Καποδιστριας Ιωαννης
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Λιθογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια, η οποία βρίσκεται στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη χρονολογημένη το 1841. Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας, (Κέρκυρα, 10 Φεβρουαρίου 1776 - Ναύπλιο 9 Οκτωβρίου 1831) ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο και ενώ τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων και νωρίτερα υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η ηγετική μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια και ο ρόλος του στην ευρωπαϊκή διπλωματία κατά το α΄μισό του 19ου αι. μελετάται κυρίως στο μάθημα της Ιστορίας. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει θέμα ερευνητικής εργασίας (project) κατά τρόπο διαθεματικό, μέσα από την μελέτη ιστορικών τεκμηρίων που αποκαλύπτουν τις συνθήκες και τις δομές μιας ολόκληρης εποχής. Η πολύπλευρη δράση του και ο ρόλος του στην διαμόρφωση του ελβετικού Συντάγματος τον καθιστά ηγετική μορφή όχι μόνον στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η βιογραφία του και τα τεκμήρια τα σχετικά με την δράση του (αλληλογραφία, έγγραφα, κλπ.) μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία μεθοδολογικής προσέγγισης της Ιστορίας μέσα από τις πηγές. Είναι πλήθος των θεματικών εργασιών που θα μπορούσαν να εκπονηθούν με την μέθοδο της ομαδοσυνεργατικής, με πυρήνα τον Καποδίστρια: νομίσματα (ο Φοίνικας), εξωτερική πολιτική, εκπαίδευση, κλπ. Οι μαθητές με αφόρμηση την παρατήρηση της συγκεκριμένης εικόνας, θα κληθούν να συνδυάσουν τεκμήρια που θα εντοπίσουν σε μουσειακές συλλογές (π.χ. Νομισματικό Μουσείο), σε τοπικά αρχεία ή στα ΓΑΚ (έγγραφα τα οποία συχνά είναι ψηφιοποιημένα και προσβάσιμα στο διαδίκτυο), μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς (π.χ. Ορφανοτροφείο στην Αίγινα), τύπος (Γενικής Εφημερίδα με δημοσιευμένες αποφάσεις του κυβερνήτη). Μέσα από επιλεγμένες πηγές οι ομάδες μαθητών καλούνται να ανασυστήσουν το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια και να καταγράψουν τα ιστορικά γεγονότα ερμηνεύοντας τις πηγές. Είναι εξαιρετική άσκηση για τους μαθητές που θα επιλέξουν να ασχοληθούν με τις ανθρωπιστικές σπουδές αλλά και πολύ σημαντική μέθοδος ανάπτυξης της κριτικής σκέψης όλων των μαθητών (κυρίως του λυκείου). Με παρόμοιο τρόπο, πάντα με αφόρμηση την παρατήρηση της συγκεκριμένης εικόνας, και τη χρήση ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης μπορεί να μελετηθεί η ζωή και το έργο του Καποδίστρια στο πλαίσιο της Τοπικής Ιστορίας, για σχολεία που σχετίζονται γεωγραφικά με τις πηγές (Κέρκυρα, Αίγινα, Ναύπλιο, κλπ).


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/2750
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Ηγετικές προσωπικότητες Leading personalitiesΗγετικές προσωπικότητες
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να θυμούνται
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
συναισθηματικός > να οργανώνουν αξίες
συναισθηματικός > να διαμορφώνουν και να ακολουθούν ένα σύστημα αξιών
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΖΑΜΟΥ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ