Άγγελος Σικελιανος - Κωστης Παλαμας, το προσκυνημα
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Στη Λευκάδα, τον Ιούνιο του 1925, γιορτάστηκαν τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη με λαμπρές γιορτές που κορυφώθηκαν με τις απαγγελίες ποιημάτων από τον Κωστή Παλαμά και τον Άγγελο Σικελιανό. Στη φωτογραφία μπροστά στον μαρμαρένιο, με δάφνες στεφανωμένο τάφο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στέκονται δυο μεγάλοι Έλληνες ποιητές, ο Κωστής Παλαμάς και ο Άγγελος Σικελιανός. Ο Κωστής Παλαμάς με μαύρο κουστούμι και μαύρο καπέλο στο χέρι έχει το βλέμμα του προσηλωμένο στον τάφο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Το οστεώδες πρόσωπό του με τα εκφραστικά, βαθουλωτά μάτια, την ίσια μύτη και το τριγωνικό, λευκό γένι φανερώνει τη βαθιά θλίψη και τον στοχασμό του μπροστά στο θάνατο. Δίπλα του ο Άγγελος Σικελιανός επιβλητικός και μεγαλόσωμος με λευκό κουστούμι, λευκό καπέλο και μπαστούνι στο χέρι φαίνεται να συμμερίζεται τις ίδιες σκέψεις, ενώ τα σμιχτά φρύδια και τα κλειστά, σφιγμένα χείλη του προσδίδουν στο βλέμμα του τη δραματικότητα των στιγμών. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία η ζωή, το φως και ο θάνατος,η σκιά συνειρμικά συνυπάρχουν μέσα από τον ποιητικό λόγο του Άγγελου Σικελιανού και του Κωστή Παλαμά.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η εξαιρετικής σημασίας ασπρόμαυρη φωτογραφία μπορεί να αξιοποιηθεί διδακτικά στη Νεοελληνική Λογοτεχνία με την επιδίωξη οι μαθητές να γνωρίσουν τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό. Αρχικά οι μαθητές παρατηρούν τη φωτογραφία και με την καθοδήγηση του διδάσκοντα σημειώνουν το προσκύνημα των δύο μεγάλων ποιητών, Κωστή Παλαμά και Άγγελου Σικελιανού, στον τάφο του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Στη συνέχεια με δραστηριότητες συνεργατικής μάθησης α) αναδεικνύουν πως ο Σικελιανός ακολούθησε, κατά κάποιον τρόπο, την παράδοση του Παλαμά και σημειώνουν τα χαρακτηριστικά του ποιητικού του λόγου με παράλληλη ανάγνωση ποιημάτων του, που ο διδάσκων προτείνει, β) ολοκληρώνουν την παρατήρηση/ανάγνωση της φωτογραφίας με παράλληλη ανάγνωση των ποιημάτων του Άγγελου Σικελιανού «Ωδή στον Βαλαωρίτη» και του Κωστή Παλαμά «Αριστοτέλης Βαλαωρίτης» με στόχο τη σύνθεση ενός κειμένου απάντηση στα ερωτήματα: ποιες θεμελιώδεις ιδέες αναδεικνύουν οι ποιητές και ποια συναισθηματική διάθεση φανερώνει ο ποιητικός λόγος τους στα συγκεκριμένα ποιήματα; Τέλος η επισήμανση της συνύπαρξης με έναν ιδιότυπο τρόπο τριών ποιητών, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Κωστή Παλαμά και Άγγελου Σικελιανού δίνει τη δυνατότητα η φωτογραφία να αποτελέσει την αφόρμηση για μια συνθετική εργασία με θέμα «Βαλαωρίτης, Παλαμάς και Σικελιανός, πώς συνομιλούν οι τρεις ποιητές;»


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
15 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/1977
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Νεοελληνική Λογοτεχνία Modern Greek LiteratureΝεοελληνική Λογοτεχνία > Θέματα TopicsΘέματα > Πολιτισμός - Τέχνη - Γλώσσα Culture - Art - LanguageΠολιτισμός - Τέχνη - Γλώσσα
Νεοελληνική Λογοτεχνία Modern Greek LiteratureΝεοελληνική Λογοτεχνία > Συγγραφέας WriterΣυγγραφέας
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
συναισθηματικός > να ανταποκρίνονται και να συμμετέχουν
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΩΤΣΑΚΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ