Η μηχανή του Pascal(1645)

Ο Γάλλος μαθηματικός Μπλεζ Πασκάλ (Blaise Pascal) κατασκεύασε το 1645 την πρώτη αληθινή αριθμομηχανή, η οποία επονομάστηκε Πασκαλίνα (Pascaline). Με τη μηχανή αυτή μπορούσε κάποιος να κάνει (σχετικά) εύκολα μαθηματικούς υπολογισμούς. Η μηχανή του Pascal είχε τροχαλίες, τις οποίες, όταν περιέστρεφε ο χρήστης εμφάνιζαν τα αποτελέσματα. Η μηχανή είχε μικρές διαστάσεις και μπορούσε εύκολα να χωρέσει σε ένα μικρό τραπέζι. Ο αρχικός «υπολογιστής» είχε πέντε γρανάζια (με αποτέλεσμα να μπορεί να κάνει υπολογισμούς με σχετικά μικρούς αριθμούς), αλλά κατασκευάστηκε και σε παραλλαγές με έξι και οκτώ γρανάζια.

Η μηχανή εκτελούσε δύο πράξεις, πρόσθεση και αφαίρεση. Στο επάνω μέρος υπήρχε μια σειρά από οδοντωτούς τροχούς (γρανάζια), που το καθένα περιείχε τους αριθμούς από 0 έως 9. Ο πρώτος τροχός συμβόλιζε τις μονάδες, ο δεύτερος τις δεκάδες, ο τρίτος τις εκατοντάδες, κ.ο.κ.

Γίνεται Φόρτωση

1674

Η μηχανή του Leibniz(1674)

O Leibniz, το 1674, τελειοποίησε τη μηχανή του Pascal ώστε να μπορεί να εκτελεί πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις. Στα αρχικά στάδια της καριέρας του, επινόησε το δυαδικό αριθμητικό σύστημα που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση για τις γλώσσες προγραμματισμού των υπολογιστών.

Γίνεται Φόρτωση

1822

Η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ (1822)

Ο 19ος αιώνας ήταν ο Αιώνας του Ατμού, μια και είχαν δημιουργηθεί πάρα πολλές μηχανές που εργάζονταν ‘αυτόματα’ με ατμό. Ο Βρετανός μαθηματικός Τσαρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage) σχεδίασε μια αυτόματη μηχανή, που θα εργαζόταν με ατμό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση υπολογισμών. Οι ιδέες του ήταν πολύ πρωτοποριακές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πραγματοποίησή τους λόγω των περιορισμών της τεχνολογίας της εποχής. Έτσι, η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ έμεινε μόνο στη θεωρία και δεν κατασκευάστηκε ποτέ όσο ζούσε ο εφευρέτης της, παρά τις προσπάθειές του.

Γίνεται Φόρτωση

1841

Άντα Λάβλεϊς, η πρώτη αναλύτρια/προγραμματίστρια (1815 - 1852)

Η μηχανή του Μπάμπατζ ήταν πολύ πρωτοποριακή για την εποχή της, γι’ αυτό και δεν κατάφερε να την δημιουργήσει όπως την ήθελε. Τα σχέδιά του, όμως, δεν πήγαν χαμένα, μια και η Άντα Λάβλεϊς‎ (Ada Lovelace) τα κατέγραψε και τα επεξεργάστηκε, κάνοντάς την να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη προγραμματίστρια/αναλύτρια υπολογιστών. Προς τιμή της, μια από τις σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού πήρε το όνομά της (Ada). Αξίζει να αναφέρουμε πως η λαίδη Άντα ήταν κόρη του φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα που βοήθησε πάρα πολύ την Ελληνική Επανάσταση.

Γίνεται Φόρτωση

1890

Η μηχανή του Χόλεριθ(1890)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συγκέντρωναν πάρα πολλούς ανθρώπους που πήγαιναν εκεί για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Στα τέλη του 19ου αιώνα η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. αποφάσισε να κάνει μια απογραφή του πληθυσμού της χώρας. Οι υπεύθυνοι ήθελαν να μάθουν πόσους κατοίκους έχει η χώρα τους. Όμως, επειδή η χώρα ήταν πολύ μεγάλη, η διαδικασία απογραφής ήταν τεράστια και ιδιαίτερα χρονοβόρα. Γι’αυτό έκαναν ένα διαγωνισμό για τη δημιουργία μιας μηχανής που θα διευκόλυνε την επεξεργασία και καταγραφή των στοιχείων που θα συγκεντρώνονταν από την απογραφή.

Ο Χέρμαν Χόλεριθ (Herman Hollerith) κατασκεύασε για το διαγωνισμό μια μηχανή, με την οποία η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. κατάφερε να ολοκληρώσει την απογραφή μέσα σε δύο χρόνια, χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής. Η μηχανή αυτή ονομάστηκε Census Tabulator (Ταξινομέας Απογραφής) και ήταν η απαρχή για τη δημιουργία της μεγαλύτερης (ως πριν λίγα χρόνια) εταιρείας υπολογιστών στον κόσμο, της ΙΒΜ (International Business Machines).

Λίγα χρόνια αργότερα, ένα στέλεχος της ΙΒΜ θα δηλώσει: «Στον κόσμο υπάρχει αγορά μόνο για μισή δωδεκάδα υπολογιστές».

Γίνεται Φόρτωση

1945

Ο υπολογιστής Eniac(1945)

Το 1946, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονταν μια συσκευή η οποία να βοηθά τους στρατιωτικούς στους υπολογισμούς για να βρίσκουν τα όπλα τους το στόχο με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μηχάνημα που αντί για μηχανικά μέρη χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λυχνίες, κατασκευασμένες από τον Λι Ντε Φορέ (Lee DeForest). Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής επονομάστηκε ENIAC.

Ήταν τεράστιος σε μέγεθος (καταλάμβανε έναν ολόκληρο όροφο), και έπρεπε να τον ελέγχουν συνεχώς ειδικοί επιστήμονες. Περιείχε περισσότερες από 18.000 λυχνίες κενού και 1500 ηλεκτρονόμους. Ζύγιζε 30 τόνους και καταλάμβανε 63 τετραγωνικά μέτρα χώρο. Κατανάλωνε 140 κιλοβάτ ισχύος.

Ακόμα και ο πιο ταπεινός σημερινός υπολογιστής είναι χιλιάδες φορές καλύτερος από τον ENIAC ως προς τις δυνατότητες. Ήταν, όμως, η πρώτη σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας υπολογιστικής μηχανής.Ο προγραμματισμός του γινόταν με τη ρύθμιση 6.000 διακοπτών πολλών θέσεων και με την σύνδεση ενός πλήθους υποδοχών με καλώδια (βραχυκυκλωτές). Αυτό αποτελούσε και το μεγάλο του πρόβλημα καθώς έπρεπε να προγραμματίζεται με το χέρι, ανοίγοκλείνοντας διακόπτες και βραχυκυκλώνοντας τις υποδοχές με τα συνδετικά καλώδια. Όμως, ήταν σημαντικά ταχύτερος από οποιοδήποτε άλλον ηλεκτρομηχανικό υπολογιστή της εποχής του, καθώς μπορούσε να εκτελέσει 5.000 προσθέσεις ανά δευτερόλεπτο.

Γίνεται Φόρτωση

1954

Τρανζίστορ(1954)

Την περίοδο αυτή οι λυχνίες αντικαθίστανται από τρανζίστορς. Οι ηλεκτρονικές αυτές κατασκευές (κρυσταλλοτρίοδοι, όπως τις ονομάζουν οι Επιστήμονες του κλάδου της Ηλεκτρονικής), επιτρέπουν τη δημιουργία μικρότερων και ταχύτερων υπολογιστών. Το 1956 στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.) κατασκευάστηκε ο πρώτος Ηλεκτρονικός Υπολογιστής που λειτουργούσε με τρανζίστορς, ο ΤΧ-0.

Γίνεται Φόρτωση

1958

Ολοκληρωμένο κύκλωμα(1958)

Το 1958, ο Τζακ Κίλμπυ Jack Kilby της εταιρείας Texas Instruments κατάφερε να δημιουργήσει κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο των ηλεκτρονικών για πάντα. Κατασκεύασε το πρώτο Ολοκληρωμένο Κύκλωμα συνδυάζοντας τρανζίστορς, πυκνωτές, αντιστάτες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όλα τοποθετημένα στο ίδιο κομμάτι από πυρίτιο. Το δημιούργημα του Κίλμπυ επέτρεψε στους επιστήμονες να κατασκευάσουν υπολογιστές τόσο μικρούς ώστε να μπορούμε ακόμη και να τους μεταφέρουμε. Χρησιμοποιείται, επίσης, σε μια πληθώρα άλλων εφαρμογών, όπως τηλεπικοινωνίες, πολυμέσα, ακόμη και παιχνίδια.

Γίνεται Φόρτωση

1971

Προσωπικοί Υπολογιστές(1971)

Οι υπολογιστές που έχουμε σήμερα ανήκουν στην 4η Γενιά. Ο κάθε ένας από αυτούς είναι εφοδιασμένος με Επεξεργαστή (CPU), έχει τη δική του Μνήμη, μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών, οθόνη, και κάποιο είδος μέσου για να δίνουμε πληροφορίες στον υπολογιστή (πληκτρολόγιο, πενάκι, ποντίκι κλπ).

Σύμφωνα με το νόμο του Moore, κάθε 18 περίπου μήνες η ισχύς των παραγόμενων υπολογιστών διπλασιάζεται. Έτσι, γίνεται αντιληπτό γιατί ένας υπολογιστής που αγοράζεται σήμερα είναι (περίπου) δύο φορές ταχύτερος από έναν υπολογιστή της ίδιας «κατηγορίας» που αγοράστηκε πριν ενάμιση χρόνο.

Γίνεται Φόρτωση

1973

Ο πρώτος σύγχρονος Προσωπικός Υπολογιστής(1973)

Ο Μicral είναι ο πρώτος σύγχρονος προσωπικός υπολογιστής, που βασίζεται στο μικροεπεξεργαστή 8008 της Intel.

Γίνεται Φόρτωση

1974

O πρώτος υπολογιστής με ποντίκι(1974)

Οι ερευνητές της Χerox στο Palo Alto Research Center σχεδιάζουν τον πρώτο υπολογιστή εφοδιασμένο με ποντίκι(mouse).

Ο πρώην τεχνικός πολεμικών ραντάρ Douglas Engelbart διεύθυνε την εφεύρεση του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστικού ποντικιού στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στο Stanford Research International (SRI). Ο Engelbart και ο Bill English συνεργάστηκαν συγκρίνοντας διάφορα ποντίκια για την ταχύτητα και την ακρίβειά τους. Ο Bill English κατασκεύασε το πρωτότυπο ποντίκι σύμφωνα με τις αντιλήψεις του Engelbart. Ο Bill English πιστώνεται με την πρώτη χρήση του όρου ποντίκι στην έκδοση του 1965 του 'Computer-Aided Display Control'.

Γίνεται Φόρτωση

1976

O υπολογιστής Apple I(1976)

Ο Στηβ Βόζνιακ σχεδιάζει τον υπολογιστή Apple I. Ο υπολογιστής είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου πάνω σε μία μοναδική πλακέτα κυκλωμάτων.

Ο φίλος του Βόζνιακ Στηβ Τζομπς είχε την ιδέα να πουλήσει τον υπολογιστή. Πουλήθηκε ως το πρώτο προϊόν της εταιρείας Apple ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 1976. Η τιμή του πώλησης ήταν 666.66$.

Γίνεται Φόρτωση

1980

O πρώτος σκληρός δίσκος(1980)

Η Seagate Technology δημιουργεί τον πρώτο σκληρό δίσκο για μικροϋπολογιστές, τον ST-506 Είχε μέγεθος 5 MegaBytes(ΜΒ) και κόστιζε 1500 δολλάρια.

Γίνεται Φόρτωση

1980

Οπτικός δίσκος(1980)

Για πρώτη φορά το 1980, η Philips και Sony παρουσίασαν τον Οπτικό Δίσκο(Compact Disk, CD) ως αποτέλεσμα σχετικής συνεργασίας. Το CD είναι διαθέσιμο στην αγορά από τα τέλη του 1982 και παραμένει ως το επίσημο μέσο για τις εμπορικές μουσικές καταγραφές έως σήμερα.

Γίνεται Φόρτωση

1983

Ο πρώτος φορητός υπολογιστής(1983)

Η εταιρία Compaq παρουσιάζει τον Compaq Portable, τον πρώτο φορητό Προσωπικό Υπολογιστή(PC). Ζύγιζε 12.5 κιλά και δίπλωνε σε μία θήκη παρόμοια με αυτήν των φορητών ραπτομηχανών. Η οθόνη του ήταν ασπρόμαυρη 9 ιντσών και κόστιζε 3.590 δολλάρια.

Γίνεται Φόρτωση

1984

Ο πρώτος υπολογιστής παλάμης(1984)

Η εταιρία Psion παρουσιάζει τους Psion Organiser I(1984) και τον Psion Organiser IΙ(1986), τους πρώτους υπολογιστές παλάμης(PDA's), οι οποίοι δεν είχαν λειτουργικό σύστημα, ωστόσο περιείχαν ηλεκτρονικό ημερολόγιο και κατάλογο διευθύνσεων επαφών με δυνατότητα αναζήτησης.

Γίνεται Φόρτωση

1996

Ο πρώτος υπολογιστής παλάμης με οθόνη αφής (1996)

Η εταιρία Palm παρουσιάζει τον Palm Pilot I, τον πρώτο υπολογιστή παλάμης με λειτουργικό σύστημα το Palm OS, το οποίο είναι σχεδιασμένο για συσκευές με γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας(GUI) και οθόνη αφής(touchscreen).

Γίνεται Φόρτωση

2007

Το iPhone (2007)

Ο ιδρυτής της εταιρίας Apple Στηβ Τζομπς(Steve Jobs) παρουσιάζει το iPhone, ανοίγοντας την αγορά των έξυπνων κινητών (smartphones) στο ευρύ κοινό. Ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο με οθόνη πολυαφής(multitouch) και καθόλου φυσικό πληκτρολόγιο και ποντίκι, χαρακτηστικά που μέχρι πρότινος τα είχαν οι υπολογιστές ταμπλέτες(tablet).

Γίνεται Φόρτωση

2009

Το λειτουργικό σύστημα Android (2009)

Τον Απρίλιο του 2009, ο οργανισμός Open Handset Alliance κυκλοφορεί την πρώτη επίσημη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android, ενός λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές, όπως τα έξυπνα κινητά και οι ταμπλέτες.

Στόχος τους οργανισμού, στον οποίο συμμετέχουν η εταιρεία Google μαζί με άλλες μεγάλες εταιρίες του χώρου, είναι η δημιουργία προτύπων ανοίχτου τύπου(open standards) για φορητές συσκευές.

 
Άβακας(2200 π.Χ)
2200 BCE

Άβακας(2200 π.Χ)

Μηχανισμός των Αντικυθήρων(100 π.Χ)

Τα «Κόκκαλα του Νέπιερ»(1610)

Η μηχανή του Pascal(1645)

Η μηχανή του Leibniz(1674)

Η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ (1822)

Άντα Λάβλεϊς, η πρώτη αναλύτρια/προγραμματίστρια (1815 - 1852)

Η μηχανή του Χόλεριθ(1890)

Ο υπολογιστής Eniac(1945)

Τρανζίστορ(1954)

Ολοκληρωμένο κύκλωμα(1958)

Προσωπικοί Υπολογιστές(1971)

Ο πρώτος σύγχρονος Προσωπικός Υπολογιστής(1973)

O πρώτος υπολογιστής με ποντίκι(1974)

O υπολογιστής Apple I(1976)

O πρώτος σκληρός δίσκος(1980)

Οπτικός δίσκος(1980)

Ο πρώτος φορητός υπολογιστής(1983)

Ο πρώτος υπολογιστής παλάμης(1984)

Ο πρώτος υπολογιστής παλάμης με οθόνη αφής (1996)

Το iPhone (2007)

Το λειτουργικό σύστημα Android (2009)

12000 BCE
11000 BCE
10000 BCE
9000 BCE
8000 BCE
7000 BCE
6000 BCE
5000 BCE
4000 BCE
3000 BCE
2000 BCE
1000 BCE
1000
2000
3000
4000
5000
6000
7000
8000
9000
10000
11000
12000
3200 BCE
3100 BCE
2900 BCE
2800 BCE
2700 BCE
2600 BCE
2500 BCE
2400 BCE
2300 BCE
2200 BCE
2100 BCE
1900 BCE
1800 BCE
1700 BCE
1600 BCE
1500 BCE
1400 BCE
1300 BCE
1200 BCE
1100 BCE
900 BCE
800 BCE
700 BCE
600 BCE
500 BCE
400 BCE
300 BCE
200 BCE
100 BCE
100
200
300
400
500
600
700
800
900
1100
1200
1300
1400
1500
1600
1700
1800
1900
2100
2200
2300
2400
2500
2600
2700
2800
2900