Βυρσοδεψειο Ζαφειρακη
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Φωτογραφία του Βυρσοδεψείου Ν. Ζαφειράκη που λειτούργησε από το 1902 στην περιοχή Ταμπάκικα της Χίου. Ειδικότερα παρουσιάζεται μηχάνημα-ξηραντήριο με το οποίο διοχετευόταν ζεστός αέρας, ώστε τα δέρματα να γίνουν πιο μαλακά και επεξεργάσιμα. Βυρσοδεψία είναι η διαδικασία που ακολουθείται με τη βοήθεια τεχνικών και χημικών επεξεργασιών, ώστε τα δέρματα να είναι αδιάβροχα αλλά και να μη σαπίζουν. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα. Τα βυρσοδεψεία λειτούργησαν σε παραθαλάσσιες περιοχές, ώστε να είναι άμεση η χρήση του θαλασσινού νερού. Μετά την εκδορά των ζώων το δέρμα τους έπρεπε να αλατιστεί, ώστε να απορροφηθεί η υγρασία του και να μειωθεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τα πρώτα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την κατεργασία των δερμάτων ή αλλιώς για τη "δέψη" των δερμάτων ήταν ο καπνός και το στέγνωμα στον ήλιο. Η κυριότερη μέθοδος δέψης σήμερα είναι με την τανίνη, μία ουσία που προέρχεται από τη φλούδα δέντρων όπως η ακακία, η καστανιά. Τα δέρματα με τανίνη απορροφούν την υγρασία και γι΄αυτό είναι πιο κατάλληλα για την κατασκευή υποδημάτων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Οι μαθητές με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού μπορούν να περιγράψουν την εικόνα και να υποθέσουν το χώρο από τον οποίο προέρχεται. Προτείνεται να συζητηθεί το επάγγελμα του βυρσοδέψη ή αλλιώς ταμπάκη ως ένα παραδοσιακό επάγγελμα. Με την παρότρυνση του εκπαιδευτικού οι μαθητές μπορούν ατομικά ή ομαδικά να αναζητήσουν φωτογραφικό υλικό και προφορικές μαρτυρίες από το διαδίκτυο κι ακόμη από μουσεία, αρχεία και βιβλιοθήκες στην περιοχή τους για επαγγέλματα που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές είναι δυνατό να αναζητήσουν πληροφορίες για τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα (και στην περιοχή τους όπου είναι εφικτό) από τα τέλη του 19ου αι. και έως τα μέσα του 20ού αι. το είδος των επιχειρήσεων (π.χ. κλωστοϋφαντουργίες, βιομηχανίες χάρτου, βυρσοδεψεία, καπνοβιομηχανίες), τα παραγόμενα προϊόντα, τον αριθμό των εργαζομένων, τα αίτια της ακμής και της παρακμής τους. Μπορούν ακόμη να εντοπίσουν στην περιοχή τους κτήρια που αποτελούν μνημεία της νεότερης βιομηχανικής κληρονομιάς, να διερευνήσουν και να παρουσιάσουν την ιστορία τους.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
9 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/1744
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Οικονομία EconomyΟικονομία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΑΚΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΟΣΔΟΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ