Καλομοιρης Μανωλης
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η εικόνα αφορά μια ελαιογραφία με το πορτραίτο του Μανώλη Καλομοίρη, του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη, παιδαγωγού και ακαδημαϊκού που κυριάρχησε στη μουσική σκηνή της χώρας μας μέχρι τον θάνατό του, το 1962. Γεννημένος στη Σμύρνη το 1883, σπούδασε μουσική στην γενέτειρά του, την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και τη Βιέννη. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1910, οπότε και συνδέθηκε με το κίνημα του δημοτικισμού αλλά και με μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες όπως ο Κωστής Παλαμάς αλλά και ο Νίκος Καζαντζάκης. Θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της ελληνικής Εθνικής Σχολής μουσικής αφού συνέβαλε στο πάντρεμα της λόγιας μουσικής με το δημοτικό τραγούδι και η ελληνική παράδοση.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για την αναζήτηση πληροφοριών γύρω από όνομα του συγκεκριμένου μουσουργού, πληροφορίες που θα μπορούσαν να εντοπίσουν οι μαθητές/τριες αναλαμβάνοντας μια έρευνα μέσα από την αξιοποίηση του διαδικτύου και άλλων αρχειακών πηγών. Ως αρχικό έναυσμα για αυτή την αναζήτηση μπορεί να δοθεί με την πληροφόρηση της ανακύρηξης μιας ολόκληρης χρονιάς ως «έτος Μ.Καλομοίρη» (το 2012, υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού). Ο Μ. Καλομοίρης συνέθεσε πάνω από 220 έργα, τα οποία περιλαμβάνουν ποικιλία ειδών, ενώ έγραψε έργα για παιδιά, αλλά και μουσικοπαιδαγωγικά βιβλία. Επιπλέον εμπλέχθηκε σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων που συνέβαλαν στην αναβαθμιση της ποιότητας της μουσικής παραγωγής στη χώρα μας. Μέσα από αυτή την έρευνα θα μπορούσαν οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν την πληθωρική προσωπικότητα του Μανώλη Καλομοίρη αλλά και να αναγνωρίσουν την προσφορά του στην αναβάθμιση της εγχώριας μουσικής παραγωγής.
Από την άλλη πλευρά η προσφορά του Μανώλη Καλομοίρη στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ελλάδας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα υπήρξε πολύτιμη, αφού η επιλογή μελοποίησης συγκεκριμένων έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ποίησης της εποχής του συνέβαλε τόσο στη δημοσιοποίηση τους σε ευρύτερο κοινό όσο και στην ενίσχυση του κινήματος του δημοτικισμού. Η φωτογραφία του κορυφαίου μουσουργού μπορεί να αξιοποιηθεί στην προσέγγιση του θέματος του δημοτικισμού και των σημαντικών προσωπικοτήτων που τον εκπροσώπησαν αλλά και των παραγόντων που συνέβαλαν στην ενδυνάμωση και τελική νίκη του.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
9 - 15
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/1663
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Μουσική Music EducationΜουσική > Δημιουργοί ComposersΔημιουργοί
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Τέχνες, Γράμματα και Πολιτισμός Arts, Letters and CultureΤέχνες, Γράμματα και Πολιτισμός
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να θυμούνται
συναισθηματικός > να δίνουν προσοχή
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΕΛΠΙΣ ΤΟΚΜΑΚΙΔΟΥ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΟΣΔΟΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ