Διονυσιος Σολωμος
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Σχέδιο του ζωγράφου και χαράκτη Γεώργιου Βαρλάμου, στο οποίο απεικονίζεται ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1798-1857). Το σχέδιο περιλαμβάνεται το 1859 στα "Ευρισκόμενα", έκδοση του κερκυραϊκού τυπογραφείου "Ερμής" του Αντωνίου Τερζάκη, σε επιμέλεια του Ιάκωβου Πολυλά. Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε το 1823 το ποίημα Ύμνος εις την Ελευθερίαν, οι δύο πρώτες στροφές του οποίου αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και της Κύπρου. Το 1824 ο Σολωμός αναφέρει: <<Μήπως έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;>> (Πολίτης,Λ. 1991. Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ΜΙΕΤ, σ.142). Το ποίημα μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες και με τον έντονο λυρισμό του ενίσχυσε το κίνημα του φιλελληνισμού σε όλη την Ευρώπη. Δύο χρόνια πριν, το 1822, ο πολιτικός Σπυρίδων Τρικούπης, συγγενής του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου παρότρυνε τον ιταλοτραφή τότε Σολωμό να γράψει στην ελληνική γλώσσα λέγοντας: <<Η Ελλάδα περιμένει τον Δάντη της>>. Ο Διονύσιος Σολωμός θεωρείται ο εθνικός ποιητής των Ελλήνων τόσο λόγω του Εθνικού ύμνου όσο γιατί επιχείρησε να αξιοποιήσει προγενέστερα είδη της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης, όπως το δημοτικό τραγούδι, κρητικά κείμενα και να χρησιμοποιήσει συστηματικά τη δημοτική γλώσσα στη λογοτεχνία διανοίγοντας σημαντικές προοπτικές για την καθιέρωσή της. Στο πεζό έργο του Διάλογος το 1824 διατυπώνει τις απόψεις του για τη χρήση της δημοτικής γλώσσας: <<Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλάζει τη γλώσσα του λαού, και αλλάζοντας εξωτερικά τους τύπους δεν καλλιεργούμε και δεν ευγενίζουμε τη γλώσσα. Ο ποιητής βασισμένος πέρα ως πέρα στη λαϊκή γλώσσα, θα την πλουτίσει και θα την εξευγενίσει εσωτερικά, θα βαθύνει και θα ευρύνει το νόημα της κάθε λέξης, έτσι που η γλώσσα να εκφράζει τα πιο λεπτά αισθήματα και κινήματα της ψυχής>> (Πολίτης, Λ. 1991. Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ΜΙΕΤ, σ.145-146).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Οι μαθητές μπορούν να περιγράψουν το εικονιζόμενο πρόσωπο και να ανακαλέσουν προηγούμενες γνώσεις τους για αυτό. Προτείνεται ατομικά ή ομαδικά να αναζητήσουν έργα του Διονύσιου Σολωμού στον ιστότοπο του Σπουδαστήριου Νέου Ελληνισμού, να διαβάσουν αποσπάσματα στην τάξη και να συζητήσουν για τα χαρακτηριστικά της ποίησής του σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Μπορούν να σχεδιάσουν τα πρόσωπα που παρουσιάζονται στα έργα του και να δημιουργήσουν μία εκονογραφημένη ανθολογία. Είναι δυνατό να αναπαραστήσουν την ελευθερία, όπως την περιγράφει στο Ύμνο εις την Ελευθερία. Οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τα προσωπικά αντικείμενα και έργα που ανήκουν στο μεγάλο εθνικό ποιητή και φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο Μουσείο Διονύσιου Σολωμού, το οποίο στεγάζεται στο σπίτι που έμενε ο ποιητής κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Κέρκυρα και στο Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων στη γενέτειρά του, τη Ζάκυνθο.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
6 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/2517
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Νεοελληνική Λογοτεχνία Modern Greek LiteratureΝεοελληνική Λογοτεχνία > Θέματα TopicsΘέματα > Ιστορία HistoryΙστορία
Νεοελληνική Λογοτεχνία Modern Greek LiteratureΝεοελληνική Λογοτεχνία > Λογοτεχνικά γένη και είδη Literary genres and typesΛογοτεχνικά γένη και είδη > Ποίηση PoetryΠοίηση
Εικαστικά Visual Arts EducationΕικαστικά > Ζωγραφική PaintingΖωγραφική
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
εποικοδομητισμός > γνωστική μαθητεία
εποικοδομητισμός > σωκρατική-μαιευτική διδασκαλία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
συναισθηματικός > να ανταποκρίνονται και να συμμετέχουν
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
δημιουργία πρωτότυπου έργου: Βαρλάμος Γεώργιος
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΑΚΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΟΣΔΟΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ